Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

17 miljoonaa toisessa EU-maassa työskentelevää voi pian saada neuvoja uudelta viranomaiselta – Jaakonsaari: “Puutteet ovat olleet yksi unionin koetinkivistä”

Toisessa EU-maassa työskentelevä suomalainen voi jo ensi vuonna saada neuvoja Euroopan työviranomaiselta. Tällaista aikataulua ennakoi EU-komissio, joka antoi tiistaina odotetun esityksensä uuden viranomaisen perustamisesta.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari kertoo Demokraatille esityksen olevan hänelle mieleen.

– Sosialidemokraatit ovat vaatineet viranomaista kauan. EU-tasolla ei ole ollut viranomaista, joka olisi vaatinut yrityksiä noudattamaan työehtosopimuksia ja organisoimaan yhteisiä tarkastuksia työpaikoille. Tarkastuksissa varmistetaan esimerkiksi, että eläke- ja sairasmaksuja noudatetaan, Jaakonsaari toteaa.

– EU:n uskottavuuden heikkoja kohtia on ollut juuri se, että on syntynyt kahdet tai jopa kolmetkin työmarkkinat, joita ei ole valvottu muuten kuin pitkittyneiden oikeusprosessien kautta.

Työviranomainen antaisi myös kansalaisille ja yrityksille tietoa heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Kansallisia viranomaisia se auttaisi tietojenvaihdossa, jotta työntekijöiden oikeuksia valvotaan paremmin.

Viranomainen ei korvaa mitään kansallisia toimijoita.

Odotetusti viranomainen jää pieneksi. Se työllistäisi 140 työntekijää ja maksaisi 50 miljoonaa vuodessa. Virasto aloittaa toimintansa Brysselissä, minkä jälkeen se siirtyy jonnekin päin Eurooppaa.

Lisää aiheesta

Jaakonsaari pitää esitystä kuitenkin hyvänä alkuna.

– Viranomainen ei korvaisi mitään kansallisia toimijoita, vaan koordinoi kansallisten viranomaisten yhteistyötä. Se on varmasti alkuun riittävä.

Työntekijät liikkuvat vilkkaasti EU-maiden rajojen yli. Viime vuosikymmenen aikana toisessa maassa työskentelevien tai asuvien määrä on lähes kaksinkertaistunut 17 miljoonaan. Jaakonsaaren mukaan esitetty viranomainen on jo toinen vahva osoitus EU:n sosiaalisen pilarin vahvistumisesta ja paranevasta yhteistyöstä työelämän kysymyksissä.

Syksyllä päätettiin nimittäin lähetettyjen työntekijöiden oikeuksista. Sen myötä EU-maassa toimivan yrityksen toiseen EU-maahan pitkäksi aikaa lähettämä työntekijä on oikeutettu samaan palkkaan, kuin samaa työtä kyseisessä maassa tekevä työntekijä.

– Puutteet ovat olleet yksi unionin uskottavuuden koetinkivistä. Mutta eteenpäin on menty. Työvoiman liikkuvuutta on hyvä valvoa.

Esitys siirtyy lähiaikoina Euroopan parlamentin käsittelyyn.

Juttuun on päivitetty Jaakonsaaren kommentit ja sen otsikkoa on muutettu klo 19:15.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE