Järjestö arvostelee ankarasti lakia ja vaatii muutosta – ”Kallista simputusta”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Aseistakieltäytyjäliitto AKL vaatii reservinkieltäytyjien täydennyspalveluksen lopettamista. Järjestön mielestä täydennyspalvelusta koskevat säännökset tulisi poistaa laista.

Liitto arvostelee tiedotteessaan:

”On hullunkurista, että kaikki reservinkieltäytyjät kutsutaan täydennyspalvelukseen, kun taas kaikkia reserviläisiä ei koskaan kutsuta armeijan kertausharjoituksiin. Koulutettuja reserviläisiä on maassamme noin 900 000, vaikka sodanaikaisen armeijan koko on vain 230 000. Tämänkin valossa reservistä omantunnonsyistä lähtevien rankaiseminen on käsittämätöntä.”

Täydennyspalvelus on armeijan jättävien viiden päivän mittainen pakollinen palvelus Lapinjärven Siviilipalveluskeskuksessa. Sen jälkeen aseistakieltäytymisoikeus koskee heitä myös sodan aikana.

Täydennyspalvelusjakson pituuden määrää Siviilipalveluskeskus. Lain mukaan se voi kestää 0-40 päivää.

AKL:n mielestä täydennyspalvelukselle ei ole asiallisia perusteita, vaan kysymyksessä on selkeästi armeijasta eroavien rankaisu, jolla pyritään rajoittamaan armeijan reservistä kieltäytyjien määrää.

AKL kutsuu täydennyspalvelusta ”kalliiksi simputukseksi”. Miehille maksetaan päivärahaa 5,10 euroa vuorokaudessa  ja naisille 5,60 euroa. Tämän lisäksi maksetaan täydennyspalveluspalkkaa 58,85 euroa vuorokaudessa.

Vuonna 2015 armeijasta erosi 985 reserviläistä, kun luku oli edellisvuonna 296. AKL laskee, että kaikki kustannukset tuhannella täydennyspalveluksen suorittaneella ovat vuositasolla vähintäänkin 500 000 euroa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat