Nyheter

80 år sedan andra världskrigets utbrott – Må vi aldrig glömma!

Arbetararkivet

Idag för 80 år sedan vaknade omvärlden till nyheterna om att en tysk marschorder hade utfärdats. Invasionen av Polen hade börjat. Tre dagar senare, efter att Tyskland ignorerat ett brittiskt ultimatum om att dra tillbaka sina trupper, kunde Arbetarbladet förkunna att freden officiellt var bruten. 

ABL

 

 

Ett av mänsklighetens mörkaste ögonblick, som kom att vara i sex år, hade inletts. Tids nog skulle som bekant även Finland dras in i konflikten. Hoppet om fred, ärrat efter åratal av upptrappning, hade ändå levt in i det sista: så sent som den 30 augusti kan man i Arbetarbladet läsa att fredens dörr fortfarande står på glänt. 

 

 

Andra världskriget skördade uppskattningsvis över 50 miljoner offer – över hälften civila. Idag minns vi dem och krigets grymheter. Må vi aldrig glömma. 

 

 

Bildkälla: Arbetararkivet

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE