Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“2030-luvulla vihreitä kansanedustajia on jotain välillä 0-50” – Osmo Soininvaara: Touko Aallolla on vähän ongelmia julkisuuden kanssa

Osmo Soininvaara päättää puoluearvio-kirjoitussarjansa omaan viiteryhmäänsä vihreisiin. Aiemmin Soininvaara on kirjoittanut arvionsa keskustasta, kokoomuksesta ja SDP:stä.

“Joku on vähätellyt vihreitä sanomalla, että ettehän te edusta oikeata kansaa, koska olette nuorten koulutettujen kaupunkilaisten puolue. Miten sen nyt ottaa. Tuo joukko on tehnyt kaikki historian vallankumoukset. Tuo on se lokero, jota kaikki puolueet himoitsevat, mutta jonka vihreät valtasivat vähän erehdyksessä.”

On itse asiassa häpeä, ettei tuosta voimavarasta saada enempää irti.

Soininvaaran mukaan juuri tähän liittyy vihreiden tulevaisuuden kannalta useampikin ongelma.

“Ensimmäinen on, että puolue ei kehtaa olla rehellisesti sitä mitä se on. En tiedä, kuinka monta maaseutupoliittista ohjelmaa vihreät ovat ehtineet jo laatia, mutta kaupunkipoliittisia ei ole laadittu. Hävetään sitä, missä ollaan vahvoja ja kaivataan sitä missä ollaan heikkoja.”

“Kaupunkilaispuolueen ei pidä olla maalaisvastainen puolue. Viime aikoina vihreät ovat voimistuneet nimenomaan maakunnissa. Ei pidä olla valtakunnallista puoluetta, joka ei tähtää koko maanmenestykseen. Maaseudun uudistamisessa vihreillä on oma tehtävänsä, mutta silti puolueen painotus on vähän erikoinen.”

Soininvaara pitää vihreiden vahvuutena uusien kykyjen määrää. Toisaalta siinäkin on pulmansa.

“Vihreisiin tulee nuorta osaavaa väkeä niin paljon, ettei heitä pystytä käyttämään tehokkaasti. On itse asiassa häpeä, ettei tuosta voimavarasta saada enempää irti. Jos vihreillä olisi samanlaiset meritokraattiset periaatteen kuin keskustalla, joukkue olisi aivan ylivoimainen.”

Vihreiden tulevaisuus voi olla todella aurinkoinen, mutta kyllä se voidaan myös tyriä.

Soininvaara kommentoi myös vihreiden nykyjohtoa.

Uusi puheenjohtaja Touko Aalto on poliittiselta linjaltaan erittäin hyvä. Hänellä on vähän ongelmia julkisuuden kanssa, mutta uskon niiden menevän ohi. Julkisuus on tottunut odottamaan vihreiltä räväköitä heittoja ja kun teksti onkin ihan asiallista, sitä ei julkaista.”

“Jos joku vaivautuisi analysoimaan vihreiden siirtoäänijärjestelmään perustuvan puheenjohtajavaalin vaiheita, huomattaisiin, että moni äänesti populismia vastaan.”

Soininvaaran mielestä nimenomaan demarien lamaantuminen on jättänyt puoluekentässä paljon tilaa vihreille.

“Vihreiden tulevaisuus voi olla todella aurinkoinen, mutta kyllä se voidaan myös tyriä. 2030-luvulla vihreitä kansanedustajia on jotain välillä 0-50.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE