400 asiakkaan postit jätettiin kadulle – Helsingin Uutiset: Sisäinen selvitys käynnistetty

Kuva: Kari Hulkko

Suuri määrä postia jätettiin maanantaina lojumaan kadulle Helsingin Lauttasaaressa, kertoo Helsingin Uutiset. Kuvat puoliksi avatuista postinipuista levisivät maanantaina sosiaalisessa mediassa. Nipuissa oli sekä lehtiä että kirjepostia.

Postin jakelupäällikkö Anna Sampo kertoi Helsingin Sanomille, että kadulle oli jätetty noin 400 asiakkaan postit. Hän kertoo, että hylättyä postia löytyi Lauttasaaressa myös viime perjantaina.

Helsingin Uutisten mukaan niput noudettiin postin haltuun eikä postia todennäköisesti ole päätynyt sivullisten käsiin. Asiasta on käynnistetty Postissa sisäinen selvitys.

AVAINSANAT

Sarjahukutusjutusta tuomittu on kateissa – etsintäkuulutus!

Kuva: Lehtikuva / Minna Raitavuo
Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa Kontiolahdella luettiin syytteitä hukutusten sarjasta syytetylle miehelle 23. marraskuuta 2016. Syytetty kontiolahtelaismies saapui oikeuteen päässään karvalakki, joka peitti hänen kasvonsa. Syytetyn vieressä on hänen avustajansa, asianajaja Jukka Ketonen.

Poliisi on etsintäkuuluttanut niin sanotusta sarjahukutusjutusta tuomitun miehen. Pohjois-Karjalan poliisipartiot suorittivat tuloksettoman etsinnän miehen kotiosoitteeseen tänään aamulla.

Poliisi muistuttaa, että se ei voi suorittaa kotietsintöjä muihin osoitteisiin, jos sillä ei ole päteviä perusteita olettaa miehen löytyvän kyseisestä paikasta.

Kontiolahtelainen 51-vuotias mies tuomittiin 14 vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen lukuisista rikoksista, muun muassa kahdesta taposta ja kolmesta tapon yrityksestä.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määräsi miehen vangittavaksi ja toimitettavaksi Pyhäselän vankilaan.

Vastaanottokeskusta ammuttiin yöllä Kouvolassa – ampuja saapui farmariautolla

Kuva: Lehtikuva / Handout/ Kaakkois-Suomen poliisi
Poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja ammuskelusta Kouvolan Kuusaan vastaanottokeskuksen lähistöllä aamuyöllä kello 4.30. Poliisin julkaiseman tallennekuvan mukaan autosta nousi etumatkustajan paikalta henkilö, jolla on päällään tumma yläosa ja vaaleat housut.

Poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja ammuskelusta Kouvolan Kuusaan vastaanottokeskuksen lähistöllä aamuyöllä kello 4.30. Kaakkois-Suomen poliisin mukaan vastaanottokeskuksen ulko-oven viereiseen lasiin oli tullut reikä. Ulko-oven tasanteelta löytyi luodin jäänteitä.

Valvontanauhan mukaan paikalta on poistunut tumma farmarimallinen henkilöauto. Poliisin julkaiseman tallennekuvan mukaan autosta nousi etumatkustajan paikalta henkilö, jolla on päällään tumma yläosa ja vaaleat housut.

Asiaa tutkitaan vaaran aiheuttamisena. Poliisin tietojen mukaan tapahtuneesta ei koitunut vaaraa kenenkään hengelle tai terveydelle. Luodista tai käytetystä ampuma-aseesta ei tiedoteta enempää tutkinnallisista syistä.

Keskustelua aiheesta

Migri: Raportit eivät anna aihetta muuttaa nykyistä turvapaikka-asioiden ratkaisukäytäntöä

Kuva: Lehtikuva

Maahanmuuttovirasto ei muuta linjaansa Afganistanista, Irakista ja Somaliasta saapuvien turvapaikanhakijoiden suhteen. Virasto on päivittänyt maiden maatietoraportit, mutta ne eivät sen mielestä anna aihetta muuttaa nykyistä ratkaisukäytäntöä.

Maahanmuuttovirastoa on arvosteltu siitä, että se on palauttanut turvapaikanhakijoita muun muassa Irakiin, jonka turvallisuustilanne on monin paikoin huono.

Maahanmuuttovirasto kertoo muuttavansa päätöksentekoaan, jos hallintotuomioistuimet tekevät uusia, linjaavia ratkaisuja. Vallitsevan oikeuskäytännön mukaan turvapaikanhakijoina Suomeen tulleita afganistanilaisia, irakilaisia ja somalialaisia voidaan palauttaa kotimaihinsa, ellei heillä ole yksilöllisiä perusteita kansainvälisen suojelun saamiselle. Suurin osa Maahanmuuttoviraston tekemistä kielteisistä päätöksistä, joista on valitettu, on pysynyt muuttumattomina hallintotuomioistuimissa.

Se, että turvapaikanhakija ilmoittaa olevansa kotoisin joltakin tietyltä alueelta, ei riitä Migrin mukaan kansainvälisen suojelun saamiseen. Jokaisen kohdalla selvitetään, uhkaako juuri tätä henkilöä vaino tai vakava vaara, ja jos uhkaa, onko hänen mahdollista saada suojelua siirtymällä toiselle alueelle omassa kotimaassaan.

Keskustelua aiheesta

Pakkoavioliittojen yleisyys selvitykseen Suomessa – Kansalaisjärjestöt: Vuosittain kymmeniä tapauksia

Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti selvittää oikeusministeriön pyynnöstä avioliittoon pakottamisen esiintymistä ja ilmituloa Suomessa. Pakkoavioliitolla tarkoitetaan yleensä avioliittoa, joka on solmittu vastoin jommankumman puolison suostumusta.

Hankkeen tavoitteena on hankkia tietoa pakkoavioliitosta ilmiönä, minkä avulla voidaan edelleen varmistaa, että viranomaisyhteistyö ja rikosprosessiketju toimivat asianmukaisesti myös avioliittoon pakottamista koskevissa asioissa.

Selvityksessä arvioidaan, kuinka laaja ilmiö Suomessa asuvien henkilöiden avioliittoon pakottaminen on ja millaisia tapaukset ovat. Samoin on selvitettävä muun muassa se, ovatko tapaukset tulleet viranomaisten tietoon, ovatko ne päätyneet esitutkintaan ja oikeudenkäyntiin sekä miten hyvin ilmiö tunnistetaan lastensuojelussa ja poliisissa.

Avioliittoon pakottaminen on Suomen rikoslain nojalla rangaistavaa ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppana tai pakottamisena. Teko on rangaistava riippumatta siitä, tapahtuuko pakottaminen Suomessa vai ulkomailla.

Pakkoavioliittojen määristä Suomessa ei ole olemassa virallisia tilastoja. Kansalaisjärjestöt ovat tuoneet esille, että niiden tietoon tulee vuosittain kymmeniä tapauksia, joissa Suomessa asuva henkilö pakotetaan avioliittoon.

Oikeusministeriön tiedossa ei kuitenkaan ole, että avioliittoon pakottamisesta olisi tehty ainakaan merkittäviä määriä rikosilmoituksia. Kuka tahansa voi ilmoittaa rikoksesta poliisille.

Rikoksia saattaa jäädä piiloon eivätkä uhrit ehkä halua raportoida niistä viranomaisille, jotta he eivät joutuisi todistamaan esimerkiksi perheenjäseniään vastaan. Pakkoavioliitot voivat tulla ensi vaiheessa poliisin asemesta myös muiden viranomaisten tai kansalaisjärjestöjen tietoon.

Keskustelua aiheesta

”Muuttaa aivojen ärtyvyyttä ja yhteyksiä” – Alkoholinkäyttö nuorena saattaa olla tiedettyä haitallisempaa

Kuva: Sodapix

Juuri julkaistun Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimuksen mukaan alkoholin runsas pitkäaikaiskäyttö nuoruudessa muuttaa aivojen ärtyvyyttä ja yhteyksiä.

Nämä havainnot todettiin fyysisesti ja psyykkisesti terveillä nuorilla, jotka käyttivät alkoholia sosiaalisesti normaalilla tavalla eivätkä olleet varsinaisesti päihdehäiriöisiä. Tulokset julkaistiin Addiction Biology -lehdessä.

Nuoret ja alkoholi -hankkeeseen kuuluvassa tutkimuksessa selvitettiin, miten runsas nuoruusiän alkoholin käyttö vaikuttaa aivokuoren sähköiseen toimintaan ja ärtyvyyteen.

Seurantatutkimukseen osallistui 27 nuorta aikuista, jotka olivat käyttäneet alkoholia runsaasti nuoruusiästä aikuisuuteen, ja 25 raitista tutkittavaa. Tutkimuksen alkaessa osallistujat olivat 13–18-vuotiaita.

Alkoholin käytön havaittiin olevan yhteydessä merkittäviin muutoksiin sekä sähköisessä että kemiallisessa hermoviestinvälityksessä siitä huolimatta, ettei kukaan tutkittavista täyttänyt päihdehäiriön diagnostisia kriteereitä.

Runsas alkoholin käyttö on erityisen haitallista kehittyville aivoille. Tämän tutkimuksen löydökset haastavat pohtimaan, pitäisikö nuorten päihdehäiriöiden diagnostisia kriteereitä ja hoitoon ohjausta tiukentaa.

Alkoholin käyttö saattaa olla kehittyville aivoille haitallisempaa kuin aiemmin on tiedetty, vaikka nämä haitat eivät näy heti arkielämässä.

Keskustelua aiheesta