Politiikka

”10 000 työtöntä ei näytä riittävän virkamiehille” – Rakennusliitto pöyristyi ovien avaamisesta kiinalaisille

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Suomi on avaamassa rakennusalan työmarkkinat myös kolmansien maiden eli esimerkiksi Kiinan, Bangladeshin tai Ukrainan rakentajille.

Asialla on Uudenmaan Ely-keskus, joka aikoo poistaa tarveharkinnan rakennustyöntekijöiden tuonnilta.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi pitää Ely-keskuksen päätöstä käsittämättömänä.

– On vastuutonta avata työmarkkinat halpatuonnille tilanteessa, jossa synkeä työttömyysjakso on juuri päättynyt. Työvoimaa on riittänyt kyllä suomalaisilla rakennustyömailla eikä pulasta voi puhua. EU:n alueelta tänne voi tulla töihin kuka tahansa.

Harjuniemi näkee, että päätöksen taustalla on ”selvästi hallituksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) linjaus siitä, että työvoiman tuonti Suomeen on vapautettava”.

– Rakennusalan työttömyyskassassa oli viime kuussa 10 000 työtöntä työnhakijaa. EU:n alueelta työttömiä rakentajia löytyy miljoonia, mutta tämäkään ei näytä riittävän suomalaisille virkamiehille. EU:ssa oli vuoden alussa noin 26 miljoonaa työtöntä, Harjuniemi muistuttaa.

Hän ihmettelee, miten Uudenmaan Ely-keskus katsoo kuitenkin, että talonrakentajien, betonirakentajien, raudoittajien, kirvesmiesten, rakennuspuuseppien, putkiasentajien sekä rakennusmaalareiden saatavuus on nyt Suomessa ”vaikeutunut”. Näin rakennusalasta on tullut sen mukaan ”pula-ala”.

Näkee selvästi, että näin tähdätään entistä halvempien rakentajien joukkotuontiin.

Harjuniemi kyseenalaistaa vakavasti rakennusalan käytännön, jossa joko syöksytään vapaasti lamaan tai riuhdotaan kiireellä ylikuumentuneessa tilanteessa.

– Nyt virkamiesten päätös ”pula-alasta” tukee tätä epätervettä ilmiötä.

Rakennusliitto epäilee, että päätöksen taustalla on halu pudottaa rakennusalan palkkatasoa ja sallia entistä edullisempien rakentajien tuonti. Tähän viittaa sekin, että Ely -keskuksen määrittelemät palkkarajat tuonnille ovat selkeästi hyvin alhaiset.

Uudenmaan Ely -keskus perustelee rakennusalan ottamista ”pula-alaksi” sillä, että ”Uudenmaan rakennusalalla työvoimapula on jatkunut vuoden tietyissä ammattinimikkeissä”. Rakennusalan työttömyyskassassa on ollut viimeksi kuluneen vuoden aikana joka kuukausi yli 6000 työtöntä, talvella jopa yli 12 000 työtöntä.

Ely:n päätöksessä edellytetään, että tuotavat rakentajat ovat ”ammattitaitoisia omalla alallaan.” Ammattitaidon voi osoittaa ”hankkimallaan koulutuksella tai työkokemuksella.”

Ely edellyttää, että työnantaja maksaa vähintään alanmukaisen työehtosopimuksen mukaista ammattilaisen palkkaa.

– Päätökseen otetut palkkaryhmät ovat kuitenkin selkeästi väärät ja alhaiset. Näkee selvästi, että näin tähdätään entistä halvempien rakentajien joukkotuontiin esimerkiksi Kiinasta, Ukrainasta tai Valko-Venäjältä, Harjuniemi epäilee.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat