Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

1,6 miljoonan ihmisen tulevaisuus on epäselvä

Uudellamaalla pitäisi tammikuussa 2018 valita 99 maakuntavaltuutettua D’Hondtin menetelmällä. Vuotta myöhemmin 17,7 miljardia euroa siirretään kunnilta maakunnille alentamalla kaikkien kuntien verotusta 12,3 prosenttiyksiköllä.  Uudellamaalla kuntaverotulot ovat noin 4500 euroa asukasta kohden kun Pohjois-Karjalassa ne ovat vain 3200 euroa.

Lisätään soppaan vielä 220 000 kuntien ja valtion aluehallinnon työntekijää, jotka siirretään uuteen maakuntahallintoon. Uudellamaalla tämä tarkoittaa ainakin 80 0000 ihmistä.

No totta kai jokin uudistus Suomessa on tehtävä, koska pelkästään Uudellamaalla kustannusten kasvu vuoteen 2030 mennessä on 1,8 kertainen vuoden 2019 tasoon nähden. Muista Pohjoismaista poiketen vakuutusperusteisuus on hiipinyt Suomen terveydenhuoltojärjestelmään ja korostuneesti tämä on tapahtunut juuri Uudellamaalla. Puolet Uudenmaan erikoissairaanhoidon lähetteistä tulee jo nyt yksityiseltä sektorilta.

Uusimaa on niin kompleksinen ja valtava alue, että aivan hirvittää mitä tästä tulee.

Kyseessä on valtava uudistus ennen kaikkea Uudenmaan 1,6 miljoonan ihmisen kannalta. Kolmasosa Suomen 40 suurimmasta kunnasta sijaitsee Uudellamaalla. Runosuomen maakuntakeskusten kokoiset kaupungit kuten Porvoo, Lohja, Järvenpää tai Hyvinkää saisivat yhdestä kolmeen paikkaa Uudenmaan maakuntavaltuustoon. Samaan aikaan seinäjokelaiset saavat omaan maakuntavaltuustoonsa yli 15 paikkaa. Kaikkihan riippuu tietenkin D’Hondtin menetelmästä.

Vieläkö olet kärryillä? Ei se haittaa – ei ole kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinenkään. Hän sanoi syyskuun lopulla Uudenmaan maakuntakierroksellaan, että ei usko kenenkään voivan yksin käsittää tätä muutosta.

Uudenmaan maakuntauudistuksen valmistelu pääsee nyt vasta liikkeelle, kun pääkaupunkiseudun erillisratkaisu tyrmättiin. Uusimaa on niin kompleksinen ja valtava alue, että aivan hirvittää mitä tästä tulee. Aikaa on kaiken lisäksi vähän. 1,6 miljoonan ihmisen tulevaisuus on täysin epäselvä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE