1.) Gates, 2.) Buffett, 5.) Zuckerberg – siinä kärkinimiä listalla, jolla Trumpin sijoitus romahti

Kuva: Lehtikuva-AFP
Bill Gates.

Teknologiayhtiö Microsoftin perustaja Bill Gates on neljättä vuotta peräkkäin maailman rikkain ihminen, selviää talouslehti Forbesin listauksesta. Gatesin omaisuuden arvoksi arvioidaan 86 miljardia dollaria eli noin 80 miljardia euroa.

Toiseksi sijoittui sijoittajaguru Warren Buffett noin 70 miljardilla. Yhdysvaltalaiset hallitsevat listan kärkeä. Monet heistä toimivat teknologiasektorilla. Esimerkiksi viidentenä on Facebookin perustaja Mark Zuckerberg.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin sijoitus romahti yli 200 sijaa 500:n alapuolelle. Trumpin omaisuuden arvo on runsaat kolme miljardia euroa.

Miljardöörien määrä kasvoi 13 prosenttia viime vuodesta yli 2 000:een. Kasvu oli suurinta Forbesin listan yli 30-vuotisessa historiassa. Eniten miljardöörejä on järjestyksessä Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Saksassa.

Niinistö YK:ssa: Puheeni ei ollut niitti Trumpille

Kuva: AFP PHOTO Angela Weiss
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui YK:ssa New Yorkissa.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan hänen YK-puheensa ei ollut vastaviesti Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille. Niinistö puhui Suomen kansallisessa puheenvuorossa YK:ssa Iranin ydinsovun puolesta, toisin kuin Trump, joka haukkui omassa puheessaan sopimuksen naurettavaksi.

– Ei Suomen puhe ollut niitti Trumpin puheisiin. Asiat sattuivat vain olemaan osin erilaiset, Niinistö sanoo.

Niinistö korosti puheessaan myös ilmastoasioita ja ihmisoikeuksia, jotka Trumpin puheesta puuttuivat. Niinistö tapasi suomalaista mediaa oman puheensa jälkeen YK:ssa New Yorkissa eikä vaikuttanut huolestuneelta, vaikkei läntisen suurvallan kansallisessa puheenvuorossa YK:ssa puhuttu näistä teemoista.

– Vaikkei näitä asioita Trumpin puheissa mainittu, se ei tarkoita että ne olisivat poissuljettuja, Niinistö sanoo.

Maailmanpoliittista tilannetta on Niinistön mukaan vaikea ennustaa. Niinistön mukaan hän eikä kukaan muukaan voi tietää, mitä esimerkiksi Pohjois-Korean kanssa tapahtuu.

– Jos halutaan rajoittaa ydinaseita tai jopa päästä niistä kokonaan eroon, niin kyllä silloin avainasemassa ovat maat, joilla niitä aseita on.

Trumpin toistama haukkumanimi Pohjois-Korean johtajalle ”rakettimies” ei Niinistöä vakuuttanut.

– Trumpin käyttämä ilmaisu oli samanlaista puhetta mitä Pohjois-Korea harjoittaa. Onko se sitten hyödyllistä vastata miten metsään huudetaan, on toinen kysymys.

YK:n omat väärinkäytökset huolettavat

Niinistö kokee, että Suomea kuunnellaan YK:ssa. Niinistö tuomitsi sekä puheessaan että lehdistötilaisuudessa jyrkästi YK:n rauhanturvaajien tekemät väärinkäytökset. YK:n rauhanturvaajia on jäänyt kiinni muun muassa lasten hyväksikäytöstä kehitysmaissa.

– Se on suuri häpeä ja paradoksi, että avustettavat joutuvat pelkäämään avunantajia.
Niinistö osallistui eilen myös presidentti Trumpin iltavastaanotolle. Niinistön mukaan vastaanotto sujui hyvin.

– Trump oli kohtelias isäntä.

Trumpin vastaanotolla Niinistö kävi pitkän keskustelun ulkoministeri Rex Tillersonin kanssa. Niinistön mukaan he keskustelivat ainakin Itämeren tilanteesta. Hän ei kuitenkaan halunnut avata tarkemmin, mistä kaikista asioista hän Tillersonin kanssa keskusteli.

Hän halusi vaihtaa mielipiteitä. Mielelläni en avaa enempää, Niinistö sanoi.
Niinistö tapasi tilaisuudessa myös varapresidentti Mike Pencen ja entisen ulkoministerin Henry Kissingerin.

 

Mari Karppinen, STT, New York

Juttu päivitetty kauttaaltaan.

 

AVAINSANAT

Suomen kansalaista syytetään terrorismirikoksesta Tanskassa  – 24-vuotiaan epäillään värväytyneen Isisin riveihin Syyriassa

Pohjoismaatkaan eivat ole enää turvassa. Suomalaista epäillään Tanskassa terrorismista.

Suomen kansalaista syytetään Tanskassa terroristijärjestöön liittymisestä ja sotilaallisesta harjoittelusta järjestössä, kertoo uutistoimisto Ritzau. Miehen epäillään liittyneen Syyriassa äärijärjestö Isisin riveihin.

Tanskan Esbjergissä asuva 24-vuotias mies on ollut pidätettynä tammikuusta lähtien.
Samaan aikaan syytteessä on myös toinen samanikäinen mies, joka on Aarhusissa asuva Tanskan kansalainen.

Häntä syytetään al-Shabaabin riveihin värväytymisestä Somaliassa. Miesten välisestä suhteesta ei ole tarkempia tietoja.

Tuomio tarkoittaa karkoitusta Suomeen

Rikoksista voidaan tuomita Tanskassa vähintään neljän vuoden vankeusrangaistukseen. Mikäli mies tuomitaan rikoksesta, hänet voidaan karkottaa Suomeen kärsimään tuomiotaan.

Suomen kansalaisen puolustusasianajaja Mette Grith Stage kertoo asiakkaansa kiistävän syytteet.

– Odotamme asian käsittelyä ja toivomme että syytteistä luovutaan, hän sanoi Ritzaun mukaan.

Osa tutkinnasta tehtiin ulkomailla

Oikeuskäsittelyn päivämäärää ei ole vielä päätetty, kertoi valtakunnansyyttäjä Jan Reckendorff Jydske Vestkysten -lehdelle.

– Tapauksissa, joissa osa esitutkinnasta tehdään ulkomailla, pitää tutkinnan olla varsin kattava, hän totesi.

– Tällaiset tapaukset eivät ole kovin yleisiä.

Reckendorff kuitenkin lisää, että Aarhusissa on ollut viime aikoina niin kutsuttuja listaustapauksia, joissa on löydetty terroristijärjestöjen jäsenkaavakkeita.

Suomen viranomaiset vaitonaisia

Suojelupoliisi ei kommentoi tapausta, totesi Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala STT:lle keskiviikkoiltana.

Juhana Tuunanen ulkoministeriön viestinnästä vahvisti STT:lle, että ministeriö on tietoinen tapauksesta, mutta ei aio kommentoida sitä tarkemmin.

Asiasta uutisoivat aiemmin Suomessa myös muun muassa Yle ja iltapäivälehdet.

Ylen tekemän taustaselvitysten mukaan kyseessä on todennäköisesti sama henkilö, josta se kirjoitti toukokuussa. Tuolloin Yle kertoi Suomen kansalaisesta, jonka tiedettiin palanneen Isisin riveistä Syyriasta takaisin Eurooppaan. Ylen tietojen mukaan mies oli käynyt Suomessa, mutta mennyt Tanskaan.

Reetta Paakkinen, Kööpenhamina

 

 

Saudi-Arabia kutsui naisetkin kansallispäivän juhliin

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Suomessa naiset saavat jopa edustaa itsenäisyyspäivänä. Saudi-Arabiassa he saavat jatkossa istua perheittensä pöydässä.

Saudi-Arabia on kutsunut naiset ensimmäistä kertaa osallistumaan kansallispäivän juhlallisuuksiin, kertovat kuningaskunnan uutislähteet.

Naiset saavat tulla perheittensä kanssa Riadissa sijaitsevalle King Fahdin urheilustadionille juhlimaan kuningaskunnan 87. kansallispäivää tänä viikonloppuna.

Perheet istuvat juhlassa erillään naimattomista miehistä.

Saudi-Arabian kuningaskunta, jossa sukupuolierottelua harjoitetaan kaikilla yhteiskunnan aloilla, on viime aikoina höllännyt otettaan naisten arjen säännöstelystä. Normeja puretaan osana vuoteen 2030 tähtäävistä talouden ja sosiaalialan uudistuksista.

Heinäkuussa maan opetusministeriö antoi tytöille luvan osallistua liikuntatunneille valtion kouluissa.

STT-AFP, Riad

Puerto Rico valmistautuu lähestyvään Maria-hurrikaaniin – Trump: Uusi hirviöhurrikaani iskee kovaa

Kuva: AFP PHOTO/Ricardo Arduengo
Tällainen oli näky Puerto Ricosta syyskuun 6. päivänä Irma myrskyn jäljitä.

Maria-hurrikaani on rantautunut Yhdysvaltoihin kuuluvalle Puerto Ricon saarelle, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus. Marian voimakkuus on nyt nelosluokkaa viisiportaisella asteikolla.

Jo ennen Marian tuloa tuhannet puertoricolaiset olivat lähteneet evakkoon, kertoo CNN.
Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Rossello on kutsunut Mariaa Puerto Ricon lähihistorian pahimmaksi myrskyksi. Guardianin mukaan Maria-hurrikaani on ensimmäinen Puerto Ricoon iskenyt nelosluokan hurrikaani 85 vuoteen. CNN:n meteorologin mukaan kyseessä voi olla myös voimakkain Puerto Ricoon ikinä iskenyt hurrikaani.

Puerto Ricoon on avattu noin 500 hätämajoituskohdetta, joihin mahtuu 67 000 ihmistä.
Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kehottanut ihmisiä pysymään turvassa.

– Uusi hirviöhurrikaani iskee Puerto Ricoon kovaa. Olkaa varovaisia, sydämemme ovat luonanne, Trump kirjoitti Twitterissä.

Maria vaati myöhään tiistaina ensimmäisen uhrinsa, kun ainakin yhden ihmisen ilmoitettiin kuolleen Guadeloupen saarella Karibialla.

STT-AFP, Washington

 

Keskustelua aiheesta

Pääministeri Sipilä matkaa huomenna Pietariin – kollega Medvedev on Kremlin ylintä eliittiä, mutta asemaa jäytävät syytökset väärinkäytöksistä

Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa torstaina Pietarissa venäläiskollegansa Dmitri Medvedevin, vastakkain on kaksi hyvin erilaisessa asemassa olevaa poliitikkoa. Venäjällä pääministeri jää presidentin varjoon, mikä asetelma on vain korostunut Medvedevin ja Vladimir Putinin vaihdettua keskenään tehtäviä vuoden 2012 vaalien jälkeen.

Venäjän sisäpolitiikan tuntija, tutkija Jussi Lassila luonnehtii Medvedeviä presidentti Putinin lojaaliksi sanansaattajaksi, jolla ei juuri ole itsenäistä agendaa. Asemaltaan Medvedev on silti Kremlin kakkosmies ja sen ylintä eliittiä.

– Siitä ei missään nimessä ole kyse, että hän olisi pelkkä statisti, Ulkopoliittisessa instituutissa vanhempana tutkijana työskentelevä Lassila tähdentää

Tältä kannalta Medvedevin ja Sipilän tapaamista voi pitää varsin merkittävänä.

– Tämä on korkean tason yhteys, Lassila pohtii.

– Se, mitä Sipilä kertoo Medvedeville tai Medvedev Sipilälle, on pienen mutkan kautta Putinille menevää viestinvaihtoa.

Pääministeri noudattaa Putinin tahtoa

Medvedevillä on juristin koulutus, ja hän toimi nuorena jonkin aikaa myös akateemisessa maailmassa. Tuttavuus Putinin kanssa on perua 1990-luvun Pietarista silloisen pormestarin Anatoli Sobtshakin valtakaudelta.

Medvedevin presidenttikausi ajoittui vuosiin 2008–2012. Tuolloin pääministerinä toimi vastaavasti Putin.

– Medvedev on ollut henkilönä väritön ja antikarismaattinen ja jäi siinä mielessä jo presidenttiaikanaan Putinin varjoon, Jussi Lassila arvioi.
Medvedevistä on piirtynyt kuva Putinia pehmeämpänä ja länsimielisempänä. Presidenttinä hän teki myös sellaisia päätöksiä, joista Putin ei pitänyt ja joita Putin presidentiksi palattuaan korjaili. Tätä nykyä Medvedevin toiminnassa korostuu Lassilan mukaan kuitenkin äärimmäinen lojaalisuus ja tarve noudattaa Putinin tahtoa.

Suosio notkahti paljastusten jälkeen

Medvedevillä on omat vihamiehensä Kremlin valtaeliitin joukossa. Hänen asemaansa on myös viime kuukausina jäytänyt keväällä puhjennut skandaali. Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin korruptionvastainen säätiö syytti maaliskuussa Medvedeviä omaisuuden piilottelusta erilaisten säätiöiden ja lähipiiriinsä kuuluvien ihmisten nimiin.

Medvedevin edustaja kiisti syytökset, mutta jupakka poiki näkyviä mielenosoituksia, joiden yhteydessä pidätettiin joukoittain ihmisiä.

Lassila kertoo, että skandaalin vaikutus on näkynyt kansalaisten parissa tehdyissä kyselyissä, joissa Medvedevin suosio on selvästi notkahtanut. Kesän ajan aina alkusyksyyn asti Medvedev on myös pysynyt pois julkisuudesta.

Skandaali antoi vauhtia spekulaatioille Medvedeviä odottavista potkuista. Lassila ei kuitenkaan usko, että mitään tapahtuu ainakaan ennen ensi vuoden presidentinvaaleja.

Merja Puisto, STT