Politiikka

17 tuntia töitä putkeen? – asiantuntijat älähtivät esityksestä työaikalaiksi

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Nykyistä huomattavasti useampi asiantuntija ja keskijohtoon kuuluva jäisi työaikalain ulkopuolelle, jos esitys työaikalaiksi hyväksytään.

– Tämä on työsuojelun näkökulmasta kestämätöntä, korkeastikoulutettujen Akavan Erityisalojen edunvalvonnan päällikkö Helena Lamponen huomauttaa.

Liiton mielestä ehdotettu työaikalaki on hyväksyttävissä, mutta vain perusteellisen jatkovalmistelun jälkeen.

Akavan Erityisalat pitää puutteena myös sitä, että ehdotuksessa ei ole tarkasteltu monityösuhteisuutta, eli työtilannetta, jossa henkilö on samanaikaisesti työssä usealla työnantajalla. Tällaisella henkilöllä työaika yhteensä eri töissä voi pidentyä ylitsepääsemättömän kuormittavaksi.

– Nyt esitys ei huomioi eri työnteon muotoja yhdistäviä eikä toimeksiantajistaan riippuvaisia itsensätyöllistäjiä, Lamponen sanoo.

Hän korostaa, että, näissä työnteon muodoissa on samalla kysymys toimeentulosta, kun yhden työn palkalla ei elä.

Seitsemän tunnin lepoaika on riittämätön.

Joustotyöaika on lakiesityksen uutuus. Kysymys on ajasta ja paikasta riippumattomasta vaativasta asiantuntijatyöstä, jossa työntekijä päättää itse työnteon ajan ja sijoittumisen. Akavan Eritysalojen mielestämalliin sisältyy ylilyöntejä, kuten se, että lisä-, ylityö- ja sunnuntaityökorvausten maksaminen olisi poikkeus.

Erittäin huolestuttavana liitto pitää ehdotusta, että vuorokausilepo voisi olla EU:n työaikadirektiivin edellyttämän, vähintään 11 tunnin sijasta työntekijän omalla päätöksellä 7 tuntia ilman korvaavaa lepoaikaa.

– Seitsemän tunnin lepoaika on riittämätön. Vaativaa asiantuntijatyötä tekevä voi tuskin olla työvireessä kestävästi 17 tuntia päivässä, Akavan Erityisalat painottaa.

– Näyttää siltä, että asiantuntijatyöhön esitetään työaikajoustojen kautta nykyistä matalampaa työaikasuojelua vastoin työaikadirektiiviä. Jatkovalmistelussa näihin kysymyksiin on kiinnitettävä huomiota.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat