Politiikka

150 poliisia, 15 miljoonaa euroa – Uudenmaan Demarinaiset varoittivat lakiuudistuksen seurauksista

Uudenmaan Demarinaiset järjestivät sunnuntaina Porvoossa keskustelutilaisuuden alkoholilainsäädännön uudistamisesta ja päihteiden vaikutuksesta ihmisten arkeen. Järjestön puheenjohtaja Anette Karlsson avasi tilaisuuden kertomalla, että noin 100 000 lasta elää perheessä, jossa alkoholinkäyttö aiheuttaa lapsille haittoja.

Kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) kertoi porvoolaisille alkoholilainsäädännön uudistuksesta: Suomessa on pitkän ajan seurannan perusteella todettavissa, että aina alkoholin saatavuuden kasvaessa, esimerkiksi tarjoilu- tai myyntipaikkoja tai aikoja lisäämällä ja hintaa alentamalla on alkoholin kulutus kasvanut. Tästä syystä on perusteltua odottaa näin tapahtuvan myös tällä kerralla. THL arvion mukaan alkoholinkäytön kasvu olisi noin 6 prosenttia.

– Ei voi kun hämmentyneenä katsoa, kun juuri olemme päässeet hieman aiempaa alhaisempaan tulokseen, ollaan nyt ottamassa takapakkia. Hallituksen lakiesitys alkoholilain muutoksista on hyvin ongelmallinen ihmisten ja perheiden hyvinvoinnin ja kansanterveyden näkökulmasta, mutta myös ihmisten kokeman turvallisuuden, Paatero kertoi.

Poliisien hälytystehtävien uskotaan lisääntyvän.

Poliisin hälytystehtävistä noin 70 prosentissa on mukana päihteet ja viikonloppujen tilanteissa sitäkin enemmän. Alkoholi on mukana tapaturmissa, liikenneonnettomuuksissa, katu- ja perheväkivallassa, hukkumisissa, palokuolemissa, raiskauksissa ja lastensuojelutapauksissa.

– Oletettavaa on, että alkoholin kulutuksen kasvaessa myös poliisien hälytystehtävien määrä kasvaa entisestä. Samalla on arvioitu että hälytystehtävien määrä lisääntyy erityisesti aamuyön tunteihin ravintoloiden sulkemisajan jälkeen, Paatero huomauttaa.

Ihmisten kokemassa arkisessa turvallisuudessa tai turvattomuudessa on monia haasteita eikä sitä tulee horjuttaa lisää hallituksen toimin. Kun samaan aikaan ollaan enemmänkin oltu vähentämässä poliisien määrää, on nyt esitettyjen alkoholilain muutosten arvioitu lisäävän poliisien tarvetta 150 henkilötyövuodella, eli noin 15 miljoonalla eurolla.

– Jääkin kysyttäväksi, miksi hallitus ajaa alkoholilain vapauttamista, kun ongelmat ovat tiedossa ja reilu puolet suomalaisista on aivan tyytyväinen nykyiseen alkoholin saatavuuteen, eikä näe vapauttamiselle mitään tarvetta, Paatero lopetti.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat