Tuomioja: ”Harjoittelutoiminta jännittyneessä kansainvälisessä tilanteessa ei ole läpihuutojuttu”

Kari Hulkko
Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) muistutti eduskunnassa, ettei yhteinen harjoitustoiminta ole joka tilanteessa läpihuutojuttu.
Kari Hulkko
Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) muistutti eduskunnassa, ettei yhteinen harjoitustoiminta ole joka tilanteessa läpihuutojuttu.
Kari Hulkko
Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) muistutti eduskunnassa, ettei yhteinen harjoitustoiminta ole joka tilanteessa läpihuutojuttu.

Eduskunnan kyselytunnilla puhutti, että keneltä tuli aloite Yhdysvaltain kansalliskaartin yksikön laivuevierailusta Suomeen. Asiasta kysyi kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) ja asiasta on aiemmin viikolla puhunut painokkaasti SDP:n Mika Kari.

Keskustelun kuluessa entinen puolustusminister Carl Haglund (r.) hämmästeli, miksi asiasta halutaan tehdä suuri numero. Hän muistutti Yhdysvaltojen olevan Suomen tärkein kumppani ilmavoimien osalta ja yhdessä harjoittelu on normaalia.

– Se on yhtä dramaattista kuin se, että roska-auto käy tyhjentämässä laatikon tuolta takapihalta, Haglund sanoi.

SDP:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ei nähnyt asiaa aivan yhtä arkipäiväisenä.

– Harjoittelutoiminta jännittyneessä kansainvälisessä tilanteessa ei ole mikään läpihuutojuttu, Tuomioja sanoi.

”Onko tämä linjaus yhä voimassa?”

Hän muistutti linjauksista, jotka tehtiin hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa yhdessä tasavallan presidentin kanssa Ukrainan kriisin alettua kaksi vuotta sitten.

Linjauksen mukaan Suomi jatkaa osallistumista kansainväliseen harjoitustoimintaan muun muassa Nato-maiden kanssa, eikä jättäydy pois mistään, jossa aiemmin ollaan oltu mukana, ja joka täyttää kriteerin Suomen puolustukselle tulevasta hyödystä. Linjauksessa oli toinenkin puoli:

– Emme osallistu sellaiseen kansainväliseen harjoitustoimintaan, joka muuttuneessa tilanteessa on saanut toisen luonteen ja voidaan tulkita toisella lailla ja näyttää siltä, että Suomi olisi jollain tavoin muuttanut perustavaa turvallisuuspoliittista linjaansa, Tuomioja kertasi.

Tuomioja sanoi haluavansa varmistaa, että tämä linjaus on yhä voimassa. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi olevan luonnollista, että toimintaympäristö vaikuttaa. Hän linjasi toimintaympäristön nyt muuttuneen Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventämisen myötä. Soinin mukaan nyt käsittelyssä oleva harjoitusyhteistyö voi tuoda lisäarvoa myös Ruotsin ja Suomen yhteistyölle.

– Mutta kyllä sanon, edellinen ulkoministeri Tuomioja, että tämä teidän kantanne on aivan järkevä, ja meidän pitää tehdä politiikkaa ajassa ja ottaa nämä asiat tietysti huomioon — etenkin herkässä kansainvälisessä poliittisessa tilanteessa, Soini jatkoi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 31 Demokraatti
PAM - Taas haetaan palkkatasa-arvoa
SDP - Tulevaisuus tehdään tänään
TSL - Sata vuotta suomalaisten sivistämistä
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


JOHANNES IJÄS

SDP:n 120-vuotisjuhlassa visioitiin tulevaa – Sanna Marin: ”Miksei 4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä voisi olla seuraava tavoite?”
17.8.2019

Luetuimmat


Uusimmat