Ulkomaat

160 iskua on liikaa – Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa vaaditaan YK:n mustalle listalle

Lehtikuva
Lehtikuva

Jemenin konfliktin osapuolet ovat iskeneet ainakin 160 kertaa terveysklinikoita ja niiden henkilökuntaa vastaan viimeisten kahden vuoden aikana, selviää tuoreesta raportista.

Pelastakaa lapset -järjestön sekä Watchlist on Children and Armed Conflict -verkoston raportissa dokumentoidaan hyökkäyksiä sairaaloita ja terveyshenkilöstöä vastaan.

Raportissa vaaditaan, että YK:n pääsihteeri António Guterres lisää Saudi-Arabian johtaman liittouman listalle tahoista, jotka rikkovat lasten oikeuksia aseellisissa konflikteissa.

Listalle joutuminen on kansainvälinen häpeä valtioille ja ei-valtiollisille toimijoille. Ne voidaan poistaa yleensä listalta vasta, kun ne ovat täyttäneet tietyt ehdot rikkomusten lopettamiseksi ja ehkäisemiseksi.

Vuonna 2016 YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon nosti liittouman lyhyeksi ajaksi listalle lasten tappamisen sekä koulu- ja sairaalahyökkäysten vuoksi, mutta poisti sen Saudi-Arabian painostuksen vuoksi.

Jemenin sodan osapuolten iskut ovat tuhonneet ja vahingoittaneet muun muassa sairaaloita. YK sekä eri ihmisoikeusjärjestöt ovat todentaneet liittouman rikkomuksia useita kertoja.

YK:n pääsihteeri ei voi taipua painostuksen edessä.

Konflikti on pakottanut jopa puolet Jemenin terveysklinikoista lopettamaan toimintansa. Nekin, jotka ovat toiminnassa, kärsivät vakavasta lääkepulasta ja välineiden puutteesta liittouman toimeenpaneman Jemenin pääsataman saarron vuoksi. Sodan osapuolet ovat myös ottaneet avustustyöntekijöitä kiinni ja vaikeuttaneet ruuan ja lääkkeiden toimittamista maanteitse.

– YK:n pääsihteeri ei voi taipua Saudi-Arabian painostuksen edessä. Hänen on asetettava Saudi-Arabian johtama liittouma vastuuseen toistuvista hyökkäyksistä terveysklinikoita ja niiden henkilöstöä vastaan. Hyökkäykset johtavat sairaaloiden sulkemiseen, lasten hoidon vaarantumiseen ja lisääntyneeseen vammojen ja tautien määrään, Watchlistin tutkija Christine Monaghan korostaa.

Pommeja on osunut sairaaloiden lisäksi myös koteihin ja kouluihin. Pelastakaa lapset -avustusryhmät auttavat lapsia, jotka ovat saaneet fyysisiä ja psyykkisiä vammoja. Järjestö tukee sairaaloita, joiden on nyt pakko pitää vahingoittuneita keskoskaappeja koossa teipillä.

– Kaikki osapuolet ovat olleet vastuussa Jemenin lasten kuolemista, ja Saudi-Arabian johtama liittouma on niiden joukossa. Nämä tahot on asetettava vastuuseen, Pelastakaa lapset -järjestön Jemenin väliaikainen maajohtaja Grant Pritchard vaatii.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat