”Häpeätahra” – Niinistö avautuu rajusti: Tästä on varoitettu

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö avautuu Facebook-päivityksessään hallituksen normienpurkutalkoista. Ylpeyden aiheesta on tulossa häpeätahra, Niinistö arvostelee.

– Kuntien tehtävien purkaminen tarkoittaakin vähemmän palveluja vammaisille ja koulukiusaamiseen puuttumisen heikentymistä.

Niinistö kertoo saaneensa pari päivää sitten puhelun huolestuneelta naiselta, jonka kehitysvammaisen veljen hoitomaksut nousevat hallituksen leikkausten takia 30 prosenttia,  182,60 euroon kuukaudessa. Maksujen korotusten lisäksi hallitus on heikentämässä palveluja.

– Tästä on varoitettu: hallitukselle tämäkin asia on lopulta vain leikkaus, jonka säästötavoitteen saavuttamisen eteen voi tehdä mitä vaan. Vammaisten palvelujen heikentäminen on häpeällistä.

Niinistö huomauttaa, että hallitus on kirjannut 60 miljoonan euron säästötavoitteen vammaisilta ja lähes 30 miljoonan euron säästötavoitteen vanhuksilta.

Niinistö kysyy, miten palvelut voivat pysyä samalla tasolla, jos leikataan näin paljon ja vammaisten erilliset oikeudet poistetaan laeista.

– Erityisen kieroa on se, että kun tehtävä poistuu laista, tarkoittaa se valtionosuuden poistamista kunnilta niiden tehtävien hoidosta. Eli käytännössä hallitus leikkaa omaa tukeaan kunnilta ja jättää niiden harkintaan, pitäisikö lasten koulujen ryhmäkoot pitää pieninä ja vammaisten erityispalvelut säilyttää _ilman_ valtion tukea.

– Tällöin kunta joutuu laittamaan näihin tehtäviin vain aiempaa enemmän rahaa, koska valtio vetäytyy vastuusta, ja köyhissä kunnissa ihmisten palvelut jäävät heikommiksi. Tätä ovat Sipilän hallituksen kovat arvovalinnat käytännössä – sellaista ”normien purkamista”.

Normien ja sääntelyn purkaminen piti olla Sipilän hallituksen ylpeyden aihe. Nyt siitä tulee jälleen yksi häpeätahra….

Posted by Ville Niinistö on Sunday, 21 February 2016

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Mikko Salmi

”Perkele, ne jätteet on ajettava Suomesta”
10.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat