SDP:n Tuomioja: ”Mikään ”oho, anteeksi” ei tätä vielä korjaa”

Kari Hulkko
Kari Hulkko

Eduskunta käsittelee parhaillaan vihreiden ja vasemmistoliiton tekemään välikysymystä valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) johtaman lainvalmistelun avoimuudesta ja oikean tiedon välittämisestä eduskunnalle osakkeiden hallintarekisterin valmistelussa.

SDP:n ryhmäpuheen piti kansanedustaja Erkki Tuomioja. Hänen mukaansa välikysymys koskee eduskunnan työn ja koko poliittisen järjestelmämme uskottavuuden ja toimivuuden kannalta keskeisiä asioita.

– Eduskunnassa on pitkään kannettu huolta lainsäädännön laadusta ja sitä miten valiokunnat ovat joutuneet korjaamaan jopa kieliasua ja epäjohdonmukaisuuksia hallitusten esityksissä. Syitä tähän voi etsiä laajalti.

Tuomiojan mukaan yksi syy on että laajapohjaisesta komiteavalmistelusta on lähes kokonaan luovuttu.

– Hallitukset ovat valmistuttaneet esityksensä mieluummin virkatyönä tai jonkun selvitysmiehen – ani harvoin selvitysnaisen – toimesta ja joskus ulkoistanut työn konsulteille tai jopa lobbareille. Selvitysmiehiltä ja konsulteilta tilaaja saa sitä mitä haluaa eikä omaa kantaa tarvitse koetella poikkeavien mielipiteiden ja kaiken maailman dosenttien kuuntelemisella ja vaihtoehtoisten mallien testauksella.

Tuomioja ehdottaa, että yksi lääke tähän olisi ottaa komiteatyöskentely uudelleen käyttöön.

– Isoja ja vuosikausiakin istuneita komiteoita oli aikanaan helppo pilkata ”herrat istuu-palkka juoksee-järki seisoo-asiat makaa” -tyyliin, joskus aiheesta. Kuitenkin kaikki suuret ja onnistuneet reformit Suomessa on valmisteltu laajan ja osallistavan valmisteluprosessin kautta, jossa parlamentaarisilla sekä keskeiset intressitahot kokoavilla komiteoilla on ollut ratkaiseva osuus.

Tuomiojan mukaan toimiva demokratia edellyttää valintojen ja vaihtoehtojen avointa arviointia.

– Tämä kritiikki kohdistuu meihin kaikkiin. Myös me sosialidemokraatit olemme olleet mukana hallituksissa joiden esitysten valmistelua on aiheesta kritisoitu. Toiveemme onkin, että parannuksia voitaisiin etsiä ja toteuttaa yhdessä, sillä se on koko parlamentaarisen demokratian toimivuuden ja uskottavuuden kannalta meitä kaikkia koskeva asia.

– Tämän jälkeen on kuitenkin todettava, että se mitä valmistelun puutteellisuudesta ja sen seurauksista on edellä sanottu, on noussut aivan uusiin mittasuhteisiin nyt Sipilän hallituksen aikana.

Tuomiojan mukaan tahattomuudesta tai tarkoituksellisuudesta riippumatta lopputulos on, että hallitus on toistuvasti jäänyt kiinni yrityksistä antaa väärää tietoa ja salata oikeata.

– Mikään ”oho, anteeksi” ei tätä vielä korjaa.

Tuomioja huomauttaa, että politiikassa kaikki pyrkivät esittämään asiansa itselleen edullisessa muodossa ja hankkimaan sille kansalaisten kannatuksen.

– Uutta on se, että hallitus on valjastanut virkakoneiston ja tiedottajansa manipuloimaan julkisuutta tahtonsa mukaisiin tarkoituksiin. Näin menetellessään hallitus horjuttaa luottamusta viranomaisviestintään, jonka tulee olla avointa, neutraalia ja tasapuolista.

– Hallituksen vastaus ei valitettavasti kerro siitä, että se olisi aidosti valmis, ei vain pakon edessä myöntämään virheensä, vaan myös korjaamaan toimintatapansa palauttaakseen luottamuksen lainvalmistelun avoimuuteen ja aitoon vuorovaikutukselliseen kuulemiseen, joka on suomalaisen sopimusyhteiskunnan ja toimivan parlamentaarisen demokratian perustava edellytys.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat