Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eero Heinäluoma: Tässä ovat 2 todennäköisintä hallitusvaihtoehtoa – “Vaalitulos osoittaa kansan hakeneen muutosta”

Eero Heinäluoma pyrkii europarlamenttiin. Hän ei ollut ehdolla eduskuntavaaleissa.

SDP:n eurovaaliehdokas Eero Heinäluoma näkee, että tällä hetkellä mahdollisista hallituskokoonpanoista erottuu selkeästi kaksi erilaista linjaa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Toinen on demarit, kokoomus ja vihreät joillakin täydennyksillä. Toinen vaihtoehto on, että demarit, keskusta, vihreät ja täydennyksiä.

Heinäluoma perustelee näkemystään sillä, että vaalitulos osoittaa kansan hakeneen muutosta.

– Hallituspuolueet kärsivät suurimman hallituspuolueiden tappion koskaan. Siniset pyyhkiintyivät pois, keskustan paikkamäärästä melkein puolet hävisi ja voitto tuli oppositiopuolueille, Heinäluoma toteaa.

Hänen mukaansa on myös selvää, että myös perussuomalaisten hallitusnäkemykset on selvitettävä.

– Se voi tietenkin jonkin verran vaikuttaa asiaan. Hallitusneuvotteluissa käydään myös varmasti heidän kannat tarkasti lävitse. Uskon, että hallitustunnustelija haluaa selvittää sen, mitkä perussuomalaisten ohjelmalliset linjaukset ovat. Siitä sitten riippuu, että tuleeko näihin kahteen päävaihtoehtoon jotakin täydennystä. Mutta tämänhetkisen asetelman pohjalta se on se, että nämä kaksi päävaihtoehtoa ovat, Heinäluoma summaa.

Kolmas vaihtoehto?

Periaatteessa tai teoriassa Heinäluoman mukaan voi hahmotella myös vaihtoehtoa, jossa syntyisi porvarihallitus vihreillä täydennettynä.

– Mutta se ei vastaisi kyllä kansan tahtoa ja muutoksenhalua, jos sekä keskusta että kokoomus jatkaisivat hallituksessa. Joten en usko, että se on todellisuudessa mahdollinen. En myöskään usko, että se tulisi ikinä hyväksyttyä sen paremmin vihreissä kuin keskustassakaan. Siitä palataan tähän, että joko se on vahvennettu sinipuna tai vahvennettu punamulta.

Keskustan halua hallitukseen saattaisi puoltaa esimerkiksi se, että muussa tapauksessa sille saattaisi olla oppositiossa tarjolla paikka vaalivoiton saaneen perussuomalaisten varjossa. Myös esimerkiksi sote-linjoista keskusta saattaisi saada läpi omia tavoitteitaan helpommin SDP:n kanssa.

Heinäluoma ei lähde näitä yksityiskohtia erikseen pohtimaan, mutta toteaa, että keskusta on perinteinen valtapuolue ja tottunut vaikuttamaan hallituksesta käsin.

– On selvää, että tämä vaalitulos on heillekin kova, mutta toisaalta täytyy muistaa, että he olivat siihen varautuneet ja puolueessa oli paljon kritiikkiä siihen, että Mari Kiviniemi vuonna 2011 linjasi heti kättelyssä, että he eivät ole mukana hallitusneuvotteluissa.

Lue lisää: Keskustalegenda paaluttaa: Hallitusneuvotteluihin tuloksella kuin tuloksella, Sipilän johdolla – ”Tilanne on poikkeuksellinen”

– Eli kyllä nyt he haluavat selvästi toimia toisin ja keskustassahan on yhteisesti vedetty linja, että ei suljeta hallitukseen osallistumista pois. Se on minusta järkevä kanta. Kannattaa katsoa rauhassa, mitä neuvotteluissa lähtee tapahtumaan ja varmaan nopeasti ei tapahdu mitään, Heinäluoma toteaa.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen pääministeri Mari Kiviniemi ilmoitti välittömästi keskustan tuloksen olevan katastrofaalisen huono ja että puolueen paikka on oppositiossa.

“Ihan käsittämätön ensikertalaiselle.”

Eero Heinäluoman tytär Eveliina Heinäluoma valittiin kansanedustajaksi Helsingistä. Viestinnän asiantuntija, yhteiskuntatieteiden maisteri, Helsingin kaupunginvaltuuston SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma sai 9342 ääntä.

Vuoden 2015 vaaleissa Eero Heinäluoma sai 9703 ääntä.

– On kuitenkin sen verran kohtelias tyttö, että ilmeisesti jää vähän vaille isänsä tulosta niin, että perhesopu voi säilyä, Heinäluoma vitsailee tyytyväisenä.

– Onhan tuo ihan elämän upeimpia hetkiä ja tulee sellainen tunne, että tämä aate elää ja siirtyy eteenpäin kohti uutta aikaa. Tuo tuloshan on ihan käsittämätön ensikertalaiselle, hän kuvaa Eveliina Heinäluoman äänipottia.

SDP:n puheenjohtaja, hallitustunnustelujen vetäjäksi valmistautuva Antti Rinne ei käynyt Demokraatin haastattelussa pohtimaan hallituskuvioita.

– Kun katsoo tuota kokonaisuutta niin siellä on aika tasaväkisiä puolueita, Rinne sanoi.

Lue lisää: Vaalivoitto varmistui kesken Rinteen haastattelun – kokoomuksen ja SDP:n erotti ironinen luku

Hallitusneuvottelujen vetäjästä virallinen päätös 26.4. pääsiäisen jälkeen.

Eduskuntavaalit oli äärimmäisen tiukat. Lopulliset tulokset selviävät vasta tarkastuslaskentojen jälkeen keskiviikkona.

Mikäli paikkajakaumat pitävät lopulta kutinsa, SDP:stä tulee hallitustunnustelija 40 paikallaan. Perussuomalaiset saisi 39 paikkaa ja kokoomus 38 paikkaa.

Pääsiäisen jälkeen, perjantaina 26.4. suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja kutsuu eduskuntaryhmien edustajat neuvotteluun, jossa sovitaan vetäjästä hallitusneuvottelujen tunnusteluvaihetta varten. 

Lisäksi sovitaan eduskuntaryhmien vastausten määräajasta. SDP:ssä näihin asioihin aletaan alustavasti valmistautua jo tämän viikon kuluessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE