Ihalaiselta kolmen kohdan työllisyysläkkeet

SDP:n kansanedustajan, edellisen hallituksen työministerin Lauri Ihalaisen  mukaan parasta työsuhdeturvaa on koulutus uusiin työtehtäviin ja ammatteihin. Siksi olisi tärkeää kehittää yhtäaikaisesti työttömyysturvaa ja muutosturvan koulutusrahastoa, lomautusjärjestelmää ja ns. kolmen päivän koulutusoikeutta ja sitä tukevaa yritysten verokannustinta.

Ihalainen teki lauantaina kolme esitystä työttömyysahdingon lieventämiseksi.

Hänen mukaansa muutosturvaa kehitetään niin, että irtisanomistilanteessa työterveyden hoito voisi jatkua tietyn ajan vaikka työsuhde olisi jo päättynyt. Tällä olisi irtisanomistilanteessa irtisanotulle suuri merkitys ja samalla yrityksille oiva tapa osoittaa yhteiskuntavastuuta.

Ihalaisen mukaan työttömien oikeuksista maksuttomiin terveystarkastuksiin pitää kehittää niin, että irtisanomistilanteessa työterveyden hoito voisi jatkua tietyn ajan vaikka työsuhde olisi jo päättynyt. Tällä olisi irtisanomistilanteessa irtisanotulle suuri merkitys ja samalla yrityksille oiva tapa osoittaa yhteiskuntavastuuta.

– Tästä on säädetty lailla vuonna 2013, mutta harva työtön on tästä tietoinen tai päässyt tarkastusten piiriin. Työttömille on kerrottava tästä mahdollisuudesta. Kunnilla on tässä suuri vastuu. Työttömät sairastavat työllisiä enemmän ja voivat muutoinkin huonommin. Tämä palvelu on saatava kattavaksi ja erityisesti pitkäaikaistyöttömien koskevaksi. STM:n ja kuntien tehtävä on valvoa, että tässä asiassa tilanne korjautuu, Ihalainen tähdentää.

Kolmanneksi Ihalainen katsoo, että poikkeuksellisen pitkään työttömänä olleille, joiden tosiasiallinen työllistäminen ei ole todennäköistä, tulisi toteuttaa kestävien kriteerien pohjalta henkilökohtainen eläketukiratkaisu.

Hän muistuttaa, että elvityksen mukaan yli 60-vuotiaita yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta työttömänä olleita on yli 3 600 ihmistä. Tosiasiallisesti suurin osa näistä ihmisistä ei ole enää työmarkkinoiden käytettävissä. Heille tulisi järjestää inhimillinen tapa siirtyä eläketukityyppiselle eläkkeelle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 31 Demokraatti
PAM - Taas haetaan palkkatasa-arvoa
SDP - Tulevaisuus tehdään tänään
TSL - Sata vuotta suomalaisten sivistämistä
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


JOHANNES IJÄS

SDP:n 120-vuotisjuhlassa visioitiin tulevaa – Sanna Marin: ”Miksei 4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä voisi olla seuraava tavoite?”
17.8.2019

Luetuimmat


Uusimmat