Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

2 vuodessa ulos korkeakoulusta – Suomeen vaaditaan lyhyttutkintoja

Thinkstock

Jatkuvan oppimisen edistämiseksi tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä, jotta osaavan työvoiman saanti voidaan turvata nyt ja tulevaisuudessa, sanoo Keskuskauppakamari tiedotteessaan.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Hallituksen jatkuvan oppimisen uudistus on työn alla, mutta aikataulun mukaan linjaukset valmistuvat vasta vuoden lopulla. Meidän näkemyksemme mukaan kansainvälisestikin hyväksi todettuja malleja kannattaa edistää mahdollisimman nopeasti. Yksi tällainen olisi lyhyttutkintojen käyttöönotto, sanoo Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen.

Korkeakoulujen lyhyttutkinnot ovat käytössä valtaosassa OECD-maita. Pohjoismaista Norjassa ja Tanskassa on käytössä lyhyttutkinnot.

Keskuskauppakamarin mukaan lyhyttutkintojen käyttöönotto voisi helpottaa painetta, jota kohdistuu nykyiseen kandi- ja maisteritason korkeakoulutukseen.

– Elinkeinoelämän kannalta on olennaista varmistaa osaavan työvoiman saanti joka tilanteessa ja luoda sellaisia jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia, jotka mahdollistavat nopean osaamisen päivittämisen. Tähän ajatukseen korkeakoulujen lyhyttutkinnot sopivat hyvin yhtenä keinona, sanoo Valtonen.

Korkeakoulujen lyhyttutkinnoilla tarkoitetaan laajuudeltaan 120 opintopisteen ja kestoltaan 2 vuoden korkeakouluopintoja. Lyhyttutkinnot sijoittuisivat tutkintojen viitekehyksessä kanditasoisten tutkintojen alapuolelle. Lyhyttutkinnon jälkeen korkeakouluopintojen jatkaminen esimerkiksi kanditasoinen tutkinto suorittamalla läheiseltä tai samalta alalta pitäisi onnistua tutkinnosta riippuen 60-120 opintopisteen laajuisilla opinnoilla.

– Lyhyttutkintojen käyttöönotto ei madalla Suomen koulutus- tai osaamistasoa, kuten välillä väitetään. Päinvastoin se kasvattaa korkeakoulutettujen määrää ja tarjoaa väylän korkeakouluopintoihin sellaisille ihmisille, joilla ei ole aikaa tai mahdollisuuksia osallistua nykyiseen korkeakoulutukseen, sanoo Valtonen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE