Uutiset

110 vuotta politiikkaa, valistusta ja huvituksia – näyttely vie retkelle Tahmelan työväenyhdistyksen historiaan

Auli Korhonen
110-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Tahmelan työväenyhdistys pystytti historiaansa luotaavan valokuvanäyttelyn Pispalan kirjastoon.
Auli Korhonen
110-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Tahmelan työväenyhdistys pystytti historiaansa luotaavan valokuvanäyttelyn Pispalan kirjastoon.
Auli Korhonen
110-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Tahmelan työväenyhdistys pystytti historiaansa luotaavan valokuvanäyttelyn Pispalan kirjastoon.

Pispalan kirjastossa Tampereella voi tehdä pienen matkan sosialidemokraattisen liikkeen historiaan – 110-vuotiaan Tahmelan työväenyhdistyksen vaiheisiin. Yhdistyksen juhlavuoden kunniaksi koottu valokuvanäyttely esittelee yhdistyksen toimintaa ja ihmisiä vuosien varrelta.

– Vanhimmat kuvat ovat 1920-luvulta ja näyttely ulottuu viime vuosiin saakka, Tahmelan työväenyhdistyksen puheenjohtaja Unto Vesa kertoo.

Vesan mukaan kuvissa esittäytyvät hienosti paitsi ihmiset myös lokakuussa 1907 perustetun yhdistyksen vireä toiminta.

Yhdistyksen perustamiskokous kutsuttiin koolle ”keskustelemaan, mitä olisi tehtävä niiden epäkohtien poistamiseksi, joista Tahmelan asukkaat niin lukuisasti saavat kärsiä”. Epäkohtia ryhdyttiin ratkomaan poliittisella työllä, mutta paljon muutakin tehtiin.

– Poliittisen työn ja talkootyön ohella yhdistys on aina harrastanut myös niin hengen kuin ruumiin kulttuuria, niin valistustyötä kuin huvituksiakin. Yhdistys ylläpiti kirjastoa, järjesti esitelmätilaisuuksia ja aloitti näyttämötoiminnan. Organisoitiin yhdistyksen naistoiminta, nuorisoliike ja urheiluseura, Vesa luettelee.

Näyttelyssä nähdään muun muassa Tahmelan Torpan ja Tahmelan kentän – nykyisen Varalan kentän – rakentamistyötä, tunnelmia näytelmäkerhon näytelmistä ja otoksia yhdistyksen matkoista ja juhlista. Joukossa on myös muistoja yhdistyksen ja Tahmelan Vesan järjestämistä Saunasaaren tempauksista, jotka kokosivat Tahmelan, Pispalan ja Hyhkyn lapset talven rientoihin ja hiihtokilpailuihin.

Tahmelan työväenyhdistyksen johtokunnan jäsenet Heikki Helenius, puheenjohtaja Unto Vesa, Maija Lindholm, Auli Korhonen ja Lasse Lindholm näyttelyn avajaisissa.

Unto Vesa kertoo yhdistyksen 110-vuotisen taipaleen aikana Tahmelan kehittyneen syrjäisestä ja köyhästä pohjois-Pirkkalan Pispalan kulmauksesta Tampereen vauraimpien ja kauneimpien kaupunginosien joukkoon. Yhdistyksen työn jälki näkyy ja näkyy vastakin.

– Tahmelan työväenyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja, uuniseppä Kalle Keskinen suunnitteli myös yhdistyksemme lipun. Siinä aurinko nousee Pyynikin harjun takaa. Lippu kuvastaa paitsi yhdistyksemme ympäristöä, myös uskoa valoisampaan tulevaisuuteen. Se rohkaisee työhön paremman tulevaisuuden ja paremman maailman puolesta. Ja se työ jatkuu, sanoi Vesa näyttelyn avajaispuheessaan.

Tahmelan työväenyhdistys 110 vuotta – Kuvaretki historiaan -näyttely on nähtävillä Pispalan kirjastossa 8.3.2017 saakka. Katso näyttelyn aukioloajat täältä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat