Politiikka
8.4.2016 09:00 ・ Päivitetty: 8.4.2016 08:33
Joka 8. poika ei opi kunnolla lukemaan – lapsiasiavaltuutettu vaatii ripeitä toimia
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii Suomea ryhtymään ripeisiin toimiin perusopetuksen uudistamiseksi. Hän luovutti tänään valtioneuvostolle arvion lapsen oikeuksien toteutumisesta perusopetuksessa.
– Suomessa oppimistulokset laskevat ja lasten kouluhyvinvoinnissa on merkittäviä ongelmia.
Hän korostaa, ettei kyse ole yksittäisistä oppiaineista, vaan lasten yksilöllisestä kohtaamisesta ja peruskoulusta toimintaympäristönä.
– Koulupäivän rakennetta on uudistettava, lasten tuottamaa arviota koulun toiminnasta on lisättävä, opettajien vanhentunut työaikajärjestelmä on muutettava ja on pohdittava, mikäli oppivelvollisuutta ei enää sidottaisi niin voimakkaasti ikään, vaan lapsen osaamiseen.
Lasten kouluhyvinvoinnissa on merkittäviä ongelmia.
Perusopetuksen oppimistulokset ovat laskeneet Kurttilan mukaan huolestuttavasti. Runsas viisi prosenttia ikäluokasta eli 3 000–3 500 lasta ei tavoita perusopetuksessa edes minimitasoa lukemisessa, matematiikassa ja luonnontieteissä. Joka kahdeksas poika ei saavuta perusopetuksessa lukutaitoa, jolla selviäisi jatko-opinnoissa.
Kurttila esittää, että Suomi muuttaa koulupäivän rakenteen niin sanottuun joustavaan koulupäivään.
Lisää aiheesta
– Oppilaiden kokemaan koulupahoinvointiin ei pystytä vastaamaan jatkuvalla sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen lisäämisellä, vaan asiaa on lähestyttävä yhä enemmän koulupäivän rakenteen, koulun toimintakulttuurin, moniammatillisuuden ja opettajien työaikajärjestelmän kautta, hän perustelee.
Koulupäivään sisällyttäisiin oppilasta kohti yksi tunti valinnaista ja vapaaehtoista kerhotoimintaa päivässä. Osana tätä lapsiasiavaltuutettu esittää, että Suomessa siirrytään opettajien kokonaistyöaikaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.