Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Nettisivusto: Suomalaisvalitus johti Euroopan tasoisiin muutoksiin Jehovan todistajien ovelta ovelle -työssä

Getty Images

Jehovan todistajien Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan seurakunnissa luetaan tällä viikolla kokouksissa kirje, jossa kerrotaan, mitä seurauksia EU-tuomioistuimen ja Suomen Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksillä sekä yleisen tietosuoja-asetuksen voimaantulolla on Jehovan todistajien saarnaamistyöhön.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Asiasta kertoo Jehovan todistajista uutisoiva johanneksenpoika.fi-sivusto.

Sivuston ylläpitäjä on Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n Jehovan todistajat -asiantuntija Jari-Pekka Peltoniemi. Peltoniemi oli 31 vuotta Jehovan todistaja. Hänet erotettiin vuonna 2006 ”ajatusrikosten” takia.

Hän sai sattumalta käsiinsä vuoden 2011 marraskuussa ilmestyneen Jehovan todistajien sisäisen tiedotuslehtisen, joka antoi ohjeita ja neuvoja saarnaamistyöhön. Peltoniemen mukaan lehtisessä oli erittäin tarkat ohjeet siitä, miten Jehovan todistajien pitää tehdä muistiinpanoja ovelta ovelle -työssä. Peltoniemi katsoi ohjeiden olevan Suomen henkilötietolain vastaisia.

Hän otti yhteyttä tietosuojavaltuutetun toimistoon ja pyysi selvittämään, onko Jehovan todistajien tapa tehdä muistiinpanoja ovenavaajista laillista toimintaa. Siitä alkoi seitsemän vuotta kestänyt prosessi, joka päättyi lopulta EU-tuomioistuimen ja Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuihin. Näiden perusteella Jehovan todistajilla ei ole oikeutta tehdä muistiinpanoja ilman ovenavaajien lupaa.

Tietosuojavaltuutettu oli jo vuonna 2000 ottanut kantaa henkilötietojen keräämiseen. Hän oli todennut, että muistiinpanoja voidaan tehdä vain ovenavaajan suostumuksella. Näin ollen Jehovan todistajien olisi pitänyt kysyä tietojen keräämiseen lupa.

”Näiden vaiheiden jälkeen oli selvää, että Jehovan todistajat eivät saa kerätä ovilla henkilötietoja ilman asianomaisen antamaa suostumusta. Jehovan todistajat tiedottivat lyhyesti asiasta kokouksissa joulukuussa 2018, mutta jättivät lopullisen tulkintansa myöhempään ajankohtaan. Nyt sitten toukokuussa 2019 tuli aika julkistaa asia ja tiedottaa muistiinpanojen tekemisestä myös seurakunnan julistajille, jotka tähän asti ovat olleet epätietoisia, miten pitää menetellä”, nettisivustolla kirjoitetaan.

Sivustolla myös siteeraataan Jehovan todistajille luettavaa ohjetta: ”Julistajien ei tule kerätä henkilötietoja kenttätyössä. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilön nimeä, osoitetta, kieltä, etnistä taustaa tai muita vastaavia tietoja ei tule kirjata mihinkään ylös. Myöskään sellaisia osoitteita ei tule merkitä muistiin, joissa ketään ei ole tavattu kotoa”, siinä sanotaan.

”Poikkeuksena on tilanne, kun henkilö pyytää, että hänen luonaan ei enää käytäisi. Tällöin julistajan tulee merkitä aluekortin yhteyteen ainoastaan päivämäärä ja osoite, jotta tuossa osoitteessa ei enää käydä”, ohje lisää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE