Kotimaa

244 päivää avaruudessa viettänyt astronautti Suomeen – ”Vaimoni lähetti minulle lempiruokiani”

Kuvat nasa
Timothy Kopra avaruuskävelyllä kansainvälisen ISS-avaruusaseman ulkopuolella.
Kuvat nasa
Timothy Kopra avaruuskävelyllä kansainvälisen ISS-avaruusaseman ulkopuolella.
Kuvat nasa
Timothy Kopra avaruuskävelyllä kansainvälisen ISS-avaruusaseman ulkopuolella.

Suomalaissukuinen astronautti Timothy Kopra vierailee jälleen Suomessa vaimonsa Dawn Kopran kanssa.

Koprat tulevat Suomeen nyt kolmannen kerran.

– Mahtavaa tulla jälleen Suomeen. Olemme hyvin innoissamme tästä matkasta. Meillä on aiemmilta reissuiltamme paljon hyviä muistoja mukavista suomalaisista ihmisistä ja kulttuurista”, Kopra sanoo.

– Minulle on ollut myös todella tärkeää tutustua suomalaisiin sukulaisiini.

Ensi viikolla Kopra tapaa tiedekeskuksessa Heurekan kävijöitä ja koululaisia tiistaina 9.5. järjestettävässä yleistötapahtumassa. Lisätietoa tapahtumasta Heurekan verkkosivuilla.

Hän kertoo yleisölle muun muassa viimeisimmästä avaruusmatkastaan ja siellä tehdyistä tutkimuksista, jotka liittyvät suunnitteilla olevaan Marsin-matkaan.

 

Suomensukuinen astronautti Timothy Kopra.

 

Kopra vietti kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla kuusi kuukautta vuonna 2016 ja kolme kuukautta vuonna 2009. Yhteensä hän on ollut avaruudessa 244 päivää.

Puolen vuoden mittainen avaruusmatka voi tuntua hurjalta sekä astronautista että hänen perheestään.

Vaikka Maan ja avaruusaseman välinen matka on pitkä, nykyteknologialla yhteydenpito on onneksi helppoa – ikävän iskiessä yhteyttä läheisiin voi ottaa satelliitin kautta. Lisäksi Kopra twiittaili avaruusasemalta ahkerasti.

Konkreettinen yhteys Maahan olivat avaruusasemalla säännöllisesti käyneet rahtialukset, jotka toivat tarviketäydennyksiä miehistölle ja kuljettivat samalla jätteitä pois. Rahtialusten saapuminen oli miehistölle aina yhtä jännittävää.

– Vaimoni lähetti minulle avaruusasemalle rahtialusten kyydissä pieniä paketteja, joissa oli viestejä ja terveisiä Maasta sekä lempiruokiani. Se oli ihanaa!

Kuuden kuukauden mittaisella matkalla avaruusaseman miehistö tutki erityisesti sitä, miten pitkäaikainen oleskelu avaruudessa vaikuttaa ihmiseen.

Puolen vuoden mittainen avaruusmatka voi tuntua hurjalta sekä astronautista että hänen perheestään.

Astronautit tekivät tuona aikana yli 250 tieteellistä koetta, joilla pyrittiin selvittämään esimerkiksi painottomuuden vaikutuksia ihmiskehoon.

– Kaikkein kiinnostavimmat kokeet liittyivät omaan fysiologiaamme. Seurasimme esimerkiksi lihaksiston, silmien sekä sydämen ja verisuoniston tilaa ultraäänitutkimuksin, Kopra kertoo.

Avaruusasemalla tehdyt tutkimukset liittyvät Nasan suunnittelemaan Marsin-matkaan, joka aiotaan toteuttaa 2030-luvulla. Nasa rekrytoi jo nyt astronautteja tulevalle avaruuslennolle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat