Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ex-suurlähettiläältä kovia Nato-väitteitä: ”Poliittista itsepetosta”

Lehtikuva

Entinen suurlähettiläs, SDP-veteraani Pekka J. Korvenheimo ottaa kantaa Nato-keskusteluun Demokraatin viikkolehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessa. Korvenheimon mukaan SDP:n puoluejohdon väistely asiassa ei vakuuta.

Rane Aunimo

– Syntyy lisäksi vaikutelma, että arvioihin vaikuttaa gallupdemokratia, joka tuskin on oikea peruste kansallisen edun mukaisille turvallisuuspolitiikan valinnoille.

Korvenheimo on osoittanut kirjoituksensa varsinaisesti SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaarelle, joka kirjoitti Demokraatissa, että Nato on historiallisestikin sosialidemokraattinen projekti. Korvenheimo kiittää Jaakonsaarta kirjoituksesta.

Pekka J. Korvenheimo (ensimmäinen vasemmalta) Purppuraruusu ja samettinyrkki -kirjan julkistamistilaisuudessa vuonna 2012.

Pekka J. Korvenheimo (ensimmäinen vasemmalta) Purppuraruusu ja samettinyrkki -kirjan julkistamistilaisuudessa vuonna 2012.

Korvenheimon mielestä vaatimukset loputtomasta Nato-keskustelusta tai uusien selvitysten työstäminen näyttää olevan poliittisesti tarkoituksenmukainen keino lykätä päätöksentekoa.

– On poliittista itsepetosta puhua Nato-optiosta, ikään kuin Suomi voisi yksin valita liittymisensä ajankohdan ellei peräti neuvotteluprosessin aikataulun.

Korvenheimo sanoo, että monen ajattelussa näkyvät edelleen syvään juurtuneet suomettuneisuuden ajan vinoutuneet käsitykset erityisesti Natosta.

– Toisaalta ikäluokkani tiesi jo nuoruudessaan 1950-luvulla, että Nato perustettiin Euroopan rauhan ja demokratian, myös demaripuolueiden toimintavapauden turvaamiseksi. Kannatimme nuorina sosialidemokraatteina tässä hengessä SDP:n ja SNK:n arvomaailmaa ja kansainvälisiä linjauksia. Nato esti niin ikään välillisesti YYA-Suomen luisumisen kansandemokratiaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE