Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Metalli hyväksyi kikyn – “Rauha on parempi kuin kaaos”

Metalliliiton liittovaltuusto hyväksyi kilpailukykysopimuksen perjantaina Helsingissä synkkäsävyisen keskustelun päätteeksi. Luvuin 32-24 hyväksytty sopimus oli edustajien mielestä kahdesta huonosta vaihtoehdosta vähemmän huono.

Valtuuston kolmas varapuheenjohtaja, torniolainen Mari Tuomaala (Sdp.) äänesti sopimuksen puolesta. Niukka ero kertoo hänen mukaansa ratkaisun kipeydestä.

– Kaikissa puheenvuoroissa tuli ilmi, että emme millään tavalla allekirjoita sitä, että kilpailukykysopimus auttaisi Suomen tilanteeseen tai lisäisi työllisyyttä. Meille on kuitenkin tärkeämpää neuvottelujärjestelmän ja oman neuvotteluaseman säilyminen, Tuomaala sanoo.

Metalliliitto joutui sopimisen loppusuoralla omituiseen tilanteeseen, kun muun muassa STTK, AKAVA ja PAM kertoivat oman kikysopunsa olevan ehdollinen Metallin päätökselle. Kun Metallin hallitus antoi sopimukselle viikko sitten tukensa, päätösvaltaa kikyn kohtalosta käytti lopulta Helsinkiin kokoontunut liittovaltuusto.

Vaikka paineet olivat kovat, ei ratkaisu Tuomaalan mukaan syntynyt painostamalla.

– Tuntuu aika väärältä väittää, että tämä on painostamalla tehty. Siellä suuressa neuvottelukunnassa jokainen varmasti mietti pala kurkussa, että mikä on paras ratkaisu. Uskon, että jokainen on puntaroinut asiaa itse ihan samalla tavalla ennen tätä kokousta.

Raisiolaisen Metalliliiton hallituksen jäsenen Janne Laulumaan (Sdp.) mukaan sopimuksen hyväksymisessä on olennaisinta heikompien puolelle asettuminen.

Lisää aiheesta

– Sipilän hallitukselta on ollut edesvastuutonta kiristää ja kaataa vastuuta esimerkiksi työttömyyskorvausten tai lapsilisien leikkauksista ammattiyhdistysliikkelle. Peli ei ole ollut kaunista ja sen he varmaan edestään löytävät.

On parempi, että yhteiskunnassa on rauha kuin se, että tästä olisi tullut kaaos.

Laulumaa ei itse hallituksen jäsenenä saanut perjantain valtuustossa äänestää mutta kertoo olevansa saavutetusta ratkaisusta helpottunut.

– Vatuloinnin loppuminen on helpottavaa. Päätös on silti vaikea jäsenille esimerkiksi arkipyhäkorvausten leikkausten ja työajanpidennyksen vuoksi. Nyt, kun kaikki ovat mukana on mielenkiintosta nähdä miten maan hallitus kantaa vastuunsa.

Mari Tuomaalan mukaan olennaista on myös sopimuskulttuurin säilyminen.

– Tällä pystyttiin sulkemaan pussin suu. On parempi, että yhteiskunnassa syntyy sopu ja on rauha kuin se, että tästä olisi tullut kaaos, Tuomaala sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE