Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kuvataide

Seurasaaren ulkomuseossa avautuu sen historian ensimmäinen taidenäyttely

Minna Henriksson ottaa yhdessä Ahmed A-Nawasin kanssa luomalla teoksellaan haltuun Seurasaaren juhlakentän lipputangot, joihin nouseva installaatio muistuttaa vuonna 1962 Helsingissä pidetyn Maailman nuorisofestivaalin tapahtumista.

Seurasaari on toiminut Helsingin ytimessä suomalaisen kansanperinteen ja -kulttuurin ulkomuseona jo vuodesta 1909, mutta modernimmalle taiteelle sieltä ei ole tähän kesään asti löytynyt sijaa.

Lauantaina 11.6. avautuva “Finnish Landscape” -nykytaidenäyttely tekeekin historiaa, kun kansainvälisiltä taiteilijoilta tilatut teokset solahtavat sujuvasti ulkomuseon maisemiin ja rakennuksiin. Näyttelyn toteuttavat yhteistyössä Kansallismuseo (jonka museoperheeseen  Seurasaarikin nykyisin kuuluu) sekä vuonna 2013 perustettu nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsinki, jonka toimintaideaan kuuluu kutsua Helsinkiin kansainvälisiä taiteilijoita toteuttamaan paikkasidonnaisia teoksia ja näyttelyitä.

Finnish Landscapes -näyttelyn on kuratoinut puolalainen taiteentutkija Joanna Warsza, jolla on kokemusta vastaavantyyppisten näyttelyiden tekemisestä muun muassa Tukholman Skansenilla. Eräs hänen johtoajatuksistaan  Seurasaaren näyttelyä suunniteltaessa on ollut Suomessakin maanpaossa 1940-luvun alussa olleen Bertolt Brechtin ajatelma siitä, että täällä asuu kansa, joka vaikenee kahdella kielellä. Brecht ei paljon siteeratulla lausahduksellaan halunnut vain ironisoida vaiteliasta kansanluonnetta tai tehdä poliittista statementia vaan hän antoi myös arvoa suomalaiselle luonnolle ja maisemalle. Hella Wuolijoen maatilalla hän kirjoittikin luonnonkauneudesta ja maalaiselämästä inspiroituneen sonetin Finnische Landschaft.

Warszan mielestä Seurasaari on erinomainen paikka etsiä pastoraalimaisemien ja poliittisen todellisuuden leikkauskohtia. Hän on kutsunut näyttelyyn yhdeksän taiteilijaa, jotkat ovat taustoiltaan hyvin kosmipoliittisiaä. Joukossa on muun muassa suomalaista, ruotsalaista, venäläistä, algerialaista ja palestiinalaista väriä, osa ulkomaalaisista taiteilijoista on asettunut Suomeen asumaan, monet porukasta ovat täysiversiä taiteen maailmankansalaisia.

Finnish Landscapes -näyttelyn teosten toteutustapojen kirjo on runsas. Perinteisia kuvataidemuotoja etsivä saattaa Seurasaareen saapuessaan kuitenkin pettyä, sillä nyt ei ole oltu pystyttämässä veistospuistoa eikä Antintalon seiniltä löydy grafiikkaa tai maalauksia. Ilmaisumuotoina ovat installaatiot, valokuva,  videotaide, ääni. Perinteisintä ilmaisua taiteilijajoukossa taitaa edustaa töidensä kautta useimpien suomalaisten tuntema Erik Bruun, joka on suunnitellut Seurasaari-teemaisen näyttelyjulisteen.

Finnish Landscapes -näyttely on esillä eri puolilla Seurasaarta 11.6.-31.8.

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE