Turva – Hymy

3 kokoomusedustajaa lipesi 5,5 prosentista – ”Eilen sitten kaikkein raskauttavinta oli se…”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Kansanedustaja Pertti Salolainen.

Kokoomus ajoi tiukkaa linjaa alkoholilakiäänestyksessä. Eilen lähetekeskustelun aikana selvisi, että puolue vaatii kaikilta hallituspuolueiden kansanedustajilta 5,5%:n alkoholipitoisuuden kannattamista vähittäiskauppamyyntiin.

Keskustan kanta oli, että hallituksessa on sovittu omantunnonvapaudesta ja 4,7%:akin on luvallista äänestää.

Pertti Salolainen (kok.) äänestikin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön puolesta eli alkoholiprosentin osalta 4,7%:a hallituksen alun perin esittämää 5,5%:a vastaan.

– Ilmoitin alun perin, että minä tulen äänestämään 4,7%:n puolesta. Eilen sitten kaikkein raskauttavinta oli se, että kysyin täällä istunnossa ministeri Saarikolta (kesk.), että haluan nyt tietää teidän käsityksen tästä asiasta: Lisääntyykö tässä viinan, alkoholin kulutus ja siitä aiheutuvat haitat. Saarikko vastasi täysin selkeästi kyllä, molemmat lisääntyvät.

Kokoomuksen loppumetreillä ilmennyt voimakas vaatimus äänestää 5,5%:a voitaneen tulkita haluksi ampua omat rivit suoriksi.

– En minä pysty sanomaan mitä se on. Mutta minä satun tietämään nämä valtiopäiväjärjestyksen säännökset. Kansanedustajaa ei sido mikään muu kuin oikeus ja totuus. Kun olen ollut tässä talossa yli 30 vuotta ollut, perinteisesti on sallittu omantunnonvapaus uskontoon, terveyteen, moraaliin ja tämäntyyppisiin kysymyksiin. Minulla ei ollut mitään vaikeutta, ei pienintäkään, Salolainen toteaa 4,7%:n tukemisestaan.

Hän ei kokenut prosessia kokoomusryhmän kanssa raskaaksi.

”Voisi se tietysti kevyempääkin olla.”

Kokoomuslaisista kansanedustajista Sanna Lauslahti ja Pauli Kiuru eivät äänestäneet lainkaan sillä kohdin, jolla päätettiin alkoholiprosentin 4,7 ja 5,5 välillä. Demokraatti tavoitti Kiurun kommentoimaan asiaa.

– Minä pidättäydyn äänestämästä, mutta se on ryhmäjohdon tiedossa. Kyllä tämä on käyty läpi ja hyväksytty, hän kertoi ennen äänestystä.

Onko ollut kova paine ryhmästä?

– Voisi se tietysti kevyempääkin olla. Jokisen Kallen (ryhmän puheenjohtaja) kanssa olen käynyt asian lävitse ihan hyvässä yhteisymmärryksessä. En minä sellaista painetta siinä koe, mutta tämä minun käyttäytyminen on siis ryhmäjohdon tiedossa ja he hyväksyvät sen, että pidättäydyn äänestämästä, Kiuru toistaa.

Ehkä hivenen yllättävää on se, että Kiuru kertoo myös, että hänen mielestään on ihan hyvä, että alkoholikulttuurissa mennään eteläeurooppalaiseen suuntaan. Tästä vihjauksena hän tuki kahden hävinneen esityksen alkoholiprosentista eli 3,5:n ja 8,5:n ollessa vastakkain jälkimmäistä. Tosin Kiuru sanoo, ettei tällä äänestyksellä sinänsä ollut merkitystä.

– Minulle käy aivan hyvin, että myös viinit olisivat kansalaisten saatavilla vaikka pävittäistavarakaupoissa, jopa vahvemmat. Mutta siihen suuntaan täytyy mennä askel askeleelta. Jos minä olisin saanut, päättää olisi viety nämä muut asiat eteenpäin ja jätetty tämä (prosenttikysymys) vähäksi aikaa, vaikka neljäksi vuodeksi hautumaan. Olisi katsottu, miten tehdyt päätökset vaikuttavat kulutukseen ja käyttäytymiseen ja sitten olisi otettu prosenttiasia käsittelyyn. Mentäisiin vähän varovaisemman kautta kohti suurempaa vapautta, riskiä vättäen. Ei tässä kuitenkaan sellaista kiirettä ole, Kiuru perustelee sitä, ettei halunnut tukea 5,5%:a.

– Ehkä minä olisin pikkaisen taipuvaisempi ollut kuulemaan ja hyväksymään asiantuntijoitten näkemyksen ja ottamaan pienen aikalisän sen prosentin suhteen.

Kiuru jätti kuitenkin lopulta äänestämättä 4,7%:a sen vuoksi, ettei halunnut äänestää hallituksen esitystä vastaan.

– On fiksumpaa, että toimin flegmaattisesti enkä äänestä mitään.

SDP:n Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen kommentoivat tuoreeltaan Saksan demarien ratkaisua

Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Eurooppa on kääntänyt uuden lehden, arvioi SDP:n kansanedustaja Timo Harakka tuoreeltaan Saksan demarien päätöstä neuvotella yhteishallituksesta CDU:n kanssa.

Harakan mukaan myös Sipilän hallituksen on muutettava suuntaa tai jäätävä peräkammariin, kun Saksa ja Ranska johtavat EU:n tulevaisuutta.

– Jo nyt tiedetään, että uusi hallitus kääntää Saksan EU- ja EMU-linjan nykyistä yhteisvastuullisemmaksi. Se ajaa aktiivisesti välttämättömiä EMU-uudistuksia, joita Suomen europelkoinen hallitus on väistellyt ja vastustanut.

Haaste on Harakan mukaan erityisen kiusallinen kokoomukselle, joka on hänen mukaansa perinteisesti ollut EU-intoisin puolue, mutta on antautunut nykyisessä hallituksessa yhden prosentin populisteille.

– Kokoomuksen EU-linjassa on paljon näpertelyä, mutta ei yhtään näkyä Euroopan tulevaisuudesta, Harakka sanoo tiedotteessa.

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen kommentoi asiaa puolestaan Twitterissä.

”Saksan SPD:n päätös aloittaa hallitusneuvottelut Merkelin kanssa on hyvä uutinen. Täytyy silti muistaa, että SPD on päättänyt järjestää jäsenäänestyksen lopullisesta neuvottelutuloksesta. Hallitusohjelmaneuvotteluille tulee paljon painoa.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Yli 1 000 000 ääntä jo annettu presidentinvaaleissa

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä on iltapäivään mennessä kertynyt jo yli miljoona ääntä. Oikeusministeriön tulospalvelun mukaan ääniä oli ensimmäisen kierroksen äänestyksessä kertynyt lähes 1 020 000.

Äänestysprosentti on noussut 24 prosenttiin. Äänestämässä on tämän päivän aikana käynyt hiukan yli 100 000 äänioikeutettua.

Keskustelua aiheesta

Ranskan mitta täyttyi Syyrian tilanteen vuoksi

Kuva: Lehtikuva

Ranska on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle Syyriassa kiihtyneiden taistelujen takia. Ranska on huolestunut taistelujen aiheuttamista ”humanitaarisista riskeistä”.

Ranskan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin mukaan huolta aiheuttaa Syyrian tilanteen räikeä huononeminen. Le Drian kommentoi tilannetta sen jälkeen, kun Turkki aloitti eilen maaoperaation kurdijoukkoja vastaan Afrinin alueella Syyrian pohjoisosassa.

Ranskan puolustusministeri puolestaan vaati Turkkia lopettamaan operaation Syyrian kurdeja vastaan. Puolustusministeri Florence Parlyn mukaan Turkin operaatio estää kurdijoukkoja taistelemasta kansainvälisen koalition rinnalla jihadisteja vastaan Syyriassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo toivovansa, että operaatio Pohjois-Syyriassa saadaan suoritetuksi ”lyhyessä ajassa”. Erdogan puhui kannattajilleen Bursan maakunnassa Luoteis-Turkissa.

Turkki on iskenyt kurdien YPG-joukkoja vastaan. Se pitää YPG:tä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon kytköksissä olevana terroristijärjestönä ja haluaa sen joukot pois rajojensa läheisyydestä.

Erdoganin mukaan operaation tavoitteena on karkottaa YPG paitsi Afrinista, myös idempänä sijaitsevasta Manjibista.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Sampo Terhoa ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta – sille vetää vertoja vain Sinisten vehkeily

Kuva: Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajan Sampo Terhon viikonloppuna esittämiä näkemyksiä politiikasta, puolueista ja poliitikoista ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään”, julisti Suomen eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ensin lauantaina.

Terhon mukaan hän ei ihmettele ollenkaan, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

Kaikki on politiikassa sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin.

Sunnuntaina Terho jatkoi kaiken moittimista sanomalla, että ”Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin, ja olen siksi varma, että Sinisten kaltaiselle uudella tavalla ajattelevalle puolueelle on kysyntää”.

Jo on aikoihin eletty!

Terho itse kuuluu vehkeilijöihin, jotka päättivät perussuomalaisten puoluekokouksen puoluedemokraattisiin henkilövalintoihin tyytymättöminä juonitella silloista puoluettaan ja sen vastavalittua johtoa vastaan loikkaamalla samoin tein perussuomalaisten eduskuntaryhmästä omaksi Sinisten ryhmäksi ja tavoitella ministeripaikkojen säilyttämistä Sipilän hallituksessa perussuomalaisten kustannuksella.

Jos tämä ei ole sitä, mistä Terho lauantaina ja sunnuntaina arvosteli muita, en tiedä, mikä on.

Kaikki on politiikassa toki sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin. Kansa päättää vaaleissa, mitä mieltä se on Terhosta ja muista sinisistä vallantavoittelijoista.

Keskustelua aiheesta

Siniset keksivät syyn, miksi äänestää heitä: ”Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Sinisen tulevaisuuden puoluehallituksen kokouksessa lauantaina puolueelle hyväksyttiin noin 200 uutta jäsentä, mikä lähes kaksinkertaisti puolueen jäsenmäärän yli viiteen sataan, puolue kertoo tiedotteessaan.

Joulukuussa perustetun puolueen puoluehallitus kokoontui lauantaina ensimmäistä kertaa.

– Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin, ja olen siksi varma, että Sinisten kaltaiselle uudella tavalla ajattelevalle puolueelle on kysyntää, puolueen puheenjohtaja Sampo Terho sanoo.

Sinisten tavoitteena on saada ensi syksyn maakuntavaaleissa edustus kaikkiin maakuntavaltuustoihin. Puoluehallitus nimitti maakuntavaalien vaalipäälliköksi Pekka M. Sinisalon, joka toimii myös Sinisten Uudenmaan piirin puheenjohtajana.

Puoluesihteeri Matti Torvisen mukaan puolueen 13 piiriä ja 40 yhdistystä ovat antaneet runsaasti evästystä puolueen maakuntavaaliohjelmalle. Ohjelman työstäminen jatkuu ja se esitellään maaliskuussa.

– Ohjelmamme tähtää malliin, jossa julkinen sosiaali- ja terveyspalvelu on isäntä ja yksityinen sen renki. Monikansalliset terveysjätit eivät ota Suomea haltuunsa, Torvinen sanoo.

Keskustelua aiheesta