Tällainen on SDP:n tarjous yrittäjille – ”Sellaista konkretiaa, mitä Suomi nyt tarvitsee”

Timo Sparf
SDP:n Timo Harakka ja Ville Skinnari esittelivät tänään 8 + 2 keinoa, joilla Suomen yritykset saavat uutta nostetta.
Timo Sparf
SDP:n Timo Harakka ja Ville Skinnari esittelivät tänään 8 + 2 keinoa, joilla Suomen yritykset saavat uutta nostetta.
Timo Sparf
SDP:n Timo Harakka ja Ville Skinnari esittelivät tänään 8 + 2 keinoa, joilla Suomen yritykset saavat uutta nostetta.
SDP:n yrittäjäpaketti sisältää mm. seuraavat toimenpiteet:

  • Ensimmäisen työntekijän vähennys. Yrittäjä voi vähentää ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkamenoja enintään 20 000 euroa verotettavasta tuloksesta (-20 M€).
  • Tehoja matkailun edistämiseen. Matkailutulot voidaan kaksinkertaistaa 10 vuodessa, jos markkinointiin ja Visit Finland –ohjelmaan saadaan lisää vaikuttavuutta (-5 M€).
  • Yritysrahoituksen uudistus. Finnveran uusi juniorilaina on otettava käyttöön jo 2016. Yrityslainamarkkinoita ja joukkorahoitusta edistettävä nopeasti (-10 M€).
  • Viennin veturiverkosto. Suomalaisten yritysten on pystyttävä tarjoamaan maailmalle suuria hankekokonaisuuksia, joista syntyy miljardiluokan kauppoja (-17 M€).
  • Tekes-rahoitus jatkuu. Innovaatiojärjestelmää ei ajeta alas, vaan huippuosaamisen ja korkean teknologian yritykset saavat yhä merkittävää apua menestykseensä (-70 M€).
  • Lue koko ohjelma täältä.

SDP tarjoaa yrittäjille 8+2-mallin mukaista yrittäjyyspakettia. Esityksen loppusumma on 140 miljoonaa euroa. Esitys on osa ensi viikolla kokonaisuudessaan julkistettavaa SDP:n vaihtoehtobudjettia.

Paketin kahdeksan kohtaa sisältävät täsmätoimia niin pienille ja keskisuurille kuin suuryrityksillekin. Ohjelman ”selvitysmiehiä” ovat kansanedustajat Timo Harakka ja Ville Skinnari.

– Vaihtoehtobudjetin avainsana on kasvu. Suomi ei kasva, jos yritykset eivät menesty. On myytti, että demarit ja yrittäjät olisivat aina tukkanuottasilla, yrittäjänä vuosikausia toiminut Harakka sanoo Demokraatille.

Lakimies-kansanedustaja Skinnarin mukaan tärkeää on puhua nimenomaan siitä, miten kasvua saadaan.

– 8+2-malli tarjoaa sellaista konkretiaa, mitä Suomi nyt tarvitsee. Ja juuri sitä, että tunnistamme eri kokoisten yritysten tarpeet.

Harakka sanoo, että SDP:n vaihtoehtobudjetissa korostuvat vahvojen kasvupanosten lisäksi sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja ”kaiken kukkuraksi taloudellinen vastuullisuus siitä, että velkaa otetaan vähemmän kuin hallitus”.

Harakka kummastelee, ettei hallituksen pitkällä ja yksityiskohtaisella kärkihankelistalla ole sanaakaan matkailusta.

– Matkailu on ilmiselvä kärkihanke ja yritysohjelman osa. Se työllistää Suomessa 140 000 ihmistä. Helppo kuvitella, että jokainen kasvuprosentti tarkoittaa välittömästi tuhansia työpaikkoja.

SDP arvioi, että matkailutulot voidaan kaksinkertaistaa 10 vuodessa, jos markkinointiin ja Visit Finland –ohjelmaan saadaan lisää vaikuttavuutta.

– Jo sillä olisi iso merkitys, jos kiinalaiset saataisiin viettämään Suomessa yhden yön, Harakka sanoo.

SDP:n vaihtoehtobudjetin muihin toimiin kaikkien yritysten hyväksi lukeutuu myös ”Rinteen malli”, joka auttaa työllistämisessä. Siinä yrittäjä saa palkkasetelin, joka on työllistettävän peruspäivärahan suuruinen (n. 820 €/kk), viivyttelemättä ja ilman erillistä palkkatukipäätöstä. Lisäksi TEL-maksun alennus vähentää työnantajien sivukuluja merkittävästi.

Alle 10 hengen yritykset työllistävät Suomessa enemmän kuin yli 1 000 hengen yritykset. Vuosina 2000-2012 alle sadan hengen yritykset loivat 100 000 uutta työpaikkaa, yli tuhannen hengen yritykset karsivat 2 500. Suomen työllisyys, uudet työpaikat ovat hyvin pitkälti pienten ja keskisuurten yritysten varassa.

Skinnari sanoo Demokraatille, että SDP on ollut historiallisestikin pienyrittäjien puolue. Silti demarien nykysuhtautumista yrittäjyyteen ja yrittämiseen epäillään.

– Perustilanne on tänäkin päivänä se, että yrityksen on voitava hyvin, jotta työntekijä voi hyvin. Jotta yrittäjä voi hyvin, toimintaympäristön pitää voida hyvin.

Skinnari kaipaa, että SDP ottaa tekijän otteen työelämän muutoksen kysymyksissä.

– Meidän pitää ottaa vastuu eikä vain puhua.

SDP:n vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi tiistaina. Seuraavana päivänä keskiviikkona eduskunta saa sen käsittelyynsä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat