Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kiusallista” – SDP:n Feldt-Ranta tyrmää Nato-päiväunet: Ulkopoliittisen instituutin uskottavuus koetuksella

SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta pitää Ulkopoliittisen instituutin (UPI) tutkijan Charly Salonius-Pasternakin arviota Ruotsin mahdollisesta Nato-loikasta erikoisena.

Salonius-Pasternak väitti äskettäin, että todennäköisyys sille, että Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä lähivuosien aikana, on kasvanut ja että myös demarien kanta olisi liikkunut.

– Kaikki porvarillisen Alliansen-blokin puolueet liputtavat nyt julkisesti Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta, ja ainakin puoluejohtajilla on tarkoitus tehdä asiasta yksi tulevien vaalien suurista vaalikysymyksistä. Toinen selvä mutta vähemmälle huomiolle jäänyt muutos on, että Ruotsin sosiaalidemokraattinen puolueen kannattajista enää pieni enemmistö vastustaa jäsenyyttä. Jopa puolustusministeri Peter Hultqvistin Nato-lausunnoissa on havaittu uudenlaisia sävyjä.

Feldt-Rannan mukaan Ulkopoliittisen instituutin jatkuva Nato-spekulointi ei sosialidemokraattien osalta pohjaa tosiasioihin.

– Pikemminkin kyse on UPIn päiväunista, joissa kumpaakin maata vuorollaan pelotellaan toisen maan kannanmuutoksella. Upin tutkijoiden jatkuva Nato-jäsenyyden ajaminen alkaa olla jo kiusallista laitoksen toiminnan uskottavuuden kannalta.

Feldt-Rannan mukaan Ruotsin hallituksen linjaukset ovat selkeät.

– Ruotsi ei ole hakemassa Nato-jäsenyyttä, eikä Ruotsin kanta ole muuttunut aiemmasta. Ruotsin sosialidemokraattien kanta on sekin hyvin selkeä eikä siihen ole suunnitteilla mitään muutoksia. Viimeksi tämän sanoi hyvin yksiselitteisesti puolustusministeri Peter Hultqvist (s.) vierailullaan Suomessa viime viikolla. Aiemmin loppusyksystä olen kuullut saman linjauksen suoraan pääministeri Stefan Löfveniltä ja muutama viikko sitten puhemies Urban Ahlinin tapaamisessa.

Lisää aiheesta

Feldt-Ranta sanoo, että Suomen ja Ruotsin sosialidemokraateilla on pitkät, tiiviit ja toimivat yhteistyösuhteet.

– Käsityksemme keskinäisen turvallisuusyhteistyön tiiviistämisestä ja pysymisestä sotilasliittojen ulkopuolella on yhteinen. Puolueemme eivät kannata Nato-jäsenyyden hakemista, eikä tämä kanta ole muuttumassa. Olisi kohtuullista, että Suomessakin ulkopoliittinen tutkimus nojaisi alkuperäislähteisiin eikä omiin toiveisiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE