Politiikka

”250 miljoonan euron edestä silmänkääntötuloja” – kokoomusedustaja pitää vihreiden varjobudjettia epärealistisena ja humpuukina

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto eduskunnan täysistunnossa vieressään hallituksen budjettiesitys.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto eduskunnan täysistunnossa vieressään hallituksen budjettiesitys.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto eduskunnan täysistunnossa vieressään hallituksen budjettiesitys.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kritisoi vihreiden varjobudjettia sen sisältämistä ”silmänkääntötempuista”. Hän toteaa yksioikoisesti varjobudjetin olevan epärealistinen. Hän kiinnittää huomiota erityisesti vihreiden suunnitelmiin harmaan talouden torjunnan ja sokeriveron osalta.

– Vihreiden budjetissa on jälleen 250 miljoonan euron edestä silmänkääntötuloja. Harmaan talouden torjunnasta ja sokeriverosta saatavat verotulolisäykset ovat täysin epärealistisella pohjalla.

– Mikään vakavasti otettava taho ei voisi antaa tuollaisia arvioita jo ensi vuoden budjettiin, Heinonen sanoo.

Heinonen nostaa esiin vihreiden esityksen, jonka mukaan 8 miljoonan euron lisärahalla tuomioistuimille, syyttäjille, poliisille ja verottajalle olisi saatavissa 130 miljoonan euron tulot. Hän kuittaa kyseisen esityksen humpuukina.

– Jos asia todella olisi näin, että 8 miljoonan euron panoksella saadaan 130 miljoonan euron edestä verovälttelijöitä kiinni, olisi hallitus ajat sitten tehnyt nämä päätökset. Koska asia on täysin uskomusten varassa, ei tällä esityksellä ole pohjaa.

Vihreät esittävät varjobudjetissaan myös 130 miljoonan euron sokeriveroa. Heinosen mukaan sokeriveron kaltaista veroa ei ole toteutettu missään EU:n jäsenvaltiossa, vaan käytössä olevat terveysperusteiset verot kohdistuvat tiettyihin tullinimikkeiden avulla määriteltyihin sokeripitoisiin tuotteisiin.

Vihreät tietävät itsekin, että sokerivero olisi hyvin ongelmallinen.

Hän huomauttaakin, että vain tietyistä valituista tuoteryhmistä ja tuotteista muodostuva veropohja olisi ongelmallinen EU:n valtiontukisääntelyn kannalta.

– Vihreät tietävät itsekin, että sokerivero olisi hyvin ongelmallinen EU:n valtiontukisääntelyn kannalta. On silkkaa utopiaa, että sillä voitaisiin kerryttää ensi vuonna jo 130 miljoonan euron verotuotot.

– Vaikka terveysperusteinen vero sinällään voisikin olla hyvä ajatus, sen toteuttaminen olisi äärimmäisen monimutkaista ja kestäisi aikaa, hän toteaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat