Kypäräpäiden Nato-kaipaus, osa 562

John Thys/AFP Photo
John Thys/AFP Photo
John Thys/AFP Photo

Eduskunnan pääperussuomalaiset ovat kuumimmilla helteillä alkaneet nostattaa myös Nato-kuumetta. Viime viikolla skuuppipuutetta alkoi lämmitellä puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö esittämällä, että Suomen Nato-jäsenyyden eduista ja haitoista täytyy laatia selvitys. Tiistaina ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti kokoomuksen Verkkouutisten haastattelussa kannattavansa suosikkinsa esitystä.

Niinistö on rakentanut koko poliittisen uransa hurraahenkisen isänmaallisuuden ja puolustushengen varaan, joten sitä ei tarvitse ihmetellä, ettei hänen laskutikustaan löydy kuin puolustusvoimien määrärahojen lisäyksiä. Soini puolestaan vielä toukokuussa piti keskustelua Nato-jäsenyydestä hyödyttömänä, koska asiasta ei ole suurimpien eduskuntapuolueiden ja tasavallan presidentin yhteistä kantaa.

***

Perinteisistä kypäräpuolueista kokoomuslaiset ovat, presidentti Sauli Niinistöä lukuun ottamatta, Ukrainan kriisin kärjistymisen myötä alkaneet yhä avoimemmin heiluttaa Nato-korttia. Normaalikesäänhän kuuluu muiden poliittisten uutisten puuttuessa aina muutama kokoomuskannanotto Suomen surkeasta Nato-keskustelun puutteesta.

Rintamassa on tietenkin myös RKP:n oma kypäräpää, puolustusministeri Carl Haglund, jonka Nato-sympatiat eivät ole olleet piilossa aiemminkaan. Haglund liittyikin heti perus-Niinistön tukijoihin ja toivoi, että puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnat muodollisesti pyytäisivät selvitystä.

Ulkoasiainvaliokunnan kokoomuslainen varapuheenjohtaja, Pertti Salolainen oli heti valmis toimittamaan tilatun selvityksen, jahka eduskunnan syysistuntokausi alkaa.

***

Presidentti Sauli Niinistö puolestaan on kannattanut laajempaa katsausta puolustuksesta. Siinä voitaisiin kartoittaa myös esimerkiksi erilaiset pohjoismaiset yhteistyömahdollisuudet. Tällaisesta puhuttiin jo hänen järjestämässään Kultaranta-tapaamisessa alkukesällä, ja siitä onkin sovittu sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Ulkoministeri Erkki Tuomioja on sanonut, että katsaus valmistuu alkuvuonna ja on siis tulevan hallituksen ja hallitusohjelmaneuvottelijoiden käytettävissä. Ehkä Haglundinkin kannattaisi enemmän noudattaa hallituksen päätöksiä ja hallitusohjelmaa kuin lähteä mukaan kaikkiin kouhotuksiin.

Taustalla vaikuttavat tietenkin vanhat rintamalinjat. Nato-intoilijat arvelevat, että Ukrainan kriisin kärjistyminen ja Venäjän yhä heikkenevät länsisuhteet edellyttävät pikamarssia puolustusliittoon. Rauhallinen arvio ei kuitenkaan tue näkemystä siitä, että Suomen kannattaisi tällaisessa kriisissä siirtää Naton ulkoraja Suomen ja Venäjän rajalle. Suomen perinteinen rauhallinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja voi päinvastoin olla tällaisina aikoina entistä merkittävämpi turvallisuutemme tae.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


SIMO ALASTALO

Hampaaton rauhan Pekka syleilee natseja
14.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat