Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

292 ihmistä oli liikaa – Ruotsi tiukensi terrorilakejaan

Kuva: Lehtikuva
Ruotsin eduskunta ei vie terrorismista tuomituilta kansalaisuutta.

Ruotsi on tiukentanut terroririkoksia koskevia lakejaan. Ruotsin valtiopäivät vahvisti uudet lait eilen.

Jatkossa ulkomaille taistelijaksi matkustamisesta voi rapsahtaa Ruotsissa kahden vuoden vankeusrangaistus. Kaksi vuotta vankeutta voi saada myös terrorismin rahoittamisesta. Terroritekoa varten kouluttautumisesta voidaan tuomita kuusi vuotta vankeutta.

Ruotsista on tiettävästi matkustanut vuodesta 2013 lähtien 292 ihmistä ulkomaille liittyäkseen äärijärjestö Isikseen. Lähteneistä 133 on palannut Ruotsiin.

Samalla, kun vahvisti terrorilakien tiukennukset, Ruotsin eduskunta tyrmäsi ehdotuksen viedä terroririkoksista tuomituilta Ruotsin kansalaisuus.

Kansalaisuuden eväämistä ehdotti oikeistopuolue ruotsidemokraatit. Puolueen 45 jäsentä olivat myös ainoat eduskunnassa ehdotusta puoltaneet edustajat.

Ranskassa parlamentin alahuone puolestaan hyväksyi tiistaina lakialoitteen kansalaisuuden viemisestä terrorismista tuomituilta.

Kansalaisuuden vieminen voi tulla kyseeseen tapauksissa, joissa terrorismista tuomitulla on kaksoiskansalaisuus, eli myös jonkin muun maan kansalaisuus Ranskan lisäksi.

Jacob Söderman 80 år: Miljöfrågan kan lyfta partiet

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Jacob Söderman är bortrest över sin födelsedag och ser fram emot en sommar med bland annat cykling i i Alsace.  – Mina gamla arbetskamrater från EU-ombudsmannens kansli träffas varje år i början av juni i Strasbourg och cyklar till Molsheim – staden där Bugatti-bilen byggdes – och tillbaka till Strasbourg. Det blir 50 kilometer i behagligt tempo med goda vänner och litet mat och vin på torget i den gamla staden.

Jubilerande Jacob ”Jacke” Söderman ser miljöpolitiken som socialdemokraternas största miss och samtidigt en enorm möjlighet för framtiden.

Lue lisää

SDP:n ex-puoluesihteeri Ulpu Iivari, 70: ”Kyllä se edelleen niin on, että miesporukat, oli niillä siihen mandaattia tai ei, pyrkivät käyttämään valtaa”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
- Olen ihaillen seurannut (Ranskan) Macronia, Ulpu Iivari myöntää. Onhan se kuitenkin aikamoista, että ennen liikkeet syntyivät aatteitten pohjalta, mutta nyt ne syntyvät ihmisten ympärille. Vaikka ihminen olisi kuinka hyvä, kyllä se vähän askarruttaa, mikä on kansanliikepuolueiden tulevaisuus.

– Niin kauan kuin muistan, tiesin, että Lapista oli lähdettävä, Sallassa poromiehen ja opettajan tyttäreksi syntynyt Ulpu Iivari muistelee.

Tunteita piti väistämättömän lähdön takia padota eikä kotiseutuun pystynyt juurtumaan.

Käydessään Sodankylän lukiota Iivari sai kirjoittaa Pohjolan Sanomiin Nuorten näkökulmasta -palstaa lehden kirjeenvaihtajan Terttu Hyttisen ehdotuksesta.

– Ärsytti, että piti kirjoittaa nuorten näkökulmasta, koska mielestäni kirjoitin niin kypsästi, ettei sitä vinjettiä olisi pitänyt olla.

ULPU IIVARI

– toimittaja, viestintäkonsultti
– syntynyt 20.3.1948 Sallassa
– Sanoma Oy:n toimittajakoulu 1967-68
– Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja 1968-71, Helsingin sanomalehtimiesyhdistyksen asiamies 1971-73, Sanomalehtimies-lehden päätoimittaja 1972-73
– SDP:n palvelukseen 1974 lehdistösihteeriksi, sitten Suomen Sosialidemokraatin New Yorkin -kirjeenvaihtaja, eduskuntaryhmän tiedotussihteeri, politiikan toimittaja, puolueen tiedotussihteeri ja puoluesihteeri 1987-91
– kansanedustaja 1991-95, presidentin valitsijamies 1988, Euroopan parlamentin jäsen 1995-96, 1999-2004, Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen 1993-96
– liikenne- ja viestintäministeriön valtiosihteeri 2007
– KIDE-säätiön hallituksen vpj
– yksi lapsi (EU-suurlähettiläs Pirkka Tapiola), kolme lapsenlasta
– juhlii perhepiirissä

Tie vei koulusta Sanoman toimittajakoulun ensimmäiselle kurssille. Ensimmäiset työvuodet kuluivat toimittajana ja tiedottajana, mutta politiikka vei sittemmin mukanaan.

Iivari jää historiaan Suomen modernin ajan ensimmäisenä naispuoluesihteerinä. Sotien jälkeen vasemmistoliiton edeltäjällä SKDL:llä oli kaksikin naista tehtävässä, mutta Iivari aloitti 1980- ja 1990-lukujen vaihteeseen osuneen buumin tulemalla 1987 valituksi SDP:n puoluesihteeriksi. Hänestä tuli myöhemmin myös kansanedustaja ja europarlamentaarikko.

Olen aika kulmikas enkä suinkaan rakastettu johtaja ollut ikinä.

– En ole ollut kauhean onnistunut poliitikko, en ajallisesti enkä tunnelman puolesta. Olen aika kulmikas enkä suinkaan rakastettu johtaja ollut ikinä.

Iivari koki tuolloin, että hän oli taitamaton, ja että hänellä oli huono luonne.

– Kun nyt katselen naispoliitikkoja, huomaan, ettei se nyt ihan niin ole minunkaan kohdallani pelkästään, että minulla on huono luonne. Kyllä tässä on ikuisia rakenteita.

Naispoliitikkoja pidetään Iivarin mukaan ärsyttävinä, heidän ulkonäköönsä ja habitukseensa kiinnitetään huomiota.

– Kyllä se edelleen niin on, että miesporukat, oli niillä siihen mandaattia tai ei, pyrkivät käyttämään valtaa.

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Iivarille Jutta Urpilaisen syrjäyttäminen SDP:n johdosta oli iso asia.

– Ajattelin kun hänet valittiin, että jos pystymme häntä tukemaan puolueen puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä, silloin ollaan kunnon puolue. Ei pystytty.

Iivari kaipaa lukevia ja kirjoittavia poliitikkoja.

– Nykyajan poliitikkojen ajankäyttö on armotonta. Ensin me valitsemme ihmisiä johtamaan, mutta sitten emme salli heille pienintäkään hengähdysaikaa, että he voisivat ajatella, eli tehdä sitä, mitä varten me olemme heidät valinneet.

Saksalaisten kohdallakaan se ei olisi johtanut muuhun kuin hortoiluun.

Iivari huomauttaa, että perinteiset puolueet ovat kaikkialla Euroopassa hätää kärsimässä. Vanha Eurooppa on rakentunut kristillisdemokraattien ja sosialidemokraattien yhteistyölle.

– Sata vuotta sitten syntynyt puoluerakenne ei ole ehkä enää tässä ajassa. Pitäisi tapahtua muutos, mutta pystyykö se tapahtumaan niin, että liberaali demokratia ja parlamentarismin menettelytavat säilyvät?

Iivari oli iloinen ja helpottunut Saksan sosiaalidemokraattien jäsenäänestyksen tuloksesta. Puolue päätti maaliskuussa suurella enemmistöllä astua uuteen hallitukseen yhdessä kristillisdemokraattien kanssa.

– En usko, että puolueet pystyvät uudistumaan oppositiossa. Saksalaisten kohdallakaan se ei olisi johtanut muuhun kuin hortoiluun. Saksa on ollut vakaan Euroopan symboli. Alkoi pelottaa, että jos Saksassakin alkaa mennä asiat sekaisin, miten sitten käy.

Sosialidemokratia on Iivarin mielestä ollut aina pragmaattinen liike, vähän harmaa.

– Kun kirkkaammat aatteet ovat taas saaneet kaiken raunioiksi, demarien pitää tulla paikalle ja alkaa rakentaa.

TAINA DAHLGREN

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Putin varmisti uudelleenvalintansa ja kahmi yli 70 prosenttia äänistä presidentinvaaleissa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Moskovan Maneesiaukiolle kerääntyi poliisin mukaan noin 35 000 ihmistä juhlimaan Putinin voittoa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on varmistanut uudelleenvalintansa neljännelle virkakaudelleen. Tulos oli selvä jo ovensuukyselyjen perusteella ja vahvistui ääntenlaskennan edetessä. Äänestysvilkkaus oli sitä vastoin jäämässä tavoiteltua matalammaksi, keskusvaalilautakunnan mukaan vajaaseen 60 prosenttiin.

Putinille oli luvassa 72,5 prosenttia äänistä, kun äänistä oli laskettu noin neljännes. Putin oli parantamassa tulostaan verrattuna vuoden 2012 presidentinvaaleihin, jolloin hän keräsi 63,6 prosentin osuuden.

Muista ehdokkaista parhaiten pärjäsi kommunistien ehdokas, miljonääri ja liikemies Pavel Grudinin, joka oli saamassa äänistä vajaat 16 prosenttia. Liberaalidemokraattien kestoehdokas, räyhäkäs nationalisti Vladimir Zhirinovski näytti keräävän vajaat seitsemän prosenttia.

Opposition ehdokkaana markkinoitu tv-tähti Ksenia Sobtshak oli jäämässä noin 1,4 prosenttiin. Muut neljä ehdokasta saivat tyytyä alle prosentin osuuksiin.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi ei päässyt asettumaan ehdolle, ja hän kehotti kansalaisia boikotoimaan vaaleja. Navalnyi lähetti noin 33 000 kannattajaansa seuraamaan vaalien rehellisyyttä. Monin paikoin aktivisteja ei päästetty äänestyspaikoille. Vaaleja tarkkaileva kansalaisjärjestö Golos sai satoja ilmoituksia epäillystä vaalivilpistä.

Venäjän keskusvaalilautakunta myönsi, että joitakin häiriöitä oli havaittu, mutta ei pitänyt niitä merkittävinä. Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ella Pamfilova torjui epäilyt todeten, että tarkkailijat ”eivät tulkitse tilanteita oikein”.

Keppiä ja porkkanaa äänestysvilkkauden nostamiseksi 

Putinin murskavoitto oli jo etukäteen tiedossa ja suurin mielenkiinto kohdistui siihen, miten korkeaksi äänestysvilkkaus nousisi. Tavoite oli 70 prosenttia, mutta patisteluista huolimatta tähän ei päästy. Muun muassa valtion palveluksessa olevia oli patisteltu äänestämään.

Äänestäjiä yritettiin myös maanitella uurnille erilaisin houkuttimin, kuten tarjoamalla alennuskuponkeja ja palkintoja parhaista selfieistä. Jotkut äänestäjät viettivät vaaleja karnevaalien hengessä, joten uurnilla nähtiin muun muassa Josif Stalinin kaksoisolento, nallekarhuja ja roomalainen kenturio.

Putinille vaalit merkitsevät neljännen presidenttikauden alkua. Hän voi johtaa Venäjää näin ollen vuoteen 2024, jolloin hän on 71-vuotias. Putin nousi valtaan Boris Jeltsinin luopuessa vallasta vuonna 2000.

Putin toimi presidenttinä ensin kahden nelivuotiskauden ajan vuoteen 2008. Tuolloin Putin siirsi vallan yhden kauden ajaksi Dmitri Medvedeville, kun virkakausien rajoitus kahteen perättäiseen kauteen esti häntä pyrkimästä tehtävään uudelleen. Putin palasi presidentiksi vuoden 2012 vaaleissa, jolloin virkakausi oli pidennetty kuusivuotiseksi.

”Vain Putinin äänellä on merkitystä” 

Entinen shakin maailmanmestari ja Putinin ärhäkkä kriitikko Garri Kasparov lyttäsi vaalit täydellisesti.

– Älkää kutsuko näitä vaaleiksi. Tämä on farssi. Ainoa ääni, jolla on merkitystä Venäjän kaltaisessa diktatuurissa on Putinin ääni, Kasparov sanoi ABC:n haastattelussa.

Moskovan Maneesiaukiolle kerääntyi poliisin mukaan noin 35 000 ihmistä juhlimaan Putinin voittoa.

”Se on vähän sama kuin minä yksin kommentoisin lääkäreiden leikkaussalitoimintaa” – Kanervan mukaan Venäjän kutsumat vaalitarkkailijat ovat epäpäteviä

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) arvostelee Venäjän kutsumia vaalitarkkailijoita.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin noin 500 vaalitarkkailijaa eivät tee työtään Venäjällä yksin tänään järjestettävissä presidentinvaaleissa. Kansanedustaja, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoo STT:lle Moskovasta, että vaalipaikoilla on myös noin 300 Venäjän kutsumina ja kustantamina paikalle tullutta ”vaalitarkkailijaa”.

– Tämä on todella häiritsevä seikka. Toiminta ei ole mitenkään asianmukaista, Kanerva kommentoi.

Kanerva johtaa Etyjin Venäjän presidentinvaalien tarkkailuoperaation neuvonantajaryhmää. Hänen mukaansa Venäjän omilla tarkkailijoilla ei ole taustaa tehdä tarkkailua, kun taas Etyjin työ perustuu Demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (ODIHR) toimintaan.

– Venäjän valtiojohtoinen media kysyy sitten näiltä yksittäisiltä ihmisiltä kommentteja vaaleista. Se on vähän sama kuin minä yksin kommentoisin lääkäreiden leikkaussalitoimintaa, eipä minulla kovin paljon olisi sanottavaa.

Sapiskaa on tiedossa myös Ukrainalle, jossa venäläisiä ei ole päästetty äänestämään Krimin tilanteen vuoksi. Kanerva sanoo, että Ukraina ei tule esille Etyjin huomisessa raportissa, koska ryhmän mandaatti on valvoa vaalien toimeenpanoa Venäjällä. Sen sijaan puheenvuoroissa asiaan tullaan ottamaan kantaa heti alusta pitäen.

– Kansainvälinen poliittinen tilanne ei voi estää vaalien toimeenpanoa jossakin maassa. On ihan selvä, että tätä asiaa ei voi jättää huomiotta.

”Tärkeintä on dialogi” 

Kanervan mukaan Venäjä on näissä vaaleissa ottanut huomioon Etyjin aiemmin tekemiä suosituksia esimerkiksi äänestäjien rekisteröinnin osalta. Äänioikeus on kaikilla, joille se kuuluu, ja äänioikeutta saa käyttää vain yhden kerran.

Suomalaisittain tämä ei kuulosta edistysaskeleelta vaan itsestään selvältä. Kanerva muistuttaa, että Venäjän poliittinen järjestelmä on historiansa ja kulttuurinsa tuote, jossa poliittiset oikeudet, ilmaisunvapaus ja kansalaisjärjestöjen rooli koetaan eri tavalla kuin lännessä.

– Aiemmat havainnot puhuvat sen puolesta, että sitä, mitä meillä pidetään yhtä luonnollisena kuin hengittämistä, ei nähdä täällä samalla tavalla.

Kansainvälisen median mukaan julkisen puolen työntekijöitä on painostettu äänestämään. Lisäksi ehdokasasettelun osalta on edelleen epäselvyyksiä siitä, millä perusteilla ehdokkaita estetään osallistumasta vaaleihin. Myös näissä vaaleissa useita ehdokkaita blokattiin, tunnetuimpana oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi.

Puhtaita papereita Venäjä ei siis ole saamassa. Kanerva korostaa kuitenkin, että tärkeintä lopputuloksessa on se, että dialogi ja vuorovaikutus jatkuvat.

– Ei ole varaa jättää asiaa siihen, että todetaan, ettei järjestelmä ole kunnossa. Päinvastoin täytyy pyrkiä etenemään siten, että vaalit ovat perustaltaan asianmukaisessa kunnossa.

Etyjin ensimmäinen raportti annetaan maanantaina iltapäivällä. Työ jatkuu kuitenkin vielä pitkään vaalien jälkeen.

– Lopulliset havainnot ja suositukset annetaan Venäjälle, lähinnä ulkoministeriön johdolle. He ottavat ne lukuun kuten ottavat.

STT–ANNE SALOMÄKI

Keskustelua aiheesta

Perintö- ja lahjaverosta ei haluta luopua rysäyksellä – SDP:n Harakka: ”Markkinatalouden kannalta paras vero”

Perintö- ja lahjaverosta luopuminen kertaheitolla ei ole keskustan ja kokoomuksen mielestä realistista tässä taloustilanteessa. Molemmat suuret hallituspuolueet tosin mielellään edelleen keventäisivät veroa.

Perintö- ja lahjaverosta luopumista ajava kansalaisaloite on pian saamassa 50 000 kannatusilmoitusta ja etenemässä siten eduskuntaan. Hallitus ennakoi tämän vuoden budjetissa veron tuotoksi 720 miljoonaa euroa.

Näin suurta summaa olisi vaikea saada kasaan muilla korvaavilla veroilla, myöntää kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

– Kokoomuksen linjaus on, että perintöverosta pitäisi päästä vaiheittain eroon pitkällä aikavälillä, Jokinen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että hallituksen painopiste on työn ja eläkkeiden verotuksen keventäminen, jota kokoomus haluaa edelleen jatkaa.

Keskustan ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen tyrmää myös verosta kertaheitolla luopumisen. Hänen mukaansa on mahdollista, että yksi keskustan tavoite eduskuntavaaleissa on perintöveron keventäminen.

– Moni kokee perintöveron epäoikeudenmukaiseksi, ymmärrettävästikin, Kaikkonen sanoo.

Nykyhallitus on keventänyt perintö- ja lahjaveron prosentteja kautta linjan, kun taas viime vaalikaudella verotusta kiristettiin.

”Kokonaan poistaminen ei perusteltua” 

Taloustieteilijöiden mielestä perintövero ei ole haitallisimpien verojen joukossa ja siksi he eivät ole innokkaita poistamaan sitä. Vuonna 2015 joukko tunnettuja taloustieteen professoreita ja muita ekonomisteja vetosi silloiseen hallitukseen perintö- ja lahjaveron säilyttämisen puolesta. Tuolloin keskusta ja kokoomus pohtivat verosta luopumista.

– Talouspolitiikan arviointineuvosto on ottanut kantaa, että perintövero on suhteellisen hyvä vero, eikä ainakaan sen kokonaan poistaminen olisi perusteltua. Se tuottaa tällä hetkellä aika paljon verotuloja ja sen korvaaminen muilla veroilla saattaisi olla haitallisempaa, sanoo Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Kärkkäisen mukaan jokainen hallitus tasapainottelee sopivan perintöveroprosentin kanssa.

– Nykyään on – jos ajatellaan suurinta osaa perinnön saajista – jo rintaperillisille ja lähiomaisille kevennyksiä. Toki joudutaan maksamaan veroja, mutta perinnön täytyy olla tosi iso, jotta puhutaan isoista summista.

Suurin oppositiopuolue SDP on taloustieteilijöiden kanssa samaa mieltä, eikä suurin surminkaan halua poistaa veroa.

– Perintö- ja lahjavero on markkinatalouden kannalta paras vero, perustelee SDP:n Timo Harakka, joka on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan ryhmävastaava.

Harakka uskoo perintöveron tuoton vain kasvavan väestön ikääntyessä.

STT–SANNA NIKULA

AVAINSANAT