Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jani Mäkelä lakkauttaisi Elokapinan

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Elokapinan Myrskyvaroitus-kampanjan mielenosoituksen osallistujat kokoontuivat eduskuntatalon edustalle ja jatkoivat siitä kulkueena kohti Kaisaniemen liikenneympyrää Helsingissä tiistaina.

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu ilmoitti eilen keräävänsä kansanedustajien allekirjoituksia toimenpidealoitteeseen, jossa ehdotetaan, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin ympäristöliike Elokapinan kieltämiseksi.

Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

– Elokapina häiritsee yhteiskuntarauhaa ja yhteiskunnan vakautta tarkoituksellisella lainvastaisella toiminnalla ja siihen kannustamisella. Sen toiminta tulee kieltää kansalaisten, yritysten ja yhteiskunnan toiminnan turvaamiseksi, Aittakumpu muun muassa lausui tiedotteessaan.

Tarkalleen ottaen hän ehdottaa, että “hallitus ryhtyy toimenpiteisiin Elokapinan toiminnan kieltämiseksi”.

Elokapinan kieltämistä on ehdottanut viestipalvelu X:ssä myös helsinkiläinen kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Otto Meri.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kertoi tänään eduskunnassa, että hallituspuolueen ryhmäjohtajana hän ei ole lähtenyt juuri aloitteita allekirjoittamaan. Näin hän ei siis ole tekemässä ilmeisesti nytkään.

– Mutta ajatuksena mielestäni on ihan ymmärrettävää, että tämmöinen liike lakkautettaisiin, kun tuntuu olevan, että niillä ei ole asiana mitään muuta kuin vahingonteko muulle yhteiskunnalle, hän sanoo.

Eli sinun mielestä Elokapina pitäisi lakkauttaa?

– Joo, siis samaa mieltä olen asiasta periaatteessa, Mäkelä vastaa.

– Ei tämmöisiä liikkeitä tarvita Suomessa, hän sanoo.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puolesta Mäkelä ei lähde kantaansa linjaamaan vaan ilmaisee sen omana mielipiteenään.

AITTAKUMMUN toimenpidealoite on yllättävä ja siinäkin mielessä erikoinen, ettei sen pohtiminen edes kuuluisi eduskunnan pöydälle.

Valtioneuvoston oikeuskanslerin Tuomas Pöystin mukaan kyseessä on oikeudellinen asia, joka ei kuulu parlamentaariseen prosessiin.

Mikäli Elokapina haluttaisiin kieltää, oikeusviranomaisten pitäisi laittaa kieltäminen vireille ja asiaan haettaisiin ratkaisu tuomioistuimesta.

– Kysymys on kuitenkin yhdistysvapaudesta ja toisaalta oikeudellisista ehdoista, joiden perusteella joku asia ei kuulu yhdistymisvapauden piiriin. Sen takia se on laissa erikseen säädetty miten tällainen kieltämisprosessi menee, Pöysti muistuttaa.

Kun esimerkiksi Pohjoismainen Vastarintaliike kiellettiin, aloitteen kieltämisestä teki Poliisihallitus. Kieltämisestä päätti lopulta korkein oikeus.

Demokraatti tiedusteli Aittakummulta, miksi tällainen aloite kuitenkin on tehty.

– Sen takia, että hallituksella on aika paljon valtaa säätää tai tuoda eduskuntaan esityksiä ja tehdä asetuksia ja muilla tavoin vaikuttaa asiaan. Totta kai ensin pitäisi selvittää asia, miten se olisi mahdollista ja sitten katsoa toimenpiteet mitä pitää tehdä, Aittakumpu vastaa.

Hän kertoo, ettei ole ehtinyt tarkistaa, kuinka moni kansanedustaja on allekirjoittanut toimenpidealoitteen, johon hän kertoo keräävänsä nimiä sähköisesti.

Ympäristöliike Elokapina kertoo toiminnastaan nettisivuillaan. Elokapinalla on menossa Myrskyvaroitus-niminen kampanja, jolla se vaatii hallitukselta esimerkiksi ympäristölle haitallisten tukien lopettamista. Sen mielenosoitukset ovat aiheuttaneet haittaa liikenteen sujumiselle viimeksi tänään Helsingissä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE