Politiikka

13-vuotias tarvitsee kohta vanhempiensa lupaa tietojensa antamiseen somessa – henkilötietojen käsittelyä koskeva laki etenee eduskuntaan

LAVASTETTU TILANNE. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
LAVASTETTU TILANNE. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
LAVASTETTU TILANNE. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Henkilötietojen käsittelyä koskeva tietosuojalaki etenee eduskuntaan, sillä hallitus on antanut esityksen EU:n yleistä tietosuoja-asetusta täydentävästä lainsäädännöstä.

Tietosuojalakia on tarkoitus soveltaa rinnakkain EU:n asetuksen kanssa. Henkilötietojen käsittelyn perusperiaatteet säilyvät asetuksessa pääosin nykyisellään, mutta tavoitteena on parantaa henkilötietojen suojaa.

Asetuksen myötä käyttäjän oikeus poistattaa henkilötietojaan eri palveluista vahvistuu ja tietojen siirtäminen järjestelmästä toiseen helpottuu.

Lakiesityksessä esitetään muun muassa, että alle 13-vuotias tarvitsisi vanhempien suostumuksen henkilötietojensa antamiseen esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa. Ikäraja olisi matalampi kuin tietosuoja-asetuksessa, jossa raja kulkee 16 vuodessa.

Esitys on tuomassa lisätyövoimaa tietosuojavaltuutetun toimistoon. Tietosuoja-asetuksen viranomaistehtävät aiotaan keskittää tietosuojavaltuutetulle, ja toimistoon ehdotetaan perustettavaksi yksi tai useampi apulaistietosuojavaltuutetun virka sekä viisijäseninen asiantuntijalautakunta.

Voimaan toukokuussa.

Esityksen luonnos sai helmikuussa kylmää kyytiä lainsäädännön arviointineuvostolta. Neuvosto moitti muun muassa sitä, että luonnoksen perusteella ei pystynyt muodostamaan käsitystä lain taloudellisista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Oikeusministeriön mukaan lausunnon jälkeen esitykseen lisättiin kuvaus EU:n tietosuoja-asetuksen keskeisestä sisällöstä ja arviointi asetuksen vaikutuksista yrityksiin.

Tietosuoja-asetuksen soveltaminen alkaa toukokuun loppupuolella ja tietosuojalain on tarkoitus tulla voimaan samaan aikaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat