Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

460 000 SPD:n jäsentä paljon vartijoina Saksassa – Tutkija: Rehellisesti sanottuna en ole varma, miten käy

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Reilut 460 000 sosiaalidemokraattisen puolueen (SPD) jäsentä on pantu paljon vartijaksi EU:n mahtimaassa Saksassa.

Sunnuntaina julkistettava postiäänestyksen tulos ratkaisee, lähteekö puolue yhteiseen hallitukseen Angela Merkelin kristillisdemokraattien (CDU/CSU) kanssa – vai ovatko edessä uudet vaalit.

CDU:n puoluekokous hyväksyi hallitusyhteistyön omalta osaltaan alkuviikosta. Demareiden äänestyksestä odotetaan tiukkaa, mutta useimmissa arvioissa kyllä-äänten on ennustettu voittavan.

– Rehellisesti sanottuna en ole varma, että niin käy, toppuuttelee tutkija Sophie Eisentraut.

Ulkopoliittisessa instituutissa vierailevan saksalaistohtorin mukaan perustelu, jonka mukaan hallitukseen pitää mennä uuden vaalitappion välttämiseksi, ei ole täysin uskottava.

– Monet jäsenet pelkäävät, että puolue voi hävitä ihan yhtä paljon neljän vuoden hallituskauden jälkeen, Eisentraut sanoo.

SPD:n äänestykseen sisältyy monia kysymysmerkkejä. Puolueeseen liittyi alkuvuodesta kymmeniätuhansia uusia jäseniä, joiden kannasta ei ole varmuutta. Vilppi ja manipulointikin voivat olla mahdollista: Bild-iltapäivälehti onnistui rekisteröimään puolueen jäseneksi koiran.

Hallitukseen meno on ollut SPD:lle karvasta.

Hallitukseen meno on ollut SPD:lle karvasta siitä saakka kun puheenjohtaja Martin Schulz pyörsi juhlallisen lupauksen jäädä oppositioon. Tammikuun puoluekokouksessa vain 60 prosenttia kannatti hallitusneuvottelujen aloittamista kristillisdemokraattien kanssa.

Itse neuvotteluissa puolue sai tärkeät ulko- ja valtiovarainministerin salkut ja muitakin tavoitteittaan hyvin läpi. Eisentarutin mukaan tilanne ei kuitenkaan poikkea ratkaisevasti edellisestä hallituskaudesta, jonka päätteeksi SPD kärsi historiallisen suurtappion viime syyskuun vaaleissa.

Hallitusyhteistyön näkyvimpiin vastustajiin kuuluva nuorisodemarit Jusosin johtaja Kevin Kühnert on viestittänyt, että jos vaalitappio on joka tapauksessa edessä, niin mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. Sen jälkeen puolue voisi keskittyä kannatuksen rakentamiseen.

Nousu kannatuksen alhosta voi myös jäädä haaveeksi. Saksassa arvuutellaan jo, millä nykyisistä pienemmistä puoleista olisi eväitä nousta uudeksi kansanpuolueeksi SPD:n tilalle.

 

AfD seuraa tyytyväisenä vierestä.

Monien pelkäämä vaihtoehto on oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen vahvistuminen edelleen. Päinvastoin kuin SPD:llä, oikeistopopulisteilla on nykytilanteessa vain voitettavaa.

– Jos suuri koalitio syntyy, he ovat vahvin oppositiopuolue. Jos joudutaan uusiin vaaleihin, kysymys on vain siitä, kuinka paljon vahvempina he niistä selviävät – ehkä jopa toiseksi suurimpana puolueena, Eisentraut kuvaa.

Politiikan oikean laidan nousua kammoavien ainoa lohtu on, että AfD:llä on vahva perinne omien asioidensa sotkemisesta keskinäisillä riidoilla.

Saksan myllerryksessä myös pitkäaikaisen liittokansleri Merkelin aseman on nähty olevan uhattuna. Puoluekokouksessa Merkel kuitenkin onnistui enimmäkseen rauhoittamaan häntä kohtaan omassa puolueessa kohdistuneen arvostelun.

Jos ei-äänet voittavat SPD:ssä, myös Merkel saattaa joutua pyörtämään aiemmat puheensa ja harkitsemaan CDU:n vähemmistöhallituksen johtamista.

– Luulen sen olevan yhä vaihtoehto, koska uudet vaalit eivät ehkä tuota uudenlaista lopputulosta, Eisentraut sanoo.

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )