Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Paavo Lipponen: Populistinen kokoomus nojaa perussuomalaisiin

Kolumnit

Paavo Lipponen

Kirjoittaja on entinen pääministeri ja entinen SDP:n puheenjohtaja.

Kokoomuksen puoluekokouksessa yritettiin asemoida puoluetta ikäänkuin koskematttoman hyveelliseksi, parempien ihmisten puolueeksi. Puheenjohtajan mukaan kokoomus ei ole populistinen, ei nationalistinen, ei oikealla, vaan isänmaallisesti jossakin keskustasta vähän oikealla. Päätteeksi uusi varapuheenjohta tuuletti kokouksen tuntoja uhkaamalla Marinin hallituksen kaatamisella.

Paavo Lipponen

Uhkaus voi tarkoittaa vain sitä, että kokoomus on valmis liittoutumaan perussuomalaisten kanssa jo ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Herää kysymys, onko kokoomus valmis hallitusyhteistyöhön Halla-Ahon puolueen, siis äärioikeiston kanssa.

Samaa voi kysyä kaikilta puolueilta: voiko Suomessa olla hallituksessa puolue, joka halvaannuttaisi toimintakykymme EU:ssa ja euroyhteisössä, joissa integraatiota ollaan pragmaattisesti syventämässä, jotta EU olisi sekä sisäisesti että ulkoisesti vahva?

Median tuella Suomessa on kehittymässä oppi, jonka mukaan hallitus on kuin kunnanhallitus, johon mennään kun vain pyyhkii kenkänsä kynnysmattoon. Parlamentarismia, joka perustuu enemmistön hallintaan vähemmistöä kunnioittaen, ollaan syrjäyttämässä kummallisilla tolkkuopeilla.

Voisin toistaa Sanna Marinin sanat: saisitte hävetä.

Kokoomuksen puheenjohtajan ja koko orkesterin kauhuskenaariopropagandassa huipentuu porvareiden pitkään jatkunut ryöpytys, jossa elinkeinoelämän eräät johtajat ovat myös kunnostautuneet. Suomen poliittisesta ja taloudellisesta kehityksestä on tehty valheellista, SDP:n ja ammattiyhdistysliikkeen vastaista tarinaa.

Otetaan esimerkiksi kilpailukyky. Suomi nousi 1990-luvun lopussa maailman kilpailukykyisimmäksi maaksi World Economic Forumin rankingissä. Maan suurimman sanomalehden äskettäin julkaisemasta kuviosta näkyy, että yksikkötyökustannukset olivat Suomessa euroalueen keskiarvossa 1995–2008, jolloin tehtiin useita peräkkäisiä tulopoliittisia kokonaisratkaisuja. Niistä viimeinen sattui Vanhasen hallituksen alun aikaan. Sitten kilpailukyky heikkeni rajusti, johtuen kahdesta manööveristä.

Lisää aiheesta

Kokoomus meni vuoden 2007 eduskuntavaaleihin Sari Sairaanhoitaja -teemalla ja työnantajat ilmoittivat, että keskitettyjen työehtosopimusten aika oli ohi, vain liittokohtaiset ovat mahdollisia.

Pääministeripuolue kokoomus ja työnantajat saivat mitä kerjäsivät: kaikki ammattiliitot vaativat reippaita korotuksia, jotka ulosmitattiin liittokohtaisissa sopimuksissa. Tuo porvarillisen populismin ja opillisen jäykkäniskaisuuden riemuvoitto johti siihen, että kilpailukykyä jouduttiin lopulta hakemaan hikisellä kiky-sopimuksella.

Varoitin keskustapuoluetta kesäkuussa 2015, että kaikenlaiset ay-liikkeen ruttaamisyritykset ovat tuomittuja epäonnistumaan. Elinkeinoelämässä ajateltiin, että SDP:n vaalitappiota piti käyttää hyväksi ja tehdä työmarkkinoilla vallankaappaus.

Pääministerinä korostin, että eurossa pitää elää niin kuin eurossa pitää. Kolmikannan merkitys kasvaa. Ruotsi jäi, vastoin pääministerinsä kantaa, euron ulkopuolelle, mutta naapurissa on eletty niin kuin eurossa pitää.

Kesällä 2015 ay-liike oli valmis keskustelemaan niin sanotusta Suomen mallista, mikä oli Ruotsin malli, jonka mukaan avoin sektori asettaa palkkanormin. Kun se on määritelty, linja ajetaan Ruotsissa keskitetysti läpi kaikilla toimialoilla. Vasta vuoden 2016 alussa keskustan johto tuli järkiinsä ja päästiin tuon mallin pohjalta neuvottelemaaan, tuloksena kiky.

Näin oli asioiden kulku. Voisin toistaa Sanna Marinin sanat: saisitte hävetä. Kokoomus oli hallituksessa 2007–2015, jolloin kilpailukyky romutettiin – ja epätoivon vimmalla jouduttiin palauttamaan.

Kykypuolueen uho ja elinkeinoelämän klaveerilla tramppaaminen on samaa älytöntä kampanjaa. Sen vastakohtana ay-liike on maltillinen ja pääministeri, jolle lyötiin heti kättelyssa propagandistisesti vasemmistolaisuuden leima, korostetun pragmaattinen.

SDP edustaa länsimaista sosialidemokratiaa, kokoomus ja elinkeinoelämän herrat ovat viemässä Suomen itäeurooppalaiseen autoritarismiin. Sen torjumisen lukko on SDP.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE