Lukijaristeily2017

1.) Gates, 2.) Buffett, 5.) Zuckerberg – siinä kärkinimiä listalla, jolla Trumpin sijoitus romahti

Kuva: Lehtikuva-AFP
Bill Gates.

Teknologiayhtiö Microsoftin perustaja Bill Gates on neljättä vuotta peräkkäin maailman rikkain ihminen, selviää talouslehti Forbesin listauksesta. Gatesin omaisuuden arvoksi arvioidaan 86 miljardia dollaria eli noin 80 miljardia euroa.

Toiseksi sijoittui sijoittajaguru Warren Buffett noin 70 miljardilla. Yhdysvaltalaiset hallitsevat listan kärkeä. Monet heistä toimivat teknologiasektorilla. Esimerkiksi viidentenä on Facebookin perustaja Mark Zuckerberg.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin sijoitus romahti yli 200 sijaa 500:n alapuolelle. Trumpin omaisuuden arvo on runsaat kolme miljardia euroa.

Miljardöörien määrä kasvoi 13 prosenttia viime vuodesta yli 2 000:een. Kasvu oli suurinta Forbesin listan yli 30-vuotisessa historiassa. Eniten miljardöörejä on järjestyksessä Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Saksassa.

USA:n sota-alus liikkeellä Etelä-Kiinan meren kiistellyillä alueilla

Kuva: AFP PHOTO/ US NAVY /Paul L. ARCHER
USA:n laivaston raskaatkin alukset ovat liikehtineet viime aikoina paljon - erityisesti Pohjois-Korean lähettyvillä. Kuvassa lentotukialus Theodore Roosevelt.

Yhdysvaltain laivaston sota-alus on purjehtinut Etelä-Kiinan merellä läheltä Kiinan rakennuttamaa tekosaarta. Teko on omiaan suututtamaan Kiinan, jolta presidentti Donald Trumpin hallinto toivoo tukea Pohjois-Korean saamisessa kuriin.

Kyseinen saari on osa Spratlysaaria, joiden hallinnasta useat maat kuten Kiina, Taiwan ja Vietnam kiistelevät. Kiina katsoo lähestulkoon koko Etelä-Kiinan meren kuuluvan itselleen, ja se on rakentanut keinotekoisia saaria tukeakseen aluevaatimuksiaan.

Yhdysvallat lähetti presidentti Barack Obaman kaudella toistuvasti aluksia ja koneita lähelle kiisteltyjä saaria osana ohjelmaa, jolla se sanoo pyrkivänsä estämään valtamerien omimisen. Tähän asti oli arveltu, että Trump ei ehkä ryhdy samaan välttääkseen Kiinan suututtamisen.

Keskustelua aiheesta

Toinenkin kaupunki pysähtyy tänään – Trump Brysseliin

EU-pääkaupunki Bryssel pysähtyy tänään seuraamaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vierailua.

Kaupunki pysähtyy konkreettisesti, sillä iso osa EU-korttelien ja Naton päämajan välisistä kaduista on suljettu Trumpin saattuetta varten.

EU-johtajille on varattu tunti ja Naton päämiestapaamiselle viitisen tuntia Trumpin tiiviissä ohjelmassa.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapaavat Trumpin aamupäivällä EU-korttelissa. Mukana ovat myös EU-parlamentin puhemies Antonio Tajani ja korkea edustaja Federica Mogherini.

Korkea EU-virkamies arvioi keskiviikkona, että tapaamisen tärkeimpiä tavoitteita on keskinäisen luottamuksen rakentaminen.

Trump saa todennäköisesti kuulla eurooppalaisilta, miten tärkeää Pariisin ilmastosopimuksen noudattaminen on. Esille nousevat väistämättä myös kauppa ja turvallisuus.

Trump saapui Brysseliin vaimonsa Melania Trumpin kanssa jo eilen. Ensimmäisen päivän ohjelmassa oli Belgian kuningasparin sekä pääministerin tapaaminen.

Kaupungin keskustassa mielenosoittajat osoittivat illalla mieltään ”Trump not welcome” -kyltein. Kylteissä irvailtiin myös Trumpin leukailulle Brysselistä helvetin esikartanona (hellhole).

– Ilmastonmuutoksen vähättely, seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja vielä sekin, että hän nimitteli Brysseliä, luetteli belgialainen Sebastian STT:lle syitään osoittaa mieltä Trumpia vastaan.

Naton uusi päämaja käyttöön

Torstai on täynnä useita korkean tason tapaamisia, sillä Nato-maiden johtajat ovat tänään kaikki Brysselissä.
Tiukkasävyinen tapaaminen on odotettavissa, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaa EU-johtoa.

Junckerin ja Tuskin odotetaan kertovan selvästi EU:n jakaman huolen maan ihmisoikeustilanteesta.
Naton päämiestapaamisessa huomio kiinnittyy kahteen pääteemaan: taakanjakoon puolustusmenoissa ja terrorismin vastaiseen taisteluun.

Pääsihteeri Jens Stoltenberg odotti jäsenmaiden keskustelevan ainakin siitä, liittyykö Nato järjestönä mukaan Yhdysvaltain johtamaan Isisin vastaiseen koalitioon.

Manchesterissa tiistain vastaisena yönä tehty terrori-isku nousee Stoltenbergin mukaan keskustelussa väistämättä esiin.

– Se oli barbaarinen isku, joka kohdistui tarkoituksella lapsiin, nuoriin ja heidän perheisiinsä. Tapaamisemme tulee osoittamaan, että kaikki Nato-maat ovat sitoutuneita terrorismin vastaiseen taisteluun kaikissa muodoissaan, Stoltenberg sanoi.

Tapaamisen näyttämönä toimii Naton uusi päämaja, jonka päämiehet vihkivät käyttöön. Samalla julkistetaan kaksi muistomerkkiä: WTC-iskujen ja Berliinin muurin muistoksi.

– Tapaamisesta tulee lyhyt, mutta tärkeä. Se kokoaa yhteen kaikki allianssin johtajat 28 maasta ja lähettää vahvan viestin yhtenäisyydestä ja solidaarisuudesta, Stoltenberg ennakoi.
Anniina Lehtonen

AVAINSANAT

Brittiviranomaiset näreissään Manchester-tutkinnan tietovuodoista yhdysvaltalaismedialle

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Saudi Royal Palace / BANDAR AL-JALOUD /
Donald Trump saa vastaansa vihaisen Theresa Mayn.

Britannian viranomaiset ovat moittineet yhdysvaltalaiskollegoitaan Manchesterin terrori-iskun tutkintaan liittyvistä toistuvista tietovuodoista medialle.

Britannian sisäministeri Amber Rudd hiillosti Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaavaa virastoa ja muita tiedusteluhaaroja sen jälkeen, kun iskun tekijä ja tutkinnan yksityiskohtia vuoti amerikkalaismedialle ennen kuin brittiviranomaiset kokivat olevansa valmiita tuomaan tietoja julkisuuteen. Guardianin mukaan Britannian pääministeri Theresa Mayn odotetaan ottavan vuodot esille tapaamisessa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa Brysselissä.

STT-AFP, Lontoo

 

AVAINSANAT

Mitä Manchesterin iskusta tiedetään? – Päivitä tietosi kätevästi tästä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Manchester toipuu hiljalleen terrori-iskusta.

Tämä Manchesterin terrori-iskusta tiedetään:

– Iskussa on vahvistettu kuolleen ainakin 22 ihmistä. Lisäksi yli 60 ihmistä haavoittui.
– Uhrien joukossa on myös lapsia. Nuorin nimetyistä surmansa saaneista oli kahdeksanvuotias tyttö.
– Poliisi on kertonut, että iskun tekijä on 22-vuotias Salman Abedi.
– Äärijärjestö Isis on ottanut iskun nimiinsä. Se ilmoitti asiasta propagandatoimistonsa kautta.
– Britannian poliisi on tehnyt useita pidätyksiä iskun tutkintaan liittyen. Yksi iskun jälkeen pidätetyistä on jo vapautettu.
– Libyassa on pidätetty Salman Abedin isä ja nuorempi veli.
– Poliisi uskoo, että iskun takana oli verkosto.
– Poliisin mukaan räjähdys sattui käytävässä, joka yhdistää areenan juna-asemaan ja raitiotien pysäkille.
– Räjähdys tapahtui yhdysvaltalaislaulaja Ariana Granden konsertin loputtua.
– Kyseessä on pahin Britanniassa tapahtunut terrori-isku vuoden 2005 jälkeen.
– Suomen ulkoministeriö on saanut Britannian viranomaisilta tiedon, että iskun kuolonuhrien tai haavoittuneiden joukossa ei ole suomalaisia.

Tätä ei tiedetä:

– Kuka rakensi pommin?
– Miten Salman Abedi radikalisoitui?
– Miten kauan Britanniassa pidetään yllä korkeinta uhkatasoa? Miten se vaikuttaa kesäkuun 8. päivän parlamenttivaaleihin?
(STT)

Trump tapaa Nato-maiden johtajat – taistelu terrorismia vastaan nousee keskiöön

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg maaliskuun lopulla.

Sotilasliitto Naton rooli taistelussa terrorismia vastaan on isoin puheenaihe sotilasliiton päämiestapaamisessa torstaina.

Nato-maiden johtajat tapaavat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin torstaina ensimmäistä kertaa Naton uudessa päämajassa Brysselissä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg odottaa jäsenmaiden keskustelevan ainakin siitä, liittyykö Nato järjestönä mukaan Yhdysvaltain johtamaan Isisin vastaiseen koalitioon.

Manchesterissa tiistain vastaisena yönä tapahtunut terrori-isku nousee Stoltenbergin mukaan keskustelussa väistämättä esiin.

– Se oli barbaarinen isku, joka kohdistui tarkoituksella lapsiin, nuoriin ja heidän perheisiinsä. Tapaamisemme tulee osoittamaan, että kaikki Nato-maat ovat sitoutuneita terrorismin vastaiseen taisteluun kaikissa muodoissaan, Stoltenberg sanoi.

Yhdysvallat on vaatinut eurooppalaisia kumppaneita nostamaan puolustusmenojaan.

Terrorismin ohella esiin nousee jo tutuksi tullut teema Nato-maiden reilusta taakanjaosta. Yhdysvallat on vaatinut eurooppalaisia kumppaneita nostamaan puolustusmenojaan, jotta taakanjako saataisiin tasaisemmaksi.

Noin viiden tunnin tapaamisen näyttämönä toimii Naton uusi päämaja, jonka päämiehet vihkivät käyttöön. Samalla julkistetaan kaksi muistomerkkiä: WTC-iskujen ja Berliinin muurin muistoksi. Uusi, näyttävä päämaja sijaitsee hyvin lähellä vanhaa, lentokentälle johtavan tien toisella puolella.

– Tapaamisesta tulee lyhyt, mutta tärkeä. Se kokoaa yhteen kaikki allianssin johtajat 28 maasta ja lähettää vahvan viestin yhtenäisyydestä ja solidaarisuudesta.

Mukana on myös pian jäseneksi nouseva Montenegro, mikä muistuttaa Stoltenbergin mukaan siitä, että Naton ovi on auki.

Stoltenbergilta kysyttiin, onko Trump vahvistanut Yhdysvaltain sitoutumisen Naton turvatakuisiin. Pääsihteerin mukaan Trump on todennut moneen otteeseen olevansa sitoutunut Natoon, ja turvatakuut ovat sen keskeinen osa.