Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n Paatero: “Hallitus otti kyytiinsä bisnestä, hallinnollisia himmeleitä ja valtataisteluja”

Kuusankoskella vappuna puhunut SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero sanoo, että vuosikymmeniä eteenpäin vaikuttavia päätöksiä ilman laajapohjaista parlamentaarista valmistelua, halki-poikki-pinoon-menetelmällä.

– Mikä on sellaisen hallituksen vastuu, jossa ministerit toisensa jälkeen kertoo “välttämättömistä” muutoksista, vaikka vielä vaaleissa ja ihmisten äänestäessä tällaisesta ei ollut tietoakaan – kysymys äänestäjien kuluttajansuojasta on hyvin perusteltu.

Esimerkkinä Paatero ottaa sote-uudistuksen, joka on Paateronkin mukaan sinänsänsä välttämätön.

– Tämän hallituksen kaavailema aluehallinnon uudistus on kuitenkin soten osalta hyppy tuntemattomaan. Vähintäänkin on hyvin paljon epäselvyyksiä ja oma ennustukseni on, että vaikka hallitus on omien sanojensa mukaan toisella asemalla, tulee asemia, sivuraiteita ja umpikujia olemaan vielä todella monta ennen varsinaista päämäärää.

Paatero sanoo, että jossain ensimmäisen ja toisen aseman välillä on unohdettu se pohjimmainen perustelu, jonka vuoksi sote-palveluita ylipäätään pitää uudistaa.

– Tämä on laadukkaiden, yhdenvertaisten palveluiden tarjoaminen ihmisille. Sen varmistaminen, että jokaisella on pääsy terveydenhuoltoon varallisuudesta riippumatta mahdollisimman pian kun tarve tulee. Sen varmistaminen, että hoito on laadukasta ja hoitoketjut toimivia. Siellä toisella asemalla nämä matkustajat jäivät kuitenkin pois ja kyytiin otettiin lähinnä bisnestä, hallinnollisia himmeleitä ja valtataisteluja.

Paateron mukaan sote-palveluiden pakkoyhtiöittämisen lisäksi uutena tuli kaikkien teiden, rautateiden ja vesiväylien yhtiöittäminen.

– Näitä kaikkia yhdistää se, että ne asetetaan samalla ”tuottamaan” käyttäjien maksuilla. Tämä veisi pois verorahoin ylläpidetystä mallista ja laittaisi ihmiset maksajiksi. Ei kuitenkaan tulojen perusteella, vaan esimerkiksi siksi, että olisi pakko ottaa vastaan työtä kolmen tunnin työmatkan päästä. Viimeisimpänä ideana on selvinnyt toisen asteen ammatillisen koulutuksen yhtiöittäminen ja siirtäminen valtion vastuulle.

Paateron mielestä tämä kuvaa hyvin sitä kehitystä, jota Sipilän hallitus Suomessa ajaa.

SDP on tarjonnut omaan vaihtoehtoaan.

– Meidän vaihtoehdossa palkasta ja eläkkeestä jää enemmän rahaa käteen, eikä todellakaan sisällä leikkauksia pienempituloisilta. Vaihtoehtomme sisältää runsaasti investointeja työllisyyteen ja kasvuun tässä ja nyt.

Kymenlaakson osalta Paatero sanoo, että alue on tulevaisuuden tekemisen kynnyksellä vakavasti juuri nyt, riippumatta siitä, toteutuuko suunnitteilla oleva sote- ja maakuntauudistus vai ei.

– On voimien tuhlaamista kiistellä maakunnan sisällä, kun vastinparina pitäisi ennemminkin olla muut maakunnat ja pääkaupunkiseutu niin yhteistyön tiivistämisen kannalta kuin erityisesti hankkeista kilpailtaessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE