Talous

2,7 miljardin rahoitus Yliopistoihin tuotti Suomen talouteen 14,2 miljardia euroa

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Yliopistot tuottivat Suomen kansantalouteen noin 14,2 miljardin euron bruttoarvonlisän. Yliopistojen saama rahoitus oli viime vuonna puolestaan noin 2,7 miljardia euroa.

Yliopistoihin panostettu euro tuottaa siis keskimäärin 5,26 euron arvonlisän Suomen taloudessa. Luvut sisältävät suorat ja epäsuorat vaikutukset. Arviot ovat alaraja-arvioita, ja todelliset vaikutukset lienevät suurempia.

Kyseiset luvut selviävät Suomen yliopistojen yhdistys Unifin teettämästä arvioinnista. Kysely tehtiin yhteistyössä Akavan, Elinkeinoelämän keskusliiton, Sivistystyönantajien, Suomen ylioppilaskuntien liiton kanssa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Verkkouutiset.

Yliopistojen toiminta ylläpitää ja siihen linkittyy Suomessa noin 136 000 työpaikkaa. Nämä ovat 6,6 prosenttia suhteessa Suomen bruttokansantuotteeseen ja 5,5 prosenttia suhteessa työllisiin.

Yliopistojen taloudellisten vaikutusten keskeisimmiksi lähteiksi arvioinnissa tunnistettiin yliopiston oma toiminta, opiskelijoiden toiminta, yliopistojen tuottama tuki liike-elämälle ja innovaatioille, sekä yliopistokoulutuksen korkeampi tuottavuushyöty.

Yliopistoihin panostettu euro tuottaa siis keskimäärin 5,26 euron arvonlisän.

Pienempiä vaikutuksia syntyy kansanterveys-vaikutuksista ja matkailusta. Lisäksi yliopistot henkilökuntansa ja opiskelijoidensa kautta vaikuttavat yhteiskuntaan myös monin ei-euromääräisesti-mitattavin tavoin, kuten uusintamalla suomalaista kulttuuriperintöä.

Arvioinnissa tarkasteltiin myös sitä, mitä muutokset yliopistojen perusrahoituksessa voisivat aiheuttaa yliopistojen taloudellisen vaikuttavuuden kannalta. Arvioinnin mukaan perusrahoituksen väheneminen heikentää taloudellista vaikuttavuutta.

Säästötoimena tehty leikkaus voi aiheuttaa vaikuttavuuden laskun, joka mitätöi säästövaikutuksen.

Arvioinnin toteutti skotlantilainen BiGGAR Economics Ltd., joka on tehnyt vastaavia arviointeja aiemmin Iso-Britanniassa ja muualla Euroopassa.

Arviointiin osallistuivat kaikki yliopistolaissa mainitut yliopistot ja se tehtiin keväällä 2017.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat