Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Mistä opiskelijat sen voisivat tietää?” – Roope Uusitalolta “paranneltu versio” kohuesityksestä

Opiskelijat osoittivat mieltään Helsingissä viime viikolla.

Opintotuen selvitysmies, professori Roope Uusitalo hahmottelee kolumnissaan Kauppalehdessä “parannellun version uudistusehdotuksestaan. Alkuperäinen esitys sai runsaasti arvostelua.

Uusitalo sanoo nyt, että opintolaina pelottaa opiskelijoita ja sen syynä on lähinnä epävarmuus valmistumisen jälkeisestä työtilanteesta. Tämä johtaa Uusitalon mukaan siihen, etteivät opiskelijat nosta opintotuesta kuin opintorahan ja sinnittelevät purkkitonnikalapaastolla.

– Oikeasti maailma ei ole muuttunut juuri aikaisempaa epävarmemmaksi, mutta mistä opiskelijat sen voisivat tietää, kun epävarmuuden kasvusta koko ajan puhutaan. Kelan pitäisi olla opiskelijoita paremmin perillä korkeakoulututkinnon suorittaneiden työmarkkinatilanteesta, joten tehokas ratkaisu olisi tarjota opintolainalle parempi takaisinmaksuturva. Jos systeemi samalla tekisi opintolainan nostamisesta default-vaihtoehdon, voisivat kaikki voittaa. Vaan miten temppu tehdään.

Uusitalo ehdottaa opintolainan jakamista peruslainaan ja lisälainaan.

– Peruslaina olisi tarkoitettu turvalliseksi kaikille järkeväksi optioksi samaan tapaan kuin peruskoulu tai perustulo. Lisälainaa voisivat halukkaat nostaa tämän päälle.

– Tälle peruslainalle valtio tarjoaisi Ruotsin malliin takaisinmaksuturvan. Peruslainaa pitäisi lyhentää vaikka korkeintaan 5 prosentilla vuosituloista. Jos laina ei tällä tahdilla tulisi 20 vuodessa maksettua, valtio kuittaisi loppusaldon. Jos ei työtä löytyisi, ei tarvitsisi lainaakaan lyhentää.

Uusitalon mukaan rahat takaisinmaksuturvaan olisi luontevinta kerätä leikkaamalla määräajassa valmistuville maksettavaa opintolainhyvitystä.

– Kannustimet heikentyisivät, mutta vakuutusturva paranisi. Ei ollenkaan tavaton valintatilanne muidenkaan vakuutusten kohdalla.

Mutta, professori arvioi, tällainen lainan takaisinmaksun turvaava järjestely ei olisi ongelmaton.

– Ne opiskelijat, jotka löytäisivät valmistuttuaan kunnollisen työpaikan, maksaisivat normaaliin tahtiin lainansa takaisin, eivätkä turvaa tarvitsisi. Sen sijaan niille, joiden työllistyminen ei käy yhtä helposti, tuloista riippuva lainan takaisinmaksu olisi käytännössä lisävero. Tällainen vero heikentää työllistymisen kannustimia ja osuu ryhmään, jossa kannustimet ovat muutenkin heikkoja. Ensimmäisenä tulee mieleen muutaman lapsen peräkkäin hankkivat äidit, jotka elävät kotihoidontuella kolme vuotta per lapsi.

Nämäkin ovat valintoja, Uusitalo sanoo. Seuraavaksi niitä tekevät kansanedustajat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE