Muistumia veden alta

Koreografi Liisa Pentillä on ainutlaatuinen kyky. Hän pystyy luomaan täysvalossa, lähietäisyydellä tapahtuvasta esityksestä luontevan ja lämminhenkisen tapahtuman, vaikka aihe on niinkin dramaattinen kuin haaksirikot ja Titanicin uppoaminen vuonna 1914. Esityksen edetessä haaksirikko voidaan tulkita myös ihmisten väliseksi, sillä mukaan tulevat muistojen lisäksi tunnetut, ikoniset suuret rakkaustarinat, unohtamatta tietenkään Titanicista tehdyn filmin sankariparia.

”Laiva – The Ship” on toinen osa Pentin muistoja ja muistamista käsittelevästä trilogiasta ”MeMo”. Ensimmäinen oli vuonna 2011 nähty sooloteos ”The Weight of My Heart”, jossa Pentin esittämä hieman höpsähtäneen tuntuinen naishenkilö kävi läpi rakkausmuistojaan, aitoja ja kuviteltuja.

Nyt esityksessä on mukana neljä tanssijaa, Pentin lisäksi Rea Liina Brunou, Andreas Katinas ja Carita Lähteenmäki. Heistä erityisesti Katinas onnistuu tavoittamaan loistavasti Pentin keveän ja improvisoidun oloisen tanssityylin, jossa pehmeähkö liike ja puhe solmiutuvat luontevasti toisiinsa.

Olennainen osa esityksen viehättävyyttä on myös lievästi ironinen huumori, joka välähtää ensimmäisen kerran Pentin tervetuliaiskuulutuksessa ”Cherbourgin sateenvarjojen” tunnusmelodian soidessa vienosti taustalla. Lisää kierroksia löytyy sitten Brunoun ja Lähteenmäen tarinoissa niin Romeon ja Julian kuin Tristanin ja Isoldenkin onnettomista kohtaloista.

Esitys tapahtuu kuten trilogian ensimmäinenkin osa pienehkössä salissa ilman sen enempiä näyttämö- tai lavastusrakennelmia. Pentin kuulutuksen mukaan olemme 400 metriä merenpinnan alapuolella, uponneessa Titanicissa. Sitä kuvaa hentoinen aaltokuvio tilan seinillä, mutta ennen kaikkea Jouni Tauriaisen luoma koko ajan läsnä oleva, vaikka välillä vain aavistuksen omainen, merellinen ääniympäristö, jossa olennainen osa on Gavin Bryarsin sävellyksellä ”The Sinking of The Titanic”.

Laiva – The Ship on yhtä paljon katsojan mielessä kuin silmien edessä tapahtuva liikkeen, äänen ja tilan yhdessä luoma irrationaalinen matka vedenalaisiin muistoihin ja muistumiin, tunteisiin ja tuntemuksiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat