”Hallitus ottaa kymmenen euroa, antaa yhden” – SDP kävi läpi koulutussäästöjen vaikutukset

Jukka-Pekka Flander
Jukka Gustafsson, Antti Lindtman ja Krista Kiuru ovat valmistautuneet hyvin välikysymykseen koulutuksesta.
Jukka-Pekka Flander
Jukka Gustafsson, Antti Lindtman ja Krista Kiuru ovat valmistautuneet hyvin välikysymykseen koulutuksesta.
Jukka-Pekka Flander
Jukka Gustafsson, Antti Lindtman ja Krista Kiuru ovat valmistautuneet hyvin välikysymykseen koulutuksesta.

SDP on tehnyt tarkat laskelmat, miten hallituksen kaavailemat säästöt koulutuksessa vaikuttavat. SDP on tehnyt leikkauksista välikysymyksen yhdessä kolmen muun oppositiopuolueen kanssa. Keskustelu eduskunnassa alkaa näillä hetkillä.

Viime vaalikaudella opetusministereinä toimineet demarikansanedustajat Jukka Gustafsson ja Krista Kiuru korostavat, että hallitus säästi koulutuksesta viime kaudella ”piri pintaan”.

– Hallitus ei korjaa nyt virheitä eikä halua pitää leikkausten määrää edes entisellään. Ymmärrettävästi erityisesti korkeakouluväki ja varhaiskasvatuksen asiantuntijat käyvät kuumina, Gustafsson huomauttaa.

SDP on vertaillut momentti momentilta, mitä hallitus on tekemässä verrattuna viime vaalikauden päätöksiin. Viime vaalikaudella säästöt olivat 1,7 miljardia, nyt 2,996 miljardia euroa.
Hallitus panosti täsmätoimilla koulutukseen viime kaudella 530 miljoonaa muun muassa koulutustakuulla ja pienentämällä opetusryhmiä. Juha Sipilän (kesk.) hallitus lupaa kärkihankkeissaan koulutukselle 300 miljoonaa euroa.

Ex-opetusministerien mielestä leikkaukset ja satsaamiset (kärkihankkeet) pitää laskea yhteen koko vaalikaudelta, jotta kokonaiskuva on selkeä. Hallitus puhuu säästöistä vuositasolla, mutta koulutukseen kohdistuvat kärkihankkeet taas jakautuvat kolmelle vuodelle. Tämä on omiaan sekoittamaan kuvaa.

– Kun laskee koko vaalikauden yhteen tosiasia on tämä: Hallitus ottaa kymmenen euroa pois ja antaa takaisin yhden euron, Gustafsson ja Kiuru korostavat.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman huomauttaa, että jopa Elinkeinoelämän keskusliitto EK ihmettelee hallituksen intoa säästää koulutuksesta.

– Se kertoo jo aika paljon, kun hallitus on lähes kaikessa toteuttamassa EK:n villeimmätkin unelmat.

SDP haluaa vaihtoehdossaan toteuttaa rakenteellisia uudistuksia, joilla osaaminen säilyisi yhä Suomen tärkeimpänä kilpailukykyvalttina.

– Mihin katosivat hallituksen rakenteelliset uudistukset? Ainoana näkyy olevan maisterien määrän vähentäminen, Kiuru kysyy.

Jopa EK ihmettelee hallituksen intoa säästää koulutuksesta.

SDP haluaa taata kaikille vähintään toisen asteen tutkinnon, sillä Suomessa on yhä yli 300 000 aikuista, joilta se puuttuu. Tärkeää on myös nopeuttaa korkeakoulutukseen pääsyä sekä sen läpäisyä. Yhdessä korkeakoulujen kanssa toteutettavien toimien avulla voitaisiin tarjota noin 9 000 uutta korkeakoulupaikkaa vuosittain nykyiseen verrattuna.

Varhaiskasvatuksen leikkaukset uhkaavat vähentää lähes 5 000 alan työpaikkaa. SDP haluaa pitää varhaiskasvatuksen hoitajamäärät ja hoitoryhmät entisellään. Puolue tavoittelee varhaiskasvatuksen kokonaisuudistusta, ei silpomista kuten hallitus aikoo.

Hallituksen leikkaukset tarkoittavat SDP:n mukaan sitä, että ensi vuonna kouluissa on lähes tuhat opettajaa nykyistä vähemmän. Opetusryhmien pienentämiseen tarkoitetulla rahalla heidät voitaisiin pitää töissä.

SDP on valmis säästämään seinistä ja rakenteista eikä opetuksesta ammatillisissa kouluissa hakemalla uutta yhteistyötä ja kustannussäästöjä saman alueen oppilaitosten välillä.

– Kelpaisivatkohan nämä rakenteelliset uudistukset hallitukselle, Gustafsson, Kiuru ja Lindtman kysyvät.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat