”Outo operaatio” – USA:n kansalliskaartin laivuevierailu hämmentää yli puoluerajojen

Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) jätti tiistaina kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, kenelle, keneltä ja milloin aloite Yhdysvaltain kansalliskaartin yksikön laivuevierailusta Suomeen tuli?

Kysymykseen yhtyi puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mika Kari (sd).

Puolustusvaliokunnassa emme saaneet minkäänlaista vastaus sen kummemmin upseereilta kuin puolustusministeri Jussi Niinistöltäkään. Siksi kirjallinen kysymys oli pakko tehdä, painottaa Mustajärvi.

Mielenkiintoista on, että ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mika Aaltola on jo etukäteen varoittanut, että vierailu voidaan ymmärtää tahallaan väärin. Oregonin kansalliskaartin laivuevierailu on ainutlaatuinen tapahtuma Suomen historiassa, eikä sen toteamisessa ole mitään väärinymmärrystä.

Puolustusvaliokunnassa emme saaneet minkäänlaista vastaus sen kummemmin upseereilta kuin puolustusministeri Jussi Niinistöltäkään.

Jännittyneessä kansainvälisessä ilmapiirissä on Mustajärven mukaan syytä seurata, mihin kansainväliseen toimintaan Suomi osallistuu ja kenen aloitteesta.

Myös SDP:n Mika Kari ihmettelee, että puolustusvaliokunta on sivuutettu täysin näin keskeisessä asiassa.

– Näin mittava harjoitus on pidetty salassa. Jopa eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenet ovat saaneet tiedon harjoituksesta median kautta, Kari sanoo.

Yhdysvallat aikoo toteuttaa laivuevierailun Suomeen toukokuussa.

Yhdysvaltojen ilmavoimien kansalliskaartin yksikköä isännöi Karjalan lennosto Kuopiossa. Kansalliskaartin yksikkö vierailee 6-8 hävittäjällä. Henkilöstöä tapahtumaan osallistuu Yhdysvalloista noin 70 – 100.

Yhdysvaltalaisosasto osallistuu mahdollisesti myös rajat ylittävään koulutus- ja harjoituslentotoimintaan yhdessä Suomen, Ruotsin ja Norjan kanssa sekä koulutus- ja harjoituslentotoimintaan ilmavoimien muiden yksiköiden kanssa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat