Kokoomusministeri Laura Rädyn tyly linja: Sokeiden käsityötoiminta loppuu Suomesta

Lehtikuva
Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeriö Laura Räty (kok.) päätti torstaina 5.2. vuoden 2015 Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) avustuksista. Näkövammaisten keskusliiton avustus vähenee noin 1,6 miljoonaa euroa vuoden 2014 tasosta. Liiton käsityötoiminnan eli Sokeva käsityön RAY-avustus päättyy kokonaan. Sokevan noin 700 käsityöläistä on valmistanut muun muassa siveltimiä, harjoja sekä ronttinkihuonekaluja.

RAY:n ohjeellisen avustussuunnitelman mukaan liiton avustukset tulevat vuosina 2016–2018 edelleen vähenemään niin, että vuonna 2018 avustustaso on 3,5 miljoonaa euroa eli vain noin puolet vuoden 2014 tasosta. RAY on Näkövammaisten keskusliiton toiminnan päärahoittaja.

Tämän vuoden avustusleikkauksesta lähes puolet eli 0,8 miljoonaa euroa kohdistuu Näkövammaisten keskusliiton käsityötoimintaan.

Toiminnan äkillinen ja täydellinen lopettaminen on RAY:n puolelta epäinhimillinen ja kohtuuton, sillä näkövammaiset käsityöläiset ovat useimmiten henkilöitä, joilla on pieni eläke ja sen lisäksi vähäisiä ansiotuloja.

Näkövammaisten Keskusliiton hallitus on päättänyt taloudellisista ja tuotannollisista syistä käynnistää koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Lisäksi on päätetty Sokeva käsityön nykymuotoisen toiminnan päättymisestä.

Henkilöstön vähennystarve on enintään 58 henkilötyövuotta. Neuvottelut alkavat viikolla 9 ja kestävät vähintään kuusi viikkoa.

”Epäinhimillinen päätös”

– Avustusleikkaus merkitsee yhteiskunnan tukeman näkövammaisten käsityötoiminnan alasajoa. Avustuksella on koulutettu sekä uusia että jo alalla toimivia näkövammaisia käsityöläisiä. Lisäksi Sokeva-käsityö on välittänyt raaka-aineita näkövammaisille käsityöläisille.

– Toiminnan äkillinen ja täydellinen lopettaminen on RAY:n puolelta epäinhimillinen ja kohtuuton, sillä näkövammaiset käsityöläiset ovat useimmiten henkilöitä, joilla on pieni eläke ja sen lisäksi vähäisiä ansiotuloja. Täysin työllistyy tai toimii yrittäjänä vain harva, paheksuu Näkövammaisten keskusliitto.

Näkövammaisista työikäisistä on eläkeläisiä 60 prosenttia.

– Näkövammaisten valmistamat Annansilmät-rottinkikalusteet, korit ja harjat eivät kilpaile tehdasvalmisteisten tuotteiden kanssa, kertoo liitto.

Leikkaukset koskevat satoja näkövammaisia. Käsityöläisiä on keskusliiton kirjoissa noin 700.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat