Kotimaa

12% ja 941 000 – huolestuttavat luvut pöytään maksuhäiriöistä

Alkuvuonna Suomen Asiakastieto Oy on rekisteröity henkilöille noin 941 000 maksuhäiriömerkintää, joka on yli 100 000 enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Maksuhäiriöitä on tällä hetkellä hieman alle 373 000 henkilöllä.

– Maksuhäiriöitä on tullut yli 12 % viime vuoden tammi-kesäkuuta enemmän. Vastaavaa kasvua ei ole ollut yli viiteen vuoteen. Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä ei ole kuitenkaan juurikaan muuttunut viime vuonna saavutetusta ennätystasosta, joten suuri osa merkinnöistä on tullut jo ennestään maksuhäiriöisille, kertoo liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.

– Tutkimustemme perusteella luottotietomerkintöjen lisääntyminen on ollut nähtävissä, eli yllätyksenä se ei suinkaan tullut. Henkilöillä on useita luottoja ja moni yrittää yhä paikata huonoa taloustilannettaan uudella lainalla. Osa kuluttajista ottaa yksinkertaisesti liikaa luottoa suhteessa tuloihin. Kun lainaa alkaa olla moneen suuntaan ja lyhennykset liian vaativia, korttitalo sortuu. Ensimmäinen maksuhäiriö aiheuttaa sen, että uutta lainaa ei enää saa, jonka jälkeen maksuhäiriöitä tulee lisää, Muhonen toteaa.

Asiakastieto ylläpitää palvelua, jossa kulutusluottoja myöntävät yhtiöt voivat kuluttajan suostumuksella jakaa tietoa kuluttajien aiemmista kulutusluotoista ja niiden hoitamisesta luotonmyöntötilanteessa eli niin sanottua positiivista luottotietoa. Palvelussa on tällä hetkellä mukana 30 luotonmyöntäjää.

– Jos positiivisia luottotietoja käytettäisiin kattavasti erilaisten luottojen myönnössä, pystyisimme varmasti vähentämään maksuhäiriöiden määrää ja estämään ylivelkaantumista, Muhonen korostaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat