Unkari horjuttaa käsitystä eurooppalaisesta oikeusvaltiosta – Tuomioja: ”Kummajaisia”

Unkarin parlamentti hyväksyi maanantaina pääministeri Victor Orbįnin ajamat muutokset maan perustuslakiin. Muutoksilla Orbįnin hallitus kykenee määräenemmistöllään lisäämään omaa valtaansa edelleen.

– Kaikesta päätellen uudessa perustuslaissa on paljon sellaisia säädöksiä, jotka eivät mahdu eurooppalaiseen oikeusvaltioon. Jos tällaisella perustuslailla olisi pyritty Euroopan unionin jäseneksi, niihin olisi varmasti puututtu, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Perustuslakituomioistuimelta viedään mahdollisuus puuttua perustuslakiin ja tuomioistuimen päätökset ennen vuotta 2012 menettivät lainvoiman.

– Kun tarkkaan katsoo, siellä näyttää myös olevan outoja ajatuksia vaalien ja vaalitaistelun suhteen. Se on jo demokratian kannalta ongelmallista. Nämä ovat kaikki kummajaisia, yleensä tällaiset säädökset eivät ole missään maassa perustuslakikysymyksiä, Tuomioja sanoo.

Tuomioja pahoittelee, että Euroopan unionilla ei ole säädöksiä ja normeja siitä, miten oikeusvaltion perusteiden noudattamista valvotaan.

– Välittömästi ei ole odotettavissa muuta kuin paheksuntaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat