Ulkomaat

120 000 turistin piina päättymässä – Balin lentokenttä avattiin

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Indonesian Balilla Denpasarin kansainvälinen lentokenttä avattiin keskiviikkona jälleen liikenteelle. Ensimmäiset lennot lähtivät myöhään keskiviikkoiltana paikallista aikaa. Osa lentoyhtiöistä on kuitenkin edelleen perunut lentonsa Balille tai sieltä pois.

Lentokenttä suljettiin maanantaina Agung-tulivuoren ilmaan sylkemän tuhka- ja savupilven takia. Nyt tuhkapilven suunta on viranomaisten mukaan muuttunut.

Lentokenttäviranomaiset kuitenkin varoittavat, että kenttä saatetaan joutua sulkemaan uudelleen, jos tuulen suunta muuttuu jälleen. Tilannetta tarkkaillaan viranomaisten mukaan jatkuvasti.

Arviolta 120 000 turistia on jäänyt saarelle jumiin lentojen peruuntumisen takia. Aiemmin keskiviikkona kentän odotettiin pysyvän suljettuna ainakin torstaihin asti. Keskiviikkoon mennessä lähes 450 lentoa oli peruttu. Naapurisaari Lombokin kenttä on suljettu ja avattu uudelleen useita kertoja viime päivien aikana. Tällä hetkellä se on toiminnassa.

Ison, räjähdysmäisen purkauksen mahdollisuus on yhä olemassa.

Australialainen turisti Ebra Syllivan oli riemuissaan kotiinpaluun mahdollisuudesta.

– En tiennyt, että kenttä avattaisiin tänään – tulimme vain, koska lentomme alun perin oli tänään ja olimme jo kirjautuneet ulos motellista.

Kymmenettuhannet tulivuoren lähellä asuvat ihmiset ovat paenneet kodeistaan ison purkauksen vaaran takia. Yhteensä jopa 100 000 ihmistä saattaa joutua jättämään kotinsa.

– Pieniä purkauksia on koko ajan, mutta ison, räjähdysmäisen purkauksen mahdollisuus on yhä olemassa, kertoo Indonesian vulkanologian laitoksen vulkanologi Gede Suantika.

Suantikan mukaan vuori on edelleen huomattavan aktiivinen ja korkein hälytystaso on yhä voimassa.

Viimeksi Agung purkautui vuonna 1963 ja tuolloin purkauksessa kuoli noin 1 600 ihmistä. Asiantuntijoiden mukaan Agungin tämänhetkinen aktiivisuus on samanlaista kuin ennen edellistä purkausta. Tuolloin vuori syöksi uumenistaan niin suuren tuhkapilven, että se laski maailman keskilämpötiloja 0,2–0,3 asteella noin vuoden ajaksi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat