SDP:n kansanedustaja ja teologi Kantola: ”Jumala ei tarvitse rikoslain suojaa”

Kari Hulkko
Ilkka Kantola
Kari Hulkko
Ilkka Kantola
Kari Hulkko
Ilkka Kantola

Kauas on menty 50 vuoden takaisesta, jolloin Hannu Salama sai tuomion jumalanpilkasta kirjastaan Juhannustanssit.

Kansanedustaja (sd.) ja teologi Ilkka Kantolan mielestä Suomen jumalanpilkan kieltävä pykälä on vanhentunut. Suomessa laki on ollut jo 1700-luvulta saakka. Vuonna 2012 jumalanpilkan kieltävä laki oli voimassa 22 prosentissa maailman maista.

Kantola korostaa, että minkäänlainen jumalanpilkka ei oikeuta Pariisissa toimitukseen tehtyyn kostoretkeen ja verilöylyyn. Hänen mielestään jumalaa tulkitaan nykyään monissa yhteyksissä tarkoitushakuisesti. Kantola muistuttaa, että usein ristiriidoissa ei olekaan enää kyse jumalasta, vaan kulttuurien erilaisista arvoista.

– Yhteiskunta on muuttunut niistä ajoista, kun jumalanpilkkalait on säädetty. Mielestäni jumala ei tarvitse rikoslain suojaa, piispanakin toiminut Kantola sanoo.

Kantola on pohtinut paljon jumalanpilkan ja sananvapauden suhdetta, kun terroristit iskivät pariisilaiseen toimitukseen. Uskonnon nimissä tehty isku herätti laajan keskustelun sananvapaudesta.

– Sananvapautta ei saa rajoittaa. Se on perusoikeus ja lähtökohta, Ilkka Kantola sanoo.
Hän sanoo pohtineensa paljon myös asiaan liittyvää vastuuta. Mikä vastuu on tapahtumista, joita voi pitää mahdollisena seurauksena sananvapauden käyttämisestä?

– Tanskassa vieraillessani keskustelin tästä asiasta median edustajien kanssa. Käsitin, että Tanskassa julkaisijat ovat viime aikoina pohtineet paljonkin tällaisia vastuukysymyksiä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 31 Demokraatti
PAM - Taas haetaan palkkatasa-arvoa
SDP - Tulevaisuus tehdään tänään
TSL - Sata vuotta suomalaisten sivistämistä
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


JOHANNES IJÄS

SDP:n 120-vuotisjuhlassa visioitiin tulevaa – Sanna Marin: ”Miksei 4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä voisi olla seuraava tavoite?”
17.8.2019

Luetuimmat


Uusimmat