Vappupuhujilla ei ole aihepulaa

Antti Vuorenrinne
Vappu on otollinen aika laittaa poliittisia viestejä liikkeelle.
Antti Vuorenrinne
Vappu on otollinen aika laittaa poliittisia viestejä liikkeelle.
Antti Vuorenrinne
Vappu on otollinen aika laittaa poliittisia viestejä liikkeelle.

Vapuksi povataan vaihtelevaa säätä. Ennustetta hallitseva sana on kolea.

Koleus ja arvaamattomuus kuvaavat myös politiikan säätilaa.

Neljän puolueen hallitus päättää urakkaansa. Hallitustunnustelija Juha Sipilä häärää kahdella rintamalla. Keskustan puheenjohtaja vetää samanaikaisesti hallitustunnusteluja ja keskusteluja yhteiskuntasopimuksesta työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa.

Yhteiskuntasopimuksen kohdalla keskustelun sävy tulee muuttumaan, kun ylevistä toiveista päästään konkretiaan.

Tästä muistutti SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly Ylen aamu-tv:ssä torstaina. Samoin realismista aikataulussa.

Lylyn mukaan SAK haluaa nähdä tulevan hallitusohjelman talous- ja veropoliittiset linjaukset ennen kuin se on valmis hyväksymään Sipilän ehdottaman yhteiskuntasopimuksen.

Vastauksia kysymyksiinsä – ja muitakin terveisiä – Sipilä saanee vappupuheissa niin ammattiyhdistysliikkeeltä kuin vasemmistopuolueiden edustajilta. Mukaan mahtuu varmasti muistutus siitä, että sopimuksen ehto on reilu tasapuolisuus.

Kysymys ei saa olla toimenpiteistä, joilla heikennetään palkansaajien ostovoimaa ja asemaa samaan aikaan kun muiden etuihin ei puututa. Tähän mennessä on kuultu liikaa vain palkansaajalle kielteisiä asioita. Yhteistä tahtotilaa ja paljon puhuttua luottamusta on turha hakea keppipohjalta.

***

Vappu tarjoaa näyttämön poliittisen vasemmiston ja ammattiyhdistysliikkeen avauksille ja debatille.

Politiikan ilmaa raikastaa, jos huutokilpailu leikkauslistoista ja heikennyksistä tekee edes hetkeksi tilaa puheille, joissa muistutetaan työstä, kasvusta, oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvosta.

Työväenliikkeen perinteiset arvot eivät ole vain vanhaa maailmaa. Päinvastoin ne ovat entistä ajankohtaisempia kylmässä ajassamme, joka suosii vahvoja, menestyjiä ja äänekkäitä.

Vaalien alla keskustelua ohjattiin pelottelulla velkakellolla ja ”Kreikan tiellä”. Entä jos puoluejohtajien taustalla studiossa olisikin raksuttanut kello, joka kertoo työttömyyden kokonaiskustannukset yhteiskunnalle? Tänäkin vappuna pitää puhua ennen kaikkea työstä ja työttömyyden kirouksesta.

***

SDP:n puhujat pohtivat varmasti myös puolueen tilannetta vaalien jälkeen.

Hallitukseen vai oppositioon? Entä kenen kanssa ja millaisella ohjelmalla, jos SDP on mukana neuvotteluissa?

Vappuna soisi etsittävän myös vastausta isoon kysymykseen, miksi vasemmiston kannatus on vajonnut Suomessa historiallisen alas. Tähän on päädytty samaan aikaan, kun työttömyys ja taloudellinen turvattomuus ovat lisääntyneet. Niiden kaltaisten tekijöiden piti perinteisen käsityksen mukaan synnyttää pohjaa vasemmiston kannatuksen kasvulle. Toisin on käynyt.

Puhujilla ei ole aiheista pulaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat