Ulkomaat

140 sai surmansa ja satoja haavoittui hautajaisiin osuneessa iskussa Jemenissä – USA harkitsee tukeaan saudiliittoumalle

afp/stringer
Jemeniläiset etsivät tietään raunioiden keskellä 8.lokakuuta.
afp/stringer
Jemeniläiset etsivät tietään raunioiden keskellä 8.lokakuuta.
afp/stringer
Jemeniläiset etsivät tietään raunioiden keskellä 8.lokakuuta.

Yhdysvallat aikoo tarkastella uudestaan tukeaan ilmaiskuja Jemenissä tekevälle Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle. Yhdysvallat ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun liittoumaa syytettiin ilmaiskusta, joka tappoi noin 140 ihmistä ja haavoitti satoja Jemenin pääkaupungissa Sanaassa.

Ilmaiskun uhrit olivat osallistumassa hautajaisiin.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden komitean edustajan Neil Pricen mukaan Yhdysvallat on erittäin huolestunut ilmaiskua koskevista tiedoista.

YK:n Jemenin humanitaarisen työn koordinaattori Jamie McGoldrick kuvaili hautajaisiin siviilirakennuksessa osunutta iskua ”järkyttäväksi ja raivostuttavaksi”. Hän vaati iskusta tutkintaa ja kansainväliseltä yhteisöltä lisää painostusta Jemenin siviilien suojelemiseksi.

– Väkivallan siviilejä kohtaan Jemenissä tulee loppua välittömästi, McGoldrick sanoi.
Jemenin huthikapinalliset syyttävät iskusta Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa. Liittouma on sanonut, ettei se operoinut alueella ja että ”muita syitä” tulisi arvioida.

Liittouma ilmoitti, että se on valmis tutkimaan iskun yhdessä Yhdysvaltain kanssa. Liittouma lupaa myös antaa tutkijoille tiedot iskualueen ja sen lähistön sotilasoperaatioistaan.

Lauantain ilmaisku oli yksi tuhoisimmista Jemenissä sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma aloitti iskut maaliskuussa 2015. Iskujen alkamisesta lähtien Jemenissä on kuollut yli 6 700 ihmistä, heistä suuri osa siviilejä.
STT-AFP, YK

 

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat