Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“2015 tehtyihin merkittäviin heikennyksiin olisi pitänyt puuttua” – SDP:n Torsti: Varhaiskasvatuslakiin tarvitaan merkittäviä parannuksia

Sosialidemokraatit haluaa subjektiivisen varhaiskasvatuksen kaikille lapsille. Lisäksi varhaiskasvatukseen pitää saada pienemmät ryhmäkoot. Näin paaluttaa kansanedustaja Pilvi Torsti (sd.) Iltalehden sivuilla julkaistussa blogikirjoituksessaan.

Demokraatti

Demokraatti

Asia on ajankohtainen, sillä tulevan kahden viikon aikana eduskunnassa ratkotaan varhaiskasvatuslaki, Torsti huomauttaa.

– Olemme sivistysvalkokunnassa kuulleet asiantuntijoita todella laajasti. Viimeinen käsittely on valiokunnassa tänään. Koko eduskunta käsittelee ensi viikolla, hän kertoo tiistaina.

Torsti painottaa, kuinka varhaiskasvatuksen kehittäminen on sosialidemokraattien tärkeimpiä prioriteetteja.

– Laadukas ja kaikkien lasten ulottuvilla oleva varhaiskasvatus antaa lapsille hyvän pohjan ponnistaa elämässään eteenpäin. Perheille varhaiskasvatus on tuki ja turva työn ja muun elämän yhteensovittamisessa.

Tästä johtuen on hänen mukaansa ollutkin harmittavaa kuunnella, kuinka valiokunnan kuulemat asiantuntijat toisensa jälkeen ovat toistaneet samaa viestiä: “laki on tarpeellinen, mutta 2015 tehtyihin merkittäviin heikennyksiin olisi pitänyt puuttua”.

– Koen, että on ristiriitaista säätää uusia muutoksia ja tavoitteita, jos tasa-arvon ja laadun kannalta merkittäviä heikennyksiä ei ensin korjata, Torsti kirjoittaakin.

Lisää aiheesta

SDP:n sivistysryhmä on esittänyt merkittäviä parannuksia lakiin.

Hän kertaa, että SDP:n sivistysryhmä on esittänyt merkittäviä parannuksia lakiin.

– Keskeisimmät parannukset ovat subjektiivinen yhdenvertainen oikeus kaikille lapsille (tasa-arvo), ryhmäkokojen pienentäminen (laatu) ja kolmiportainen tuki (varhainen puuttuminen). Lisäksi esitämme useita muita laatuun ja henkilöstön kouluttautumiseen ja pätevöitymiseen liittyviä muutoksia, Torsti kirjoittaa.

– Tarvitsemme varhaiskasvatuksen kokonaisuudistuksen. Nyt tehdyt painotukset jättävät ratkaisematta suurimmat varhaiskasvatuksen epäkohdat; subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajaamisen ja ryhmäkokojen järkevän mitoittamisen. Esitys ei tuo mitään etenemispolkua kohti maksutonta varhaiskasvatusta. Lisäksi esitys tuotiin eduskuntaan muodossa, joka uhkaa jättää pysyvän ristiriidan henkilöstön keskuuteen.

SDP:n varhaiskasvatusnäkemykset kokonaisuudessaan löydät täältä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE