Yle: Yhteiskuntasopimus kaatui työaikakysymykseen

Kari Hulkko
SAK:n Lauri Lylyn mielestä yhteiskuntasopimus kaatui esitykseen pidentää työaikaa.
Kari Hulkko
SAK:n Lauri Lylyn mielestä yhteiskuntasopimus kaatui esitykseen pidentää työaikaa.
Kari Hulkko
SAK:n Lauri Lylyn mielestä yhteiskuntasopimus kaatui esitykseen pidentää työaikaa.

Yhteiskuntasopimus kaatui siihen, että työajan mahdollisesta pidennyksestä ei saatu sovittua. Näin sanoivat sekä SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja EK:n puheenjohtaja Jyri Häkämies Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Häkämiehen mukaan sopimus ei kaatunut muutosturvan parantamiseen liittyviin kohtiin.

Lyly totesi, että Sipilä veti projektia hyvin. Lyly ei osannut arvioida, jääkö SDP nyt pois hallituksesta, kun sopimusta ei syntynyt.

Työmarkkinajärjestöt palaavat kesäkuussa neuvottelemaan palkkaratkaisusta, joka on määrä saada valmiiksi kuun puoliväliin mennessä.

Yksi syy yhteiskuntasopimuksen kaatumiselle oli näkemyserojen lisäksi liian tiukka aikataulu. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan mukaan neuvottelulle asetettuja tavoitteita ei  äärimmäisen tiukassa aikataulussa kyetty saavuttamaan. Hänen mukaansa neuvotteluiden tavoitteet olivat myös erittäin haastavat.

– Neuvotteluosapuolten näkemyserot olivat liian kaukana toisistaan. STTK odotti enemmän joustoja työnantajapuolelta. Sopimuksen kaatumisesta ei voi kuitenkaan syyttää vain työnantajapuolta. Kaikilla neuvottelussa mukana olleilla on peiliin katsomisen paikka, Palola toteaa.

Myös Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder välttää syyllisten hakemista. Hänen mielestään neuvotteluissa rima oli liian korkealla ja aikataulut liian tiukat.

– Jos hallitus haluaa aloittaa kolmikantaprosessin, täytyy siihen varata enemmän aikaa. Toivon, että kolmikannassa voitaisiin löytää toimenpiteitä kääntää Suomen työllisyyskehitys  parempaan suuntaan, Fjäder sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat