Turva – Hymy

10 kysymystä Haataiselle: Niinistöstä paljastui ”vaarallinen ominaisuus poliitikolle” – tieto Putinista yllätti

Kuva: Jari Soini
SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa 17.1. ja varsinainen äänestyspäivä 28.1. on sekin jo aivan pian käsillä.

Demokraatti kysyi tänään SDP:n presidenttiehdokkaalta Tuula Haataiselta 10 kysymystä viime päivinä puhuttaneista teemoista.

Näin Haatainen vastasi sähköpostitse Kotkasta, jossa muun muassa hän on ollut tänään tapaamassa äänestäjiä:

1. Mitä mieltä olette Sauli Niinistön ”leukailusta”, jonka mukaan toista kierrosta presidentinvaalissa ei tule?

– Vielä ei ole yhtään ääntä annettu. Ei vaalitulosta Niinistö päätä, sen päättää Suomen kansalaiset. Pieni nöyryys ei tekisi pahaa. Ylimielisyys on poliitikolle vaarallinen ominaisuus.

2. Tuleeko toinen kierros?

– Tilaisuuksissani on paljon väkeä ja ihmiset ovat selvästi liikkeellä. Uskon, että toinen kierros tulee.

3. Jos olette toisella kierroksella Niinistön kanssa, mitkä ovat ne linjaerot, joilla presidenttiys tuolloin ratkaistaan?

– Minä puhun ja toimin eriarvoistumiskehitystä vastaan ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta. Nyt ei ole jäähdyttelyn aika vaan meidän on palautettava Suomi aktiiviseksi kansainväliseksi toimijaksi, joka työskentelee sen puolesta, että äärilikkeiden, konfliktien ja sotien juurisyyt voidaan poistaa.

4. Niinistöllä ei ole Vladimir Putinin puhelinnumeroa (kännykkä), yllättikö tieto teidät ja mistä numerottomuus kertoo?

– Onpas erikoista, minä vaihtaisin Putinin kanssa heti numeroita!

5. Niinistö vahvisti presidentin esittelyssä lain päivystysuudistuksesta, mutta liitti siihen lausuman, jossa hän painotti kielellisten oikeuksien toteutumista. Kun aktiivimalli hyväksyttiin, lausumia ei nähty, mistä tämä toiminta ja priorisointi viestii teille?

– Se kertoo siitä, että Niinistö sulkee silmät ja korvat siltä, että aktiivimalli rikkoo kansalaisten yhdenvertaisuutta, johon jo perustuslakivaliokunnassa kiinnitettiin huomiota.

6. Saksan hallitustunnusteluissa on tehty sopimuspaperi, joka saattaa tarkoittaa yhteisvastuun lisäämistä EU:ssa ja euroalueella. Jos Saksan linja muuttuu, onko Suomen seurattava perässä?

– Tässä paperissa on yleislinjaukset ja ensi viikolla Saksan SPD järjestää puoluekokouksensa, jossa päätös hallitusyhteistyöstä tehdään.

– Tässä vaiheessa Saksan tilanne on vielä auki, ja pitkälle menevien tulkintojen tekeminen on ennenaikaista. Yhteisvastuu-asiassa on hyvä pitää mielessä, että jokainen maa vastaa omista veloistaan.

– EU:ssa pitää edistää sosiaalisen Euroopan vahvistumista, ihmisten työelämäoikeuksien parantumista ja helpottaa esimerkiksi työn ja perheen yhteensovittamista.

7. Miten arvioitte tähänastista presidentinvaalien keskustelua, onko jokin tärkeä aihe jäänyt liian vähälle huomiolle tai kokonaan keskustelematta? Mistä vielä pitäisi puhua?

– Politiikan kommentoijat ovat sanoneet, että olen onnistunut sinnikkyydellä tuomaan vaalikeskusteluun mukaan laajan turvallisuuden käsitteen, eli sen mistä minun mielestäni pitäisi puhua enemmän. Kysymys on siitä miten voimme ennaltaehkäistä terrorismia, kriisejä ja sotia. Riittävästi ei ole perätty ehdokkaiden mielipiteitä siihen, miten he näkevät rauhan ja tasa-arvon edistämisen maailmalla.

8. Elämme sisällissodan muistovuotta. Onko sisällissodassa vielä jokin käsittelemätön asia, joka erityisesti pitäisi tänä vuonna nostaa esiin?

– Kun sodasta on kulunut sata vuotta, on tätä hyvä käydä läpi siitä näkökulmasta, mitä voidaan oppia. Toivoisin, että nyt keskustelisimme siitä, miten tulevaisuutta rakennetaan niin, että emme koskaan ajaudu tilanteeseen, jossa osa ihmisistä ajautuu yhteiskunnan ulkopuolelle ja jossa kansakunta jakaantuu.

9. Kuka kilpailevista presidenttiehdokkaista on yllättänyt teidät positiivisesti, miksi?

Merja Kyllösen kanssa meillä oli erittäin hyvä yhteinen tilaisuus viime viikolla, jossa keskustelimme yhdessä presidentti Tarja Halosen kanssa. Tilaisuuteen jonotettiin ja KokoTeatterin sali oli ääriään myöten täynnä. Kaikki eivät edes mahtuneet saliin.

10. Mikä on keskeinen teemanne ja loppukirin siivittäjä ennen kuin kansalaiset pääsevät uurnille?

– Aion pitää esillä samoja teemoja kuin olen pitänyt tähänkin asti, eli eriarvoistumisen ehkäisyä, ilmastonmuutoksen torjuntaa, kestävää kehitystä ja naisten ja tyttöjen aseman parantamista.

”Nyt on selityksen paikka” – Rinne vaatii Sipilältä selitystä Lindströmin puheille yleissitovuudesta: Onko tämä hallituksen virallinen kanta?

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvattuna eduskunnassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii pääministeri Juha Sipilää kertomaan hallituksen kannan yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Työministeri Jari Lindström (sin.) antoi MustReadin haastattelussa ymmärtää, että edessä on keskustelu työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta.

– Kuinka paljon työministeri haluaa leikata suomalaisten palkkoja? Onko tämä hallituksen virallinen kanta? Pääministeri Sipilä piileksi työttömiä rankaisevan aktiivimallin kohdalla liian pitkään. Sama peli ei vetele enää. Sipilän on kerrottava suoraan, aikooko hallitus kajota yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Nyt on turha leikkiä kuurupiiloa. Nyt on selityksen paikka, Rinne vaatii tiedotteessa.

Rinne sanoo, että Sipilän hallituksen aikana palkansaajia ja työttömiä on kuritettu kohtuuttomasti.

– Pakkolaeista tunnettu Sipilän hallitus on heikentänyt ihmisten toimeentuloa. Lomarahoja on leikattu. Taloustilanteen aiheuttama lasku on maksatettu pieni- ja keskituloisilla palkansaajilla ja työttömillä ihmisillä. Työttömien rankaisumalli ei olekaan viimeinen asia, vaan lisää on tulossa. Nyt työministeri puhuu yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan koskemisesta. Sipilän on vihellettävä peli poikki, Rinne vaatii.

Rinne huomauttaa, että SDP on useaan otteeseen esittänyt vaihtoehtoja hallituksen talouspolitiikalle ja tarjonnut keinoja parantaa työllisyyttä.

– SDP:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on palauttaa suomalainen luottamusyhteiskunta takaisin. Yksi konkreettinen esimerkki on se, että työllisyyttä voidaan parantaa ilman, että työttömiä rangaistaan. Siksi SDP on luvannut, että perumme työttömiä rankaisevan aktiivimallin ja uudistamme työllisyyspolitiikkaa niin, että työttömiä tuetaan ja autetaan. Se on pohjoismainen tapa hoitaa työllisyyttä.

Keskustelua aiheesta

Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

 

 

 

 

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.